Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 100 χρόνια ζωντανής μνήμης από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

100 χρόνια ζωντανής μνήμης από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

0
armenioi-100xronia

Συναυλία αρμενικής μουσικής και προβολή της ταινίας «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το 2015 σε όλο τον κόσμο για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τις 24 Απριλίου 1915, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα Ξάνθης, διοργάνωσαν ποικίλες εκδηλώσεις και στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο κύκλος των εκδηλώσεων έκλεισε την Παρασκευή 17 Απριλίου με την προγραμματισμένη προβολή της βραβευμένης ταινίας «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς». Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Antonia Arslan και σκηνοθετημένη από τους θρυλικούς αδερφούς Ταβιάνι, που αναφέρεται σε μια πραγματική συγκλονιστική ιστορία για την γενοκτονία των Αρμενίων, από τις ελάχιστες που πραγματεύονται το ζήτημα.

Η υπόθεση της ταινίας

Αρχές του 1915. Μια εύπορη οικογένεια Αρμενίων, οι Αβάκιανς, είναι πεπεισμένοι ότι η τουρκική εχθρότητα δε σημαίνει τίποτα για εκείνους και δεν πρόκειται να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή. Αγνοούν τις προειδοποιήσεις και ετοιμάζουν μια μεγάλη οικογενειακή επανένωση, με την επικείμενη άφιξη του Άραμ, που ζει στην Τουρκία, και του Ασαντούρ, που καταφθάνει από τη Βενετία. Οι πεποιθήσεις τους καταρρέουν, όταν ένα τουρκικό σώμα θα εισβάλει στο σπίτι τους, εξοντώνοντας τους άντρες και οδηγώντας τις γυναίκες στην έρημο της Συρίας, όπου και τις αφήνουν να πεθάνουν. Ένας Τούρκος αξιωματικός, όμως, θα ερωτευτεί την κόρη του Άραμ και θα κάνει μια επιθετική προσπάθεια για να γλυτώσει εκείνη και την οικογένειά της από βέβαιο θάνατο.

Αρκετοί θεατές, αρμένιοι και μη, που κατέκλυσαν για άλλη μια φορά την αίθουσα του Ιδρύματος, γεύτηκαν λίγη από την σκληρότητα των γεγονότων. Άνδρες και γυναίκες που είτε δάκρυζαν, είτε κατέβαζαν το κεφάλι μπροστά σε σκηνές αναπαράστασης βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Όπως η σκηνή με τη μάνα που διατάσσεται από τον Τούρκο στρατιώτη να σκοτώσει το αρσενικό νεογέννητο βρέφος της. Και αυτή ήταν μια πράξη «ελέους», γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, το έγκλημα θα διέπρατταν οι ίδιοι οι στρατιώτες.

Συναυλία – δρώμενο με αρμενικά τραγούδια

Η έκπληξη όμως της βραδιάς, που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, ήταν η μικρή συναυλία-δρώμενο, που έλαβε χώρα στην αρχή της εκδήλωσης. Παιδιά και νεαροί αρμένιοι, η νεότερη γενιά της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, που διατηρεί την γλώσσα και τα έθιμα της πατρογονικής εστίας, μας ταξίδεψε στους πρόποδες του Αραράτ. Η ταλαντούχα νεαρή μαθήτρια και μουσικός, Μανέ Μπεγκλαριάν, ερμήνευσε στο πιάνο την αρμενική ελεγεία, την ώρα που οι μικροί αρμένιοι μαθητές εναπόθεταν αναμμένα κεριά στο κέντρο της αίθουσας. Ακολούθησε σε χορωδιακή απόδοση το Tesnem Anin u nor mernem, ενώ ο Χάικ Χατσαντριάν απέδωσε καταπληκτικά το Horovel του μουσουργού Komitas με συνοδεία του παραδοσιακού duduk από τον Βαρτάν Αμποβιάν. Ο κιθαρίστας Σάββας Πετσινίδης κέρδισε ένα θερμότατο χειροκρότημα με την υπέροχη ερμηνεία του στο Cilicia με τον Κώστα Κουρτίδη στην κιθάρα. Τα παιδιά διάβασαν κείμενα στα αρμενικά και στα ελληνικά αναφερόμενα στην ιστορία και τους αγώνες των Αρμενίων. Το μουσικό δρώμενο έκλεισε η γνωστή τραγουδίστρια Ασμίκ Μπεγκλαριάν, συνοδευόμενη από την Μανέ Μπεγκλαριάν και την Έλενα Αρτενιάν, στο τραγούδι Hayastan. Μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη μνήμες, πόνο, αλλά και ελπίδα για τους αδελφούς Αρμενίους, που είδαν τελευταία τους αγώνες τους να δικαιώνονται και να σημειώνεται μια καθολικότερη αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…