Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τις τελευταίες του μέρες μετρά το καφενεδάκι του Χουσεΐν

Τις τελευταίες του μέρες μετρά το καφενεδάκι του Χουσεΐν

0
merarxias ktirio2

Πέντε κτίσματα στη γωνία των οδών Μεραρχίας και Βενιζέλου έχουν «ραντεβού» με την κατεδάφιση την Κυριακή

Οι εργασίες αναμενόταν νωρίτερα αλλά καθυστέρησε την επέμβαση της ΔΕΗ ο καιρός. Τελειώνει ο κύκλος των επικίνδυνων προς κατάρρευση κτιρίων που κατέγραψε ο δήμος Ξάνθης

Πάνω από 15 κτίρια που είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνα προς κατάρρευση κατάφερε να κατεδαφίσει ο δήμος της Ξάνθης. Τα μισά περίπου κατεδαφίστηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με τη σχετική εποπτεία των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ τα υπόλοιπα ανέλαβε να τα κατεδαφίσει ο δήμος, αφού δεν δραστηριοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες και να ζητήσει στη συνέχεια τα έξοδα από αυτούς που είχαν τη σχετική υποχρέωση.

Μόνο στο μυαλό θα μείνει η εικόνα από το καφενείο του Χουσεΐν

Τελευταία από τα καταγεγραμμένα ως επικίνδυνα είναι τα συνολικά πέντε οικήματα στην ιστορική γωνιά της Παλιάς Πόλης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Μεραρχίας. Εκεί που κάποτε λειτουργούσε το καφενείο του Χουσεΐν και παραπλεύρως είχε από την οδό Βενιζέλου το μικρό κουρείο του Μπατίν και δεξιά επί της Μεραρχίας ένα μαραγκάδικο. Τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί η πινακίδα που προειδοποιεί ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο για κατάρρευση και όσο πάει, μένοντας άψυχο και χωρίς αξιοποίηση, παραδίδεται στην ερημιά και την καταστροφή. Η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε μερικές ακόμη ζημιές στο κτίριο και κάποιες πέτρες από τον τοίχο παρασύρθηκαν και έπεσαν στο οδόστρωμα.

Την Κυριακή ξεκινούν οι εργασίες κατεδάφισης- Θα κλείσει η Βενιζέλου

Συνολικά, πέντε άδειες για κατεδάφιση έχουν δοθεί για τα κτίσματα που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο, όπως μας ενημερώνει ο εντεταλμένο σύμβουλος για πολεοδομικά θέματα του δήμου Ξάνθης Χρήστος Μούρκας. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί, η κατεδάφιση αναμενόταν την περασμένη Κυριακή, αλλά η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι εργασίες προετοιμασίες. Συγκεκριμένα, απαιτείται η συνδρομή της ΔΕΗ για να απομακρύνει ένα καλώδιο, αλλά λόγω φόρτου εργασίας το τελευταίο διάστημα το συνεργείο της ζήτησε μικρή αναβολή. Έτσι, ο ιδιοκτήτης αναμένεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση την ερχόμενη Κυριακή. Μάλιστα, επελέγη αυτή η μέρα αφού θα απαιτηθεί να κλείσει η οδός Βενιζέλου, οπότε χρειάζεται να μην είναι κάποια μέρα με αυξημένη κίνηση. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν σε μία μέρα οι εργασίες, την επόμενη αναμένεται να συνεχιστούν αλλά με πρόβλεψη να χρειαστεί μόνο το κλείσιμο της οδού Μεραρχίας, ώστε να μην εμποδιστεί περαιτέρω η κυκλοφορία.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν οι άδειες προβλέπουν πλήρη ισοπέδωση ή διατήρηση κάποιων μερών. Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που έχουμε για το σημείο θα αλλάξει άρδην μετά το πέρασμα της μπουλντόζας, μιας και το γωνιακό οίκημα θα φύγει εξ ολοκλήρου.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των κατεδαφίσεων από το δήμο

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που είχε το όλο εγχείρημα των κατεδαφίσεων των επικίνδυνων προς κατάρρευση κτιρίων, το οποίο και ξεκίνησε την περσινή χρονιά, εκφράζει ο κ. Μούρκας, αναφέροντας ότι πλέον δεν υπάρχει καταγεγραμμένο άλλο κτίριο προς κατεδάφιση. «Έγιναν όλα με μέθοδο και την προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε σήμερα να έχουμε αυτό το πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα», σημειώνει ο ίδιος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …