Σχόλια 01/04/15

0
“Αλ. Τσίπρας: Τα νούμερα είναι αμείλικτα”. Σε μας το λες; Το εμπεδώσαμε απόλυτα 2 μήνες τώρα.
Χ.Δ.


Παράδειγμα υπουργών
Δύο υπουργοί της κυβέρνησης των δύο μηνών, ζητούν 1 εκ. ευρώ ο ένας και 500.000 ο άλλος από δύο δημοσιογράφους. Ο πρώτος είναι ο Καμμένος, ο δεύτερος ο Κατρούγκαλος. Και ο μεν πρώτος εθίγη από ένα σκίτσο και για δημοσίευμα ο άλλος. Αιτία η σχέση της πολιτικής τους ιδιότητας με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Νέα ήθη αλήθεια. Όταν μάλιστα ο Κατρούγκαλος είναι και καθηγητής σε Νομική Σχολή.
Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να δεχτεί κάποιος κριτική…
«Ε


Μπλε κάδοι
Αργός ο ρυθμός, πολύ αργός, τοποθέτησης των Μπλε κάδων στην πόλη μας. Ενώ από την άλλη η διανομή της σακούλας-τσάντας έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Όμως αυτή η καθυστέρηση με τους κάδους κάνει άσχημη εντύπωση διότι δείχνει έλλειψη σωστής οργάνωσης της όλης υπόθεσης.
Άντε λοιπόν, ας προχωρήσουν πιο γρήγορα οι του Δήμου. Μια δουλειά ανέλαβαν να κάνουν ας την κάνουν γρήγορα, σωστά και ολοκληρωμένα.
«Ε»


Θετικότατο μέτρο
Το καλό να λέγεται. Και αυτή τη φορά το καλό προέρχεται από την κυβέρνηση και αφορά το Ασφαλιστικό. Στο οποίο θα κλείσουν οι έξοδοι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι οποίες έγιναν θεσμός στη χώρα μας δυστυχώς.
Συναντά κανείς πενηντάρηδες συνταξιούχους (για να μην πούμε για τους σαρανταπεντάρηδες) και σκέφτεται ότι τελικά ο δημόσιος τομέας (γιατί το φαινόμενο εκεί παρατηρείται) έχει γίνει η δεξαμενή του βολέματος, τόσο στη «δουλειά» όσο και στη σύνταξη.
-Ελληνικά, αρνητικά βέβαια, τερτίπια. Δυστυχώς…
Ως εκ τούτου το σταμάτημα των πρόωρων συντάξεων το κρίνουμε θετικό και το χειροκροτούμε.
«Ε»


Πλησιάζει η έκδοση αποτελέσματος
Να λοιπόν που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η αστυνομία και οι ειδικοί «μελετούν» τα στοιχεία εκ νέου, πιο προσεκτικά και βήμα-βήμα οδηγούνται για να βγάλουν το οριστικό τους συμπέρασμα.
Ήδη βρίσκονται στο σημείο εκείνο να ξαναδιαβάσουν το μοιραίο τραύμα στο δεξί χέρι του νέου. Τα τραύμα, το σώμα και τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει υπό τις νέες ανακρίσεις η αστυνομία, θα «μιλήσουν». Και θα πρόκειται για την τελική εκτίμηση της αιτίας του θανάτου του άτυχου νέου.
Πάντως, εκείνο που περιμένει η κοινή γνώμη είναι η απόδοση Δικαιοσύνης και τιμωρίας αυτών που οδήγησαν τον νέο στην απόγνωση για να κάνει αυτό που πιθανόν έκανε.
«Ε»


Περί παραλιών
Οι παραλίες και οι αιγιαλοί επιστρέφουν, σε ικανοποιητικό βαθμό, στους απλούς λουόμενους. Όχι μόνον σε ιδιώτες και δήμους για μαζική εκμετάλλευση αλλά και για να διασφαλιστεί η κοινοχρησία αυτών σύμφωνα με τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην πράξη το ανώτατο δικαστήριο «μπλοκάρει» τη συνηθισμένη (τουλάχιστον από το 2002) διαδικασία, που προβλέπει ότι παραχωρούνται συλλήβδην όλες οι παραλίες και αιγιαλοί για απλή χρήση (εκμετάλλευση) στους δήμους και στους ιδιώτες (μέσω των δήμων), κρίνοντας ότι τέτοια παραχώρηση μπορεί να γίνεται μόνο «μεμονωμένα και κατά περίπτωση» και μόνο εφόσον προηγηθεί μια εξατομικευμένη και λεπτομερής κρίση των αρμόδιων κρατικών αρχών. Κι αυτό για να μπορούν να τεθούν οι αναγκαίοι όροι αλλά και περιορισμοί από το κράτος, εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παραχωρούμενου τμήματος κάθε αιγιαλού, προκειμένου να διασφαλίζεται το περιβάλλον αλλά και η κοινοχρησία του. Η δικαστική απόφαση, υψώνοντας ασπίδα προστασίας για τις ακτές, προκαλεί τριγμούς στο σύστημα εκμετάλλευσης παραλιών και αιγιαλών της χώρας, μέσω του οποίου έχουν σημαντικά έσοδα δήμοι και ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους κυριολεκτικά «θησαυρίζουν» στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, με την ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, την εκμετάλλευση αναψυκτηρίου κλπ.
«Ε»


Δεν χρειάζεται σύγκρουση
Είναι πέραν πάσης λογικής η άποψη να συγκρουστεί η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έρθει σε ρήξη. Είναι παράλογο και κανείς εχέφρων άνθρωπος – πέρα από κόμματα – δεν μπορεί να δεχτεί. Η συμφωνία με την Ευρώπη είναι η λύση κι αυτή θα πρέπει να επιδιωχθεί από την κυβέρνηση.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της Ευρώπης και με το ευρώ και οτιδήποτε άλλο μόνον δεινά θα προκαλέσει σε όλους τους Έλληνες. Ας μην χάνει χρόνο άλλον η κυβέρνηση λοιπόν κι ας ξεκινήσει, τώρα, τη ρεαλιστική της στροφή.
Ήδη πέρασε χρόνος αρκετός χωρίς αξιοποίηση.
-Οι καιροί δεν περιμένουν.
«Ε»


Bασιλικότερη του βασιλέως
Είναι πλέον προφανές πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου αδυνατεί να αντιληφθεί πως η έδρα της ΠτΒ που κατέχει, οφείλει να απέχει από τα έδρανα της κυβέρνησης και από εκείνα ενός δικαστηρίου. Αδυνατεί να αντιληφθεί (δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει από πρόθεση ή έντονη εξουσιολαγνεία) πως οφείλει να σέβεται την θεσμική θέση που της ανέθεσαν. Αδυνατεί να αντιληφθεί πως εκεί βρίσκεται ως πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως συνήγορος ή κατήγορος κανενός. Αδυνατεί να αντιληφθεί πως την δεοντολογία που τόσες φορές αναφέρει, την καταπατεί κατά κόρον και με ιδιαίτερο θράσος η ίδια. Εκφράσεις και σχόλια του τύπου «κ. Γεωργιάδη, μάλλον αναστατωθήκατε από την αναφορά του πρωθυπουργού στην λίστα Λαγκάρντ» είναι τραγικά και επιπέδου καφενείου. Αυτά όμως ζούμε. Είναι κρίμα που άνθρωποι σοβαροί της εμπιστεύτηκαν έναν τόσο σημαντικό, ευαίσθητο, θεσμικό ρόλο.
Χ.Δ.


Δεν ήταν πάντα αδέσποτα
O Δήμος Ξάνθης με τον Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης κάνουν απόψε στις 18:00 ανοιχτή συζήτηση στην Καπναποθήκη ‘’Π’’ με θέμα: «Αδέσποτα ζώα συντροφιάς – Υποχρεώσεις του Δήμου και του Δημότη». Ενόψει της κατασκευής κυνοκομείου στην πόλη για το χρονίζον πρόβλημα των αδέσποτων, είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες δήμου και εμπλεκομένων. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα υπάρχοντα αδέσποτα που πολλαπλασιάζονται. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί σταδιακά με τις στειρώσεις. Αυτό που πρέπει να αλλάξει ριζικά όμως, είναι η νοοτροπία του νεοέλληνα, που θέλει σκυλιά και γατιά για δωράκι, γιατί έτσι του ήρθε, γιατί είδε τον τάδε αστέρα με σκυλί ράτσας και ζήλεψε. Χωρίς καμιά παιδεία, προηγούμενη εμπειρία και ρεαλιστική γνώση των απαιτήσεων ενός ζώου συντροφιάς, σε λίγους μήνες τα παρατούν στους πέντε δρόμους. Πολλά από τα αδέσποτα λοιπόν που συναντούμε, γεννοβολούν και γίνονται επιθετικά, ήταν πριν λίγο καιρό σε κάποιο σαλόνι. Ας τηρούμε λοιπόν τις υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη ζώου (τσιπάκι, στείρωση) και ας μην επιρρίπτουμε μόνο ευθύνες σε δήμο και κρατικούς μηχανισμούς. Χρειάζεται παιδεία, συνείδηση και υπευθυνότητα από όλους μας.
Χ.Δ.


Από τον ΕΝΦΙΑ έρχομαι και στην κορφή…
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ. Αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα καταργηθεί αργότερα. Όχι, δεν μας δουλεύουν. Απλά μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Άλλα λέει το υπουργείο Οικονομικών, τα διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου και ούτω καθεξής. Η προεκλογική παντιέρα του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του πιο άδικου φόρου που έχει υπάρξει, πήγε περίπατο. Όσο δεν υπάρχει πάντως νομοθετική παρέμβαση, ισχύει ό,τι προβλέπεται μέχρι σήμερα, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ενώ στη λίστα της κυβέρνησης που συζητείται με τους δανειστές δεν προβλέπεται η κατάργησή του. Στην λίστα αυτή, που την ετοιμάσαμε με χίλια ζόρια, περιέχεται περισσότερο μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup, αναφέρουν δημοσιεύματα στην Ευρώπη. Οπότε όλα καλά. Τους καθυστερούμε και τους ξεγελάμε, αλλά ακόμη δεν μας έχουν πάρει χαμπάρι. Και περιμένουμε με αυτές τις δημιουργικές μας ασάφειες να πάρουμε και χρηματοδότηση…
Χ.Δ.


29 κατασκευαστές καριόκας δεν συνιστούν …..διεθνοποίηση!
Αν βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος…. αν δεν μπορείς να δεις πέρα από την μύτη σου… αν το μόνο που κάνεις είναι να ανακυκλώνεις την μιζέρια σου και δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το συμφέρον σου κι αυτό που θα σε βγάλει απ’ αυτό το τέλμα και επιπλέον σαμποτάρεις όποια προσπάθεια γίνεται σ’ αυτή την κατεύθυνση επειδή το σκέφτηκε άλλος και όχι εσύ και δεν μπορείς να το αποδεχτείς και να το στηρίξεις γιατί είσαι τόσο μικρός και τόσο κολλημένος στα συντεχνιακά σου μικροσυμφέροντα ε ναι τότε είσαι άξιος της μοίρας σου! Βάλε την ποδιά και τον σκούφο και φτιάξε γλυκά που θα πουλάς στην γειτονιά σου τις γιορτές!
-Αυτά όλα θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης και μόνο αυτοί, ενωμένοι να προχωρήσουν μπροστά για το δικό τους οικονομικό όφελος. Η ιστορία της Ξανιθιώτικης καριόκας μόλις ξεκίνησε για να βγει από τα σύνορα της πόλης. Γι αυτό θέλει στήριξη και ενότητα. Το μέλλον είναι δικό τους με την ενότητά τους!
Μ.Ξ.


Η επένδυση Ευθυμιάδη και το δίλημμα της δημοτικής αρχής
Στο κουβεντιαστό ακόμη είναι ο δήμος Αβδήρων με τον Όμιλο Ευθυμιάδη που από το 2012, τρία χρόνια τώρα εκδήλωσε ενδιαφέρον για το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς, να κάνει δηλαδή ένα μεγάλο πρωτοποριακό θερμοκήπιο υδροπονικής τεχνολογίας και να παράγει την τομάτα Lucia. Μάλιστα του παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα κοινόχρηστη έκταση. Έκτοτε η επένδυση κόλλησε στο θέμα της οριοθέτησης της ζώνης προστασίας των Πηγών στο γεωθερμικό πεδίο Κεσσάνης και έπρεπε να συνεδριάσει η ειδική επιτροπή του ΕΟΤ και να εγκρίνει τη μελέτη που κατάθεσε ο Δήμος Αβδήρων για την Αναγνώριση των Πηγών. Μετά από πολλές καθυστερήσεις έγινε και αυτό αλλά ακόμη η επένδυση είναι στα λόγια… Τι συμβαίνει; Απ’ ότι μάθαμε ο Όμιλος Ευθυμιάδη ζητά από τον δήμο να του παραχωρήσει και άλλα 15 στρέμματα δημοτική έκταση. Η δημοτική αρχή όμως προβληματίζεται καθώς είναι υπέρ της λογικής της δημοπρασίας και όχι της παραχώρησης. Απ’ την άλλη όμως πρόκειται για μεγάλη επένδυση της τάξης των 20 εκ. που θα δώσει 100 θέσεις εργασίας και με μια δημοπρασία υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν κάποιοι απλά και μόνο για να την παρεμποδίσουν προκειμένου να προσπορίσουν ίδια οφέλη. Οπότε τίθεται ένα δίλημμα για την δημοτική αρχή που αν μη τι άλλο πρέπει σύντομα να επιλέξει τι θα κάνει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …