Στην Ξάνθη ο 2ος Προσυνεδριακός Διάλογος αιρετών της ΚΕΔΕ. Αρνητικό κλίμα από τα …τιτιβίσματα του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διακοπή χρηματοδότησης
Πατούλης: “Πρέπει να πάψουν να μας μεταχειρίζονται ως Φιλιππινέζες της εξουσίας”. Η ΚΕΔΕ λέει ΟΧΙ στην κατάργηση του Καλλικράτη αλλά ΝΑΙ στις σημειακές βελτιώσεις
Τα οικονομικά των ΟΤΑ και η εν γένει λειτουργία τους μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την σταδιακή περικοπή του 50% των πόρων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ως συμβολή στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με τις μνημονικές δεσμεύσεις της χώρας, αποτέλεσαν θεματικό αντικείμενο διαβούλευσης του 2ου προσυνεδριακού διαλόγου των αιρετών της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Ξάνθη. Η σημειολογία της απόφασης της ΚΕΔΕ να πραγματοποιήσει το προσυνεδριακούς διάλογους εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ο πρώτος πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο) έχει την έννοια της βαρύτητας που δίνει η ΚΕΔΕ στους δήμους της περιφέρειας και στην ιδιαιτερότητα των προβλημάτων τους. Τις εργασίες του προσυνεδρίου που έχει στόχο να διερευνήσει, να προετοιμάσει και να οργανώσει το πρόγραμμα δράσης και το διεκδικητικό πλαίσιο των ΟΤΑ που θα είναι το εισηγητικό πλαίσιο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαΐου στην Χαλκιδική παρακολούθησαν 260 περίπου αιρετοί των δήμων των περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αν. Μακ. – Θράκης. Επίσης στην Ξάνθη παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και των Δ.Σ. και των προέδρων των ΠΕΔ της Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου και ΠΕΔ – ΑΜΘ, δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη. Τέλος συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Â
Αρνητικό κλίμα στους αιρετούς της ΚΕΔΕ από τα …τιτιβίσματα του Γιάνη Βαρουφάκη
Μύριζε «μπαρούτι» στον προσυνεδριακό διάλογο των αιρετών α’ βαθμού από τα …τιτιβίσματα μέσω twitter του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των θέσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Στέφανου Μάνου για ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη τοπική αυτοδιοίκηση που σημαίνει διακοπή της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ αντέδρασε έντονα σ’ αυτό και στο ενδεχόμενο – που επίσης εξετάστηκε – να συμβάλλουν οι ΟΤΑ από τους πόρους τους ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα της δόσης προς τους δανειστές μας και παρότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση ήταν καθησυχαστικές ωστόσο τόσο ο τρόπος (μέσω twitter) όσο και οι διαφαινόμενες προθέσεις του υπουργού Οικονομικών δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα που δεν έκρυψαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και οι υπόλοιποι.
Πατούλης: «Πρέπει να πάψουν να μας μεταχειρίζονται ως Φιλιππινέζες της εξουσίας»
Ο κ. Πατούλης μάλιστα ήταν Ιδιαίτερα επικριτικός τονίζοντας ότι οι δήμοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο από τις μεγάλες περικοπές των πόρων τους που έχουν υποστεί και κάλεσε την ηγεσία των ΥΠΟΙΚ και ΥΕΣ να διαψεύσουν αυτές τις φήμες: «Πρέπει να πάψουν να μας μεταχειρίζονται ως Φιλιππινέζες της εξουσίας. Πρέπει να σταματήσει η τοπική αυτοδιοίκηση να πληρώνει πάντα το μάρμαρο… Η κρατική χρηματοδότηση δεν είναι ελεημοσύνη αλλά η απόδοση των πόρων που εισπράττει η πολιτεία από τους πολίτες και τους αποδίδει ως χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση». Ο κ. Πατούλης τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της ενότητας, της σύμπνοιας και της συνεργασίας μεταξύ των αιρετών των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, θέση με την οποία συμφώνησε κατά τον χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Παυλίδης υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρχει μια διακριτότητα των ρόλων και να μην γίνεται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Επίσης ο κ. Παυλίδης τάχτηκε και υπέρ της κατάργησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βούτσης.
Η ΚΕΔΕ λέει ΟΧΙ στην κατάργηση του Καλλικράτη αλλά ΝΑΙ στις σημειακές βελτιώσεις
Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η τοποθέτηση του κ. Πατούλη λίγο νωρίτερα από την έναρξη του συνεδρίου ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη που προωθεί η νέα κυβέρνηση και αν συμφωνεί μ’ αυτές η ΚΕΔΕ είπε: «Η ΚΕΔΕ σε κάθε περίπτωση ακούγοντας για τα ζητήματα του Καλλικράτη, αρχικά είμαστε ενάντια στην κατάργησή του, είμαστε υπέρ να υπάρξουν σημειακές βελτιώσεις μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλοι μας κι αυτό είναι προϊόν διαλόγου. Οπουδήποτε υπάρξει οποιαδήποτε σημειακή αλλαγή ακόμη και γεωγραφική αλλαγή θα πρέπει να γίνει μέσα και από την ανταπόκριση του ίδιου του πολίτη, του δήμου και μέσα από την ΚΕΔΕ». Αίσθηση επίσης προκάλεσαν και οι θέσεις του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Λαμπάκη ο οποίος τάχτηκε υπέρ της ριζικής αλλαγής του Καλλικράτη και ενάντια στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάργηση του σχεδίου Ασπίδα εκφράζοντας τους φόβους του ότι θα καταστήσει και πάλι την Θράκη ξέφραγο αμπέλι: «Θα μπαίνουν καθημερινά 500 άτομα και θα περιφέρονται μέσα στα χωριά μας… γυρίζουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης μεγάλες ομοιότητες βρήκε ο πρύτανης κ. Καραμπίνης μεταξύ των προβλημάτων των δήμων και των Πανεπιστημίων αφού έχουν κοινό παρανομαστή την μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης που δημιουργεί ασφυξία επισημαίνοντας την ανάγκη οι δήμοι όπως και τα Πανεπιστήμια να διεκδικήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης: «Πρέπει να πάψουμε να είμαστε επαίτες της κεντρικής διοίκησης και να διεκδικήσουμε πόρους έξω από τα σύνορά μας . Εμείς ως πανεπιστήμιο το έχουμε δρομολογήσει και έχουμε επιτυχίες», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης
Σε ρόλο οικοδεσπότη ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος αφού έκανε τις «συστάσεις» της πόλης του δήμου και του νομού μας , χρησιμοποίησε τη φράση του Αβδηρίτη φιλόσοφου Πρωταγόρα : «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος», για να καταδείξει την έννοια του ανθρωποκεντρισμού που διέπει όλη την λειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης, έκανε λόγο για μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που έχει δημιουργηθεί από την μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων ή της δραστικής περικοπής των πόρων τους και την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Ευχαρίστησε επίσης το πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την επιλογή της πόλης για τον 2ο προσυνεδριακό διάλογο σημειώνοντας: «Θεωρούμε πάντα χρήσιμο και για τα θέματα της αυτοδιοίκησης ν’ ακούγεται και η φωνή της επαρχίας, ν’ ακούγονται τα ιδιαίτερα προβλήματα των δικών μας δήμων. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι με όλες τις αρμοδιότητες που έχουν φορτωθεί με τον Καλλικράτη σε συνδυασμό και με την έλλειψη προσωπικού αλλά και την έλλειψη πόρων νομίζω ότι δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο στραγγαλίζονται οι δήμοι».
mxanthopoulou@emrpos.gr