Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι πλημμύρες αποκάλυψαν αρχαίο πιθάρι κοντά στα Κιμμέρια

Οι πλημμύρες αποκάλυψαν αρχαίο πιθάρι κοντά στα Κιμμέρια

0
pithari kimmeria

Το έσπασαν κάποιοι ψάχνοντας για …λίρες!

«Θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι αποθηκευτικό», λέει η αρχαιολόγος επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων Κ. Καλλιντζή

Ένα αρχαίο πιθάρι αποκαλύφθηκε στην περιοχή των Κιμμερίων και συγκεκριμένα πλησίον του οδικού δικτύου κοντά στην Λευκόπετρα. Το αρχαιολογικό εύρημα δεν έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά οι πλημμύρες που προκάλεσαν διάβρωση του εδάφους. Το εύρημα έγινε αντιληπτό από κατοίκους της περιοχής την Πέμπτη και σύμφωνα με περιγραφές έχει διαστάσεις 1,5 περίπου μέτρων ενώ το πάχος των τοιχωμάτων του είναι στα 5 εκατοστά ενώ έκλεινε με μια πέτρινη πλάκα. Το πιθάρι βρέθηκε σπασμένο και άδειο και εκφράζονται φόβοι ότι έχει συληθεί από το περιεχόμενό του, αν και τέτοιου είδους πιθάρια χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι κρασιού ή λαδιού, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ξάνθης.

Τι λέει η Αρχαιολόγος Κ. Καλλιντζή για το πιθάρι των Κιμμερίων

Ενήμερη για την αρχαιολογικό εύρημα δηλώνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ξάνθης. Σε σχετικό σχόλιό της η επικεφαλής αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων Κωνσταντίνα Καλλιντζή που σημειώνει: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης γνωρίζει φυσικά το εύρημα και ασχολείται με αυτό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για χρονολόγηση, μπορούμε να πούμε όμως ότι το θεωρούμε κατά πάσα πιθανότητα αποθηκευτικό. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι η συμπεριφορά κάποιων κατοίκων της περιοχής ή/και περαστικών: Πιστεύοντας ότι θα βρουν τις πολυπόθητες λίρες, κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του.

Θεωρούμε ότι το πιθάρι αποτελεί τμήμα οικιστικού συνόλου (σε κοντινή απόσταση διακρίνεται στρώμα καταστροφής, δηλαδή κεραμίδια στέγης και άλλο οικοδομικό υλικό). Η Εφορεία αδυνατεί αυτή τη στιγμή να πραγματοποιήσει ανασκαφή και το συνετό θα ήταν να καλυφθεί. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να παραμείνει ακέραιο και στη θέση του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλους τους «Γιακάδες» ανάμεσα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, υπάρχουν αρχαιολογικές θέσεις όλων των χρονικών περιόδων: από την προϊστορική περίοδο μέχρι τη μεταβυζαντινή. Οι λόγοι της πυκνής χρήσης της περιοχής σχετίζονται με την εύφορη πεδιάδα, την πλούσια ορεινή περιοχή, αλλά και τη διέλευση σε κοντινή απόσταση του δρόμου που ένωνε την Ασία με την Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός κατασκευάστηκε από τους Πέρσες και ονομάστηκε για τον λόγο αυτόν «βασιλική» οδός. Αργότερα συντηρήθηκε από τον Φίλιππο Β΄ εν όψει της εκστρατείας προς την Ασία. Τέλος, οι Ρωμαίοι τον ανακατασκεύασαν εξολοκλήρου και τότε ονομάστηκε «Εγνατία Οδός».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…