-200 gr. πλιγούρι
-500 gr. διάφορα θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρι)
-1 κρεμμύδι ξερό
-1 σκελίδα σκόρδο
-2 ντομάτες
-200 ml. κρασί λευκό
-1 ½ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-Ελαιόλαδο
-Αλάτι, Πιπέρι
-Βασιλικό ή μαϊντανό
-5-6 ντοματίνια
Αχνίζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για λίγα λεπτά σε ελάχιστο νεράκι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το πλιγούρι και τα υπόλοιπα θαλασσινά, εκτός από τα μύδια. Συνεχίζουμε να βράζουμε το φαγητό μας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι, σύμφωνα με τα γούστα μας, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καυτό νερό.
Τέλος προσθέτουμε τα μύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό, διορθώνουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ντοματίνια. Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με εστραγκόν ή κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου. Το πλιγούρι θα πρέπει να είναι σπυρωτό γιατί από την ώρα που θα το αποσύρουμε από την φωτιά θα «φουσκώσει».