Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αδιαφόρησαν για τον απολογισμό του καρναβαλιού οι σύλλογοι

Αδιαφόρησαν για τον απολογισμό του καρναβαλιού οι σύλλογοι

0
organotiki syllogoi

Οριακή απαρτία με 17 μέλη στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής. Παράπονα για την οργάνωση, τις επιλογές, τα άρματα, το παραεμπόριο και την επίσημη ιστοσελίδα

Με κατηγορίες απάντησε ο Π. Λύρατζης στις διαμαρτυρίες των συλλόγων για τα λίγα και «φτωχά» άρματα σε βάρος του ξανθιώτη γλύπτη που τον… καθυστέρησε

Απρόθυμοι στον απολογισμό φάνηκαν οι καρναβαλικοί σύλλογοι το απόγευμα της Δευτέρας, αφού πολλοί από αυτούς δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία κινδύνεψε να μη συγκεντρώσει απαρτία με μόλις 17 μέλη να δηλώνουν το παρών. Η συζήτηση ως επί το πλείστο περιλάμβανε ευχαριστίες και παρατηρήσεις για όσα διαδραματίστηκαν στην καρναβαλική παρέλαση, ενώ τέθηκε ακροθιγώς και η διαδικασία της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά.

Π. Λύρατζης: Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τα άρματα εσπευσμένα και με «εξωτερική βοήθεια»

Η γνωστή γκρίνια, αλλά σε χαμηλούς τόνους, επικράτησε από την πλευρά κάποιων συλλόγων που διαμαρτυρήθηκαν για τους παρουσιαστές, τονίζοντας κυρίως την ελλιπή τους ενημέρωση και προεργασία για τους συλλόγους, τα θέματά τους για την παρέλαση κλπ καθώς και για τη μουσική, που ενώ άλλαξαν οι DJ για μια ακόμη φορά δε τους ικανοποίησε το καρναβαλικό ρεπερτόριο. Ακόμη, εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους για τον πολύ μικρό αριθμό αρμάτων, πέντε συνολικά, καθώς και για τη φτωχή θεματολογία.

Με αφορμή τη συζήτηση αυτή ο πρόεδρος της επιτροπής Πασχάλης Λύρατζης επιτέθηκε στον ξανθιώτη γλύπτη, λέγοντας ότι τον είχε καλέσει προ μηνών για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά αυτός καθυστέρησε με αποτέλεσμα να τεθεί η ανάγκη στο τέλος να δημιουργηθούν τα άρματα εσπευσμένα και με «εξωτερική βοήθεια».

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες του ίδιου του καλλιτέχνη που είχε δηλώσει στο «Ε» την παραμονή της παρέλασης ότι είχε κάνει πρόταση για το επετειακό καρναβάλι στο Κέντρο Πολιτισμού με άρματα εμπνευσμένα από κάθε δεκαετία της διοργάνωσης.

Ο κ. Λύρατζης πάντως εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει περισσότερα άρματα και άφησε υπόνοιες ότι θα πρέπει να συμβάλουν και οι σύλλογοι στην κατασκευή τους, όπως γινόταν παλιά. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με ορισμένους, ακόμη κι αν γίνει, θα πρέπει να επιτρέπει την χρήση χορηγών, καθώς διαφορετικά αδυνατούν να συμμετέχουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.

Επιπλήξεις σε συλλόγους για δάδες στην παρέλαση και πώληση στολών λιγότερων από το ελάχιστο όριο

Ζητήματα του Κανονισμού του Καρναβαλιού τέθηκαν για άλλη μία φορά στην Οργανωτική. Δεκαπέντε σύλλογοι είχαν δάδες και άρα τιμωρούνται με επίπληξη και πηγαίνουν στο τέλος της παρέλασης την επόμενη χρονιά. Συνεπείς σύλλογοι βέβαια σχολίαζαν ότι στην πράξη αυτό δεν είναι τιμωρία γιατί από τους δεκαπέντε συλλόγους που πάνε στις τελευταίες θέσεις κάποιοι ουσιαστικά καλύπτουν το μέσον της παρέλασης και άρα παίρνουν τις καλύτερες θέσεις, κάτι που δε συνιστά και ιδιαίτερη τιμωρία.

Ακόμη, απασχόλησε η περίπτωση των συλλόγων που παρέλασαν με λιγότερα από 150 μέλη που είναι το πλαφόν για τα πληρώματα. Στην περίπτωση ενός συλλόγου ράφτηκαν 150 αλλά πουλήθηκαν μόνο 37. Σε αυτή την περίπτωση η Οργανωτική δέχθηκε να μην τιμωρηθεί ο σύλλογος καθώς δεν είχε πρόθεση να παραβεί τους κανόνες, αλλά και ζημιώθηκε ο ίδιος λόγω των απούλητων στολών. Για τους υπόλοιπους όμως που έραψαν λιγότερες από 150 στολές και άρα παρέβησαν τον κανονισμό αποφασίστηκε προφορική επίπληξη για φέτος και αποκλεισμός για την επόμενη χρονιά, αν συμβεί ξανά του χρόνου.

Το γεγονός αυτό συνέβη γιατί κάποιοι φοβήθηκαν ότι δε θα καταφέρουν να πουλήσουν τις στολές τους και γι’ αυτό έραψαν λιγότερες. Άλλοι σύλλογοι ωστόσο έραψαν 400 που είναι το πλαφόν και… ξεπούλησαν από την πρώτη μέρα. Αυτό που σχολίαζαν αργότερα είναι ότι οι στολές δε μένουν απούλητες λόγω της κρίσης, αλλά γιατί οι ίδιοι οι σύλλογοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να έχουν παρουσία μόνο στα καρναβάλια, αλλά να μπουν σε μία διαδικασία δράσεων και παρεμβάσεων με ψυχαγωγικό ή κοινωνικό χαρακτήρα όλο το χρόνο, ώστε να δημιουργήσουν φίλους και γνωστούς και να μεγαλώνουν τον κύκλο τους. Όσοι το κάνουν είναι οι μεγαλύτεροι και πιο δημοφιλείς σύλλογοι, με δική τους ταυτότητα και «σημάδι» μέσα στην πόλη. Κατά τα άλλα βέβαια, η ποιότητα και η πρωτοτυπία της στολής σίγουρα μετρά στην προτίμηση των καρναβαλιστών.

Αδυνατεί το Κέντρο Πολιτισμού να κρατά ενημερωμένη την επίσημη ιστοσελίδα του καρναβαλιού!

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι σύλλογοι και για την επίσημη ιστοσελίδα του καρναβαλιού του δήμου, που έμενε πολύ πίσω στην ενημέρωση και δεν έδωσε την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν με στολές και πληρώματα με αποτέλεσμα κάποιοι σύλλογοι να μείνουν με απούλητες στολές, αλλά και να αφεθεί το σύνολο της διαδικτυακής ενημέρωσης καρναβαλιστών, ξανθιωτών και επισκεπτών σε εθελοντές που το ανέλαβαν ανεξάρτητα. Ο κ. Λύρατζης και πάλι «πέταξε το μπαλάκι» στους συλλόγους, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Πολιτισμού δεν μπορεί να το υποστηρίξει και θα ενημερώνονται οι πολίτες μέσω των ιστοσελίδων των συλλόγων με ενεργό σύνδεσμο από το site του καρναβαλιού. Και αυτό ωστόσο θέλει τεχνική υποστήριξη, αλλά και δεν εξαντλεί τα θέματα του καρναβαλιού για τα οποία θα αναζητήσει πληροφορίες ο κάθε επισκέπτης.

Ακόμη, ακούστηκαν παράπονα για το παραεμπόριο και την αισχροκέρδεια και κάποιοι ζήτησαν να εκπροσωπούνται και οι επαγγελματίες στην Οργανωτική, με την κ. Αριστέα Αλατά να εξηγεί ότι καλούνται, αλλά δεν προσέρχονται.

Όλοι με ΦΠΑ κανονικά από του χρόνου

Και στην απολογιστική συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα του ΦΠΑ από την πώληση των στολών και πώς διαμορφώνεται το καθεστώς για την επόμενη χρονιά. Ο λογιστής κ. Μανόλης Εγγλεζάκης εξήγησε τους τρόπους που μπορεί να γίνει η τιμολόγηση, είτε μέσω του βιοτέχνη απευθείας προς τους καρναβαλιστές είτε από το σύλλογο. Ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται και ενημέρωσε ότι εξετάζει την περίπτωση που η πληρωμή από την πώληση θα καταχωρείται ως ετήσια συνδρομή, κάτι που και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση έγινε σαφές ότι η φετινή ήταν η τελευταία χρονιά που υπήρξε «επιείκεια» από την πλευρά της Εφορίας.

Ο κ. Λύρατζης στο τέλος της συνεδρίασης δεσμεύτηκε να ξανασυγκληθεί η επιτροπή μέσα στον Απρίλιο με μαζική συμμετοχή και ενημέρωσε ότι από το Μάιο ξεκινά η προετοιμασία του επόμενου καρναβαλιού με ανακοίνωση του θέματος και των στολών.

 

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…