Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με «τσιμπημένη» τιμή θα φάμε φέτος το αρνί

Με «τσιμπημένη» τιμή θα φάμε φέτος το αρνί

0
provata close

Οι έμποροι αγοράζουν με 3,5 ευρώ το κιλό ζωντανό. Στο «τσιγκέλι» θα φτάσει στα 12 ευρώ το κιλό – Τα αμνοερίφια του νομού σ’ όλες τις αγορές της χώρας

Επάρκεια στο νομό – Πήρε τα πάνω του 3 λεπτά το αιγοπρόβειο γάλα σε αντίθεση μ το αγελαδινό

«Ζωντανή» είναι η κτηνοτροφία στο νομό μας και παρά τις καιρικές, οικονομικές, υγειονομικού τύπου αντιξοότητες των τελευταίων δύο ετών, αντιστέκεται και συνεχίζει να αποτελεί μαζί με τον γεωργικό τομέα τους δύο πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας του νομού μας, προσδίδοντάς του την ένδειξη: «γεωργοκτηνοτροφικός νομός».

Περιορισμένες οι ζημιές από τις πλημμύρες – Χάθηκαν 15 ζώα

Παρότι οι πλημμύρες ήταν πολύ έντονες στα χωριά του κάμπου που έχουν και τις περισσότερες ενσταβλισμένες κτηνοτροφικές μονάδες ωστόσο η απώλεια ζωικού κεφαλαίου περιορίστηκε σε 15 ζώα. Όπως όμως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς, η καταγραφή έδειξε ότι οι κτηνοτρόφοι γλύτωσαν τα ζώα τους καθώς τα μετέφεραν έγκαιρα σ’ όσους δεν πλημμύρισαν οι μονάδες όμως είχαν σημαντική απώλεια σε ζωοτροφές καθώς πλημμύρισαν οι αποθήκες τους: «Έγινε μεγάλη ζημιά στις ζωοτροφές αλλά υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας και τα βολεύουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο» Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε 5 – 6 μήνες απλήρωτοι την εξισωτική όπως επίσης και το βοήθημα των 30 ευρώ ανά ζώο με αποτέλεσμα να μην έχουμε ρευστότητα», επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς, θέτοντας το θέμα της ανακολουθίας της πολιτείας σε σχέση με θεσμοθετημένες επιδοτήσεις απέναντι στους κτηνοτρόφους.

Τα αμνοερίφια του νομού σ’ όλες τις αγορές της χώρας – Θα «τσιμπήσει» η τιμή του αρνιού φέτος

Δυναμικά εξαγωγικός στην αγορά αμνοεριφίων είναι ο νομός μας ο οποίος υπολογίζεται ότι τώρα το Πάσχα θα ρίξει στην αγορά περί τα 450.000 αμνοερίφια σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συλλόγου. Η επάρκεια για τις ανάγκες του νομού θεωρείται δεδομένη αλλά τα νέα για τους καταναλωτές είναι δυσάρεστα γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέτος το αρνί θα είναι πιο ακριβό σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα: Και το δεδομένο είναι ότι οι έμποροι που ήδη άρχισαν και αγοράζουν δίνουν 3.5 ευρώ το κιλό στο ζωντανό αμνοερίφιο. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Λουκμακιά θα φτάσει στον καταναλωτή περί τα 12 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς. όλα αυτά λέγονται με επιφύλαξη καθώς οι τιμές διαμορφώνονται στην σύσκεψη της Δράμας που γίνεται λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Όπως εξηγεί ο κ. Λουκμακιάς αμνοερίφια φέτος διαθέτει μόνο η Θράκη, επειδή λόγω των καιρικών συνθηκών μετατέθηκε η περίοδος των γεννήσεων μετά τον Γενάρη κάτι που δεν συνέβη στις νότιες περιοχές: «Αυτό που θέλω να πω στους καταναλωτές είναι ότι αν βρουν φτηνό αρνί στα πολυκαταστήματα να ξέρουν ότι δεν θα είναι ελληνικό», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς, θίγοντας ένα θέμα βασικό για την αγορά του αρνιού με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και το «παιχνίδι» που παίζεται με τις ελληνοποιήσεις.

Πήρε τα πάνω του 3 λεπτά το αιγοπρόβειο γάλα σε αντίθεση μ το αγελαδινό

Μικρή άνοδο έχει η το αιγοπρόβειο γάλα στην αγορά. Συγκεκριμένα οι εταιρείες έδωσαν 3 λεπτά το κιλό παραπάνω και η τιμή του κυμαίνεται από 85 – 95 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση αυτή δίνει μια ανάσα στους κτηνοτρόφους του νομού μας δεδομένου είχαν σημαντικές απώλειες ζώων λόγω της επέλασης της ευλογιάς. Υπενθυμίζουμε ότι σε επίπεδο νομού ήταν περί τα 20.000 αιογπρόβατα ενώ σε όλη την Θράκη περί τα 150.000. Να σημειώσουμε ότι η αύξηση αφορά μόνο το αιγοπρόβειο γάλα και όχι το αγελαδινό του οποίου η τιμή έχει πάρει την κατιούσα μετά την επιμήκυνση των 7 ημερών για το φρέσκο γάλα. Ένα μέτρο που απέτυχε κατά κοινή ομολογία – καθώς ευνόησε μόνο τις εταιρείες που έχουν πλέον την δυνατότητα να εισάγουν ολλανδικό και γαλλικό γάλα ενώ παράλληλα έριξε την τιμή του ελληνικού από τα 47 λεπτά στα 30 λεπτά την ίδια στιγμή δεν μειώθηκε η τιμή στο ράφι. Άλλο ένα ζήτημα για το οποίο έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση ότι θα καταργήσει την επιμήκυνση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…