Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στο νομό μας

Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στο νομό μας

0
tsigara xima

4 στα 10 πακέτα που πωλούνται είναι λαθραία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Σ. Μωραΐτης

Δραματική μείωση των εισπράξεων του κράτους. Έχασε1,5 δις από το 2009. Ετοιμάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη διακίνηση καπνού

Όργιο λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων εξελίσσεται στα «κρυφά και σιωπηλά» στο νομό μας! Η εισροή τσιγάρων και γενικά καπνικών προϊόντων κυρίως από την Βουλγαρία έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε 4 στα 10 πακέτα τσιγάρα που πωλούνται και καπνίζονται είναι λαθραία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Αυτό αυτόματα σημαίνει μείωση στις εισπράξεις του κράτους από τους φόρους των τσιγάρων , μείωση του κύκλου εργασιών στα περίπτερα και στα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων ενώ για τους καταναλωτές αποτελεί μεν ανακούφιση ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα αφού αγοράζουν το πακέτο στο 1/3 της τιμής του αλλά ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων ιδιαιτέρως δε του καπνού, όπως έχουν δείξει διάφορες μελέτες.

Μεγάλη «πληγή» το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ο κ. Μωραϊτης αναφέρει ότι είναι τόσο διαδεδομένη η πώληση λαθραίων τσιγάρων ώστε υπάρχουν σημεία πώλησης και μέσα στο Παζάρι και οι αγοροπωλησίες γίνονται μέρα – μεσημέρι Σαββάτου. Υπάρχουν δε – όπως λέει – κάποιοι που ασχολούνται συστηματικά μ αυτή τη δουλειά καθώς ευνοούνται από τους ελλειμματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μ’ άλλα λόγια το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανθεί στο νομό μας. Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό ευθύνεται και η υπέρογκη φορολογία που έχει επιβάλλει το κράτος το οποίο ως φαίνεται έχει καταλάβει ότι χάνει τεράστια έσοδα και αποφάσισε να πάρει μέτρα και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα.

Δραματική μείωση των εισπράξεων του κράτους από το λαθρεμπόριο

Συγκεκριμένα: Σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού, την οποία, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξει ο Δ. Καμμένος, θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, όπως γνωστοποίησε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής. Ο πρόεδρός του Γιώργος Δούκας, ανέφερε ότι οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αν παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι δυνατόν να εισπράξει μέχρι και 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης το 2009 το δημόσιο εισέπραξε περίπου 4 δισ. ευρώ, και το 2014 εισέπραξε κάτω από 2,5 δισ. ευρώ, παρότι το 2009 οι τιμές ήταν μικρότερες. Σήμερα το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο κατέχει το 50% του τζίρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …