Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με αμείωτο ρυθμό η ένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Με αμείωτο ρυθμό η ένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

0
oaee xanthi

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ξάνθη λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Γ. Ματζινός: «Ο κόσμος προτιμά τον υπάλληλο παρά την ηλεκτρονική υποβολή ρύθμισης»

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία τις τελευταίες μέρες για την ένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές, ενώ ανακοινώθηκε η διεύρυνση της ηλεκτρονικής ρύθμισης και για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, κίνηση που αναμένεται να αποσυμφορήσει ως ένα βαθμό τα γραφεία των ασφαλιστικών ταμείων και να γλυτώσει από άσκοπη ταλαιπωρία τους οφειλέτες.

Πάνω από 2 δις ευρώ ρυθμίστηκαν και σχεδόν 50 εκατ. εισπράχθηκαν

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της εφαρμογής της νέας ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ρυθμίσει οφειλές τους περισσότεροι από 70.000 οφειλέτες, ποσά ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήδη, και έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 47 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των 72.000 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, άνω του 93% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις. Ένα άλλο 7% αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης. Ακόμη, από το σύνολο των αιτήσεων, οι 7.500 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση, που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου, με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών», η οποία ξεκίνησε από τις 8 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία λήγει κανονικά την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Ποιοι και πώς επωφελούνται από τις ρυθμίσεις

Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015. Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Πιο συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή, προβλέπεται έκπτωση 100%, μειώνεται σε 70% στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις, και έκπτωση 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις. Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3% στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση, ως επιπλέον κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση σε μικροεπαγγελματίες. Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους, αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014, αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά

Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής στον ιστότοπο ΟΑΕΕ (www.oaee.gr) μέσω της υπηρεσίας «ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΕΔΩ». Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς ασφαλισμένους καθώς και σε φυσικά πρόσωπα, που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές του 1ου διμήνου 2015 (αν απαιτείται) και οι οφειλές τους δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ.

Το αδιαχώρητο στην Αθήνα, υπό έλεγχο οι ρυθμίσεις στην Ξάνθη

Το αδιαχώρητο επικρατούσε από νωρίς το πρωί της Τρίτης στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ στην Αθήνα, με τους ασφαλισμένους να σχηματίζουν ουρές για να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους. Η προθεσμία για τη διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έληξε την Δευτέρα. Παρ’ ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει παράταση, τεχνικά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κι αυτό γιατί, η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παράταση δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, κάποια χρονική στιγμή μέσα στον Μάιο, θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για διάστημα ενός μηνός. Στο υποκατάστημα του ΟΑΕΕ στην Ξάνθη η προσέλευση είναι σταθερή, με τους υπαλλήλους να αναφέρουν ότι προβαίνουν σε περίπου 40 ρυθμίσεις καθημερινά. Ο προϊστάμενος του καταστήματος Ξάνθης, κ. Γεώργιος Ματζινός, ανέφερε στο «Ε» ότι η κατάσταση στα επαρχιακά καταστήματα είναι ελεγχόμενη, αφού τόσο ο χώρος, όσο και το προσωπικό επαρκούν για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. «Στην Αθήνα αναλογούν σε έναν υπάλληλο περίπου 3.000 ασφαλισμένοι, ενώ εδώ στην Ξάνθη περίπου 700 ασφαλισμένοι ανά υπάλληλο», σημείωσε ο ίδιος.

Γ. Ματζινός: «Ο κόσμος προτιμά τον υπάλληλο για την ρύθμιση»

Παρότι υφίσταται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, όπως αναφέρθηκε, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να επισκεφθούν το τοπικά υποκατάστημα του ΟΑΕΕ και να υποβάλλουν την ρύθμιση μέσω του αρμόδιου υπαλλήλου. «Ο κόσμος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να υποβάλλει ο υπάλληλος την αίτηση αντί για τους ίδιους. Ζούμε σε μια μικρή πόλη και η ανθρώπινη επικοινωνία είναι σημαντική για τους περισσότερους. Εξάλλου, τα επαρχιακά υποκαταστήματα έχουν αυτή την μεγάλη διαφορά με το κέντρο, ότι συναντάμε καθημερινά τους ασφαλισμένους και έτσι φροντίζουμε να τους εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο κ. Ματζινός.

Παράταση ενός μήνα ρύθμισης ανακοίνωσε η Βαλαβάνη – βέβαιη και η παράταση για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία

Μόλις χθες το μεσημέρι, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κα Νάντια Βαλαβάνη, ανακοίνωσε στην Βουλή παράταση στην δεύτερη φάση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία. Η παράταση θα δοθεί για ένα μήνα ανταποκρινόμενη στο αίτημα που υπάρχει να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου και να επωφεληθούν από το διπλό όφελος που συνεπάγεται η πληρωμή προσαυξήσεων, προστίμων και κεφαλαιοποιημένων φόρων η οποία επιφέρει και ισόποση μείωση του αρχικού χρέους. Βέβαιη θεωρείται και η παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …