Για τη ζύμη
-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
-1 κουτ. γλυκού αλάτι
-½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
-½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
-250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
-250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-1 αβγό
Για τη γέμιση
-500γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
-400γρ. πράσα ψιλοκομμένα
-6 – 7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
-½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες,
-300γρ. φέτα θρυμματισμένη
-3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
-50ml ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πίτα
-200ml γάλα
-50ml ελαιόλαδο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος. Βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτετε τα κομματάκια βουτύρου και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας στο αλεύρι, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μίγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το αβγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο. Στρώνετε το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα.