Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η παραγωγή που χάθηκε στη… λάσπη!

Η παραγωγή που χάθηκε στη… λάσπη!

0
xorafia plimmires

Άσπαρτα τα περισσότερα χωράφια του κάμπου – Κατατρεγμένοι από τον καιρό οι αγρότες του νομού μας για δυο χρονιές

Βρίσκεται σε τέλμα η καλλιέργεια σιτηρών λόγω χαμηλών τιμών. Οι αγρότες μας καλοβλέπουν μια ανασύσταση της τευτλοκαλλιέργειας

Βυθισμένες μες στην λάσπη των χωραφιών τους είναι οι …ελπίδες των αγροτών του κάμπου του νομού μας για παραγωγή και εισόδημα τη φετινή χρονιά αφού τα χωράφια είναι απροσπέλαστα από τα γεωργικά μηχανήματα λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών και ότι σπαρτό του χειμώνα υπήρχε πνίγηκε στη λάσπη! Κατατρεγμένοι για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον καιρό αφού και το 2014 ήταν μια ιδιαίτερη βροχερή χρονιά με αποτέλεσμα όλη η παραγωγής τους σε σιτηρά να είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας και να πωληθεί μόνο για ζωοτροφή!

Άσπαρτα τα περισσότερα χωράφια του κάμπου

Το ιδιαίτερα βροχερό φθινόπωρο του 2014 άφησαν τα περισσότερα χωράφια του κάμπου άσπαρτα ενώ όσοι αγρότες μπόρεσαν να σπείρουν ήρθαν οι πλημμύρες του Γενάρη και του Μάρτη και τα αποτέλειωσαν: «Ζημιές δεν έχουμε γιατί δεν σπείραμε», σημειώνει ο πρόεδρος των αγροτών Δ. Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης προσθέτοντας ότι τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες: «Σε λίγες μέρες αρχίζει η ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδος με τις καλλιέργειες του ηλίανθου, του βαμβακιού, του καλαμποκιού και των κηπευτικών. Ακόμη όμως δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στα χωράφια και όσο αργούμε τόσο θα έχουμε μειωμένη παραγωγή. Γενικά αυτές οι δύο χρονιές είναι σκέτη καταστροφή για τους αγρότες . Μας κυνηγάει ο καιρός μαζί μ’ όλα τα άλλα…». Εξηγεί δε ότι δεν έχουν πληρωθεί την επιστροφή του φόρου από το 2013!

Επιπρόσθετα με …ψυχραιμία αντιμετωπίζει την κίνηση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρώσει τη δόση στους δανειστές: «Εκτιμώ πως δεν θα έχει πρόβλημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ τη στιγμή που θα μπορεί με μια απλή αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος να αντλεί χρήματα από τα αποθεματικά του, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν. Άλλωστε και παλαιοτέρα γινόταν αυτό. Είμαστε επιφυλακτικοί και χαιρετίζουμε κάθε μέτρο για τους αγρότες όπως την μείωση του αγροτικού ρεύματος που εξήγγειλε ο υπουργός κ. Λαφαζάνης», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Πρόθυμοι να βάλουν τεύτλα

Ο κ. Λαφαζάνης όμως εξήγγειλε και την επαναλειτουργία του Εργοστασίου της ΕΒΖ Ορεστιάδος καθώς και τις προσπάθειες ανασύστασης της τευτλοκαλλιέργειας. Στην προοπτική αυτή ο κ. Δαλάτσης δηλώνει πολύ θετικός επισημαίνοντας ότι αν λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδα πολλοί αγρότες της Ξάνθης θα στραφούν στην τευτλοκαλλιέργεια, μια καλλιέργεια πολύ δυναμική άλλωστε όταν στην Ξάνθη αριθμούσε 2.500 στρέμματα. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει μια καλή τιμή ώστε να συμφέρει τον παραγωγό: « Είμαστε σε τέλμα. Οι τιμές στα σιτηρά είναι τόσο χαμηλές που δεν μας συμφέρει να καλλιεργούμε. Το τεύτλο είναι μια δυναμική καλλιέργεια και θα είναι ευχής έργο αν ανασυσταθεί στην Ξάνθη. Πολλοί από μας θα στραφούμε σ’ αυτή την καλλιέργεια όπως παλαιά»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…