Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ιωακείμ Πουτακίδης: Ένας Ξανθιώτης που διαπρέπει στην Αμερική

Ιωακείμ Πουτακίδης: Ένας Ξανθιώτης που διαπρέπει στην Αμερική

0
poytakidis 1

Είναι διδάκτορας – ερευνητής Παιδοψυχολογίας στο UCLA – Ο πατέρας του Φίλιππος Πουτακίδης μιλά στο «Ε» για το γιο του και την ζωή του στο L.A.

«Ο γιος μου γεννήθηκε εκεί όμως τον έκανα πιο Έλληνα από μένα…» – « Η Ελλαδίτσα μας παρόλα τα προβλήματά της είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο…», λέει

Η Ελλάδα πληγώνει τα παιδιά της και παλαιότερα αλλά τώρα πολύ περισσότερο η Ελλάδα διώχνει τα καλύτερα μυαλά της που διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο 42χρονος Ξανθιώτης Πουτακίδης Ιωακείμ που διαπρέπει ως παιδοψυχολόγος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Άντζελες των Η.Π.Α. και κάνει περήφανο τον πατέρα του Πουτακίδη Φίλιππο που γύρισε πριν λίγα χρόνια στην πατρίδα του από το Λος Άντζελες μετά από 32 χρόνια ξενιτειά – όπως λέει – και διαμένει μόνιμα στην Διομήδεια αλλά και την Ξάνθη!

Ο Ιωακείμ Πουτακίδης ζει και διαπρέπει στην Αμερική έχοντας την Ελλάδα στην ψυχή του!

«Ο γιος μου γεννήθηκε εκεί όμως τον έκανα πιο Έλληνα από μένα… Κάθε αμάξι που παίρνει το πρώτο του μέλημα του είναι να το γεμίσει ελληνικές σημαίες», λέει με συγκίνηση αλλά και καμάρι ο πατέρας Φίλιππος. Οι γονείς του με τα 5 αδέλφια του ήρθαν από την Σοβιετική ένωση τότε σήμερα Γεωργία το 1939. Ο ίδιος γεννήθηκε εδώ όμως το 1963 αμούστακο ακόμα παιδί έφυγε για την Αθήνα να βρει δουλειά. Εκεί γνώρισε την σύζυγό του που καταγόταν από την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να κυνηγήσουν την τύχη τους στην Αμερική. Μετανάστευσαν λοιπόν το 1971.

«Πολύ δουλειά… στην Αμερική … Δεν μ’ άρεσε η ζωή εκεί… Η Ελλαδίτσα παρόλα τα προβλήματά της είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο…»

Ο κ. Φίλιππος μιλά για τα χρόνια εκείνα και σκοτεινιάζει το πρόσωπό του: «Δούλευα σε εστιατόριο στην Αμερική… Πολύ δουλειά. Δεν μ’ άρεσε η ζωή εκεί απ’ την πρώτη μέρα που πήγα ήθελα να φτιαχτώ οικονομικά και να γυρίσω. Έμεινα και δούλεψα 32 χρόνια… πολύ δουλειά και ο τρόπος ζωής πολύ διαφορετικός

Η Ελλαδίτσα παρόλα τα προβλήματά της είναι η καλύτερη χώρα …δεν συγκρίνεται με καμιά … Εγώ αρνήθηκα να γίνω αμερικανός είμαι πόντιος! Με έφαγε η νοσταλγία και γύρισα. Η γυναίκα μου μένει με το γιο μας», λέει ο κ. Φίλιππος εξιστορώντας την ιστορία του.

Ο Ιωακείμ Πουτακίδης διαπρέπει ως διδάκτορας – ερευνητής Παιδοψυχολογίας στο UCLA

Μιλώντας για τον γιο του φωτίζεται το πρόσωπό του από κρυφό καμάρι για την επιτυχημένη του καριέρα: «Ο γιος μου γεννήθηκε εκεί. Ήταν καλός μαθητής, αριστούχος μπήκε στο Πανεπιστήμιο με υποτροφία. Τώρα είναι διδάκτορας στο UCLA και πρόσφατα τον πρότειναν για κοσμήτορα. Το αντικείμενό του είναι Παιδοψυχολόγος – ερευνητής. Έχει κάνει έρευνες για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού. Στην Αμερική το καλό είναι ότι επικρατεί αξιοκρατία. Αν είσαι καλός θα προκόψεις …Δεν κοιτάνε από πού είσαι Ο γιος μου είναι παντρεμένος με Κινέζα. Βαφτίστηκε ορθόδοξη και από Σανέλ την λέμε Ελένη. Είναι κι αυτή επιστήμονας με δύο πτυχία ψυχολογίας και διευθύνει ίδρυμα κακοποιημένων παιδιών. Ήρθε από την Κίνα 2 χρονών… Έχω δυο εγγόνια. Τον Αθανάσιο 9 χρονών και τον Νίκανδρο 7 ετών. Συμφώνησαν να βάλουν στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα και έβαλα αυτά που τους άρεσαν».

Τα εγγόνια του ο Αθανάσιος και ο Νίκανδρος…

Τα εγγόνια του κ. Φίλιππου έχουν ελληνικά ονόματα όμως δεν μιλούν ελληνικά και αυτό γιατί όπως λέει ο κ. Φίλιππος: «Ο Αθανάσιος (Έηθαν) είχε πρόβλημα. Έγινε 3,5 χρονών και δεν μιλούσε. Το παιδί άκουγε στο σπίτι να μιλούν ελληνικά, αμερικάνικα, κινέζικα μπερδεύτηκε. Τότε οι γιατροί τους είπαν το ανδρόγυνο να μιλά μόνο αμερικάνικα και η γιαγιά μόνο ας του μιλάει ελληνικά». Του λείπει ο γιος και τα εγγονάκια του παρότι έχει συχνή επικοινωνία : «Παλιότερα πήγαινα κάθε χρόνο. Τα τελευταία 2 χρόνια δεν πήγα γιατί έρχονταν εκείνοι. Πάνε περισσότερο στην Πελοπόννησο έχουν φίλους στο χωριό της μάνας του. Έχουν έρθει και εδώ. Φέτος θα πάω εγώ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…