Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παν. Κουρουμπλής: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει μόνο τις εξετάσεις που δεν γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία

Παν. Κουρουμπλής: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει μόνο τις εξετάσεις που δεν γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία

0
kouroublis ygeia

Κλείνει την πόρτα στην ιδιωτική περίθαλψη σε εκατομμύρια ασφαλισμένους ο υπουργός Υγείας

Ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή εξεδήλωσε την πρόθεσή του να κλείσει ουσιαστικά την πόρτα των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών στα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και να τους αποκλείσει από την ιδιωτική περίθαλψη, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του, το κράτος θα πληρώνει μόνο τις πράξεις εκείνες που δεν μπορούν να πραγματοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.

«Όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο» σημείωνε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει όλες συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, καταγράφοντας προφανώς ποιες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις πραγματοποιούνται και από τα δημόσια νοσοκομεία.

Με τη δήλωση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρχικά ακυρώνει το βασικό λόγο της σύστασης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ήταν η πρόσβαση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές δομές περίθαλψης (και αυτό ήταν το βασικότερο επιχείρημα για τη δημιουργία του το 2012) και φυσικά δίνει τη χαριστική βολή στους ιδιώτες παρόχους που εδώ και τρία χρόνια εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους για εξετάσεις και νοσηλείες που διαφορετικά θα χρειάζονταν πολύμηνες αναμονές για να γίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί, μόνο στο ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» οι καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το λιγότερο τρεις μήνες προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες και μάλιστα σε μηχανήματα δεκαετίας.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Υγείας φαίνεται να είναι η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, ο οποίος φέτος ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ… χρήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς δίνονται με καθυστέρηση μηνών στους ιδιώτες παρόχους. Υπάρχουν όμως και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τις κλινικές, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2006 -2011, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί και εκκαθαριστεί τα υπόλοιπα οφειλόμενα του 2012. Για το 2013 οι ιδιωτικές κλινικές έχουν λάβει μόνο προκαταβολές για τους περισσότερους μήνες, ενώ για το 2014 έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές μόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Επιπλέον οι ιδιωτικές κλινικές χάνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό τους τζίρου τους (σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 40%), δεδομένου πως καλούνται να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερους ασφαλισμένους από αυτούς που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με τα υπάρχοντα κονδύλια.

Πάντως οι προϋπολογισμένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2015 (φάρμακα, υλικά, υπηρεσίες) ανέρχονται 1,45 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα 235 εκατ. ευρώ που είναι το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός που καθιστά αβάσιμο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας για μείωση των δαπανών περίθαλψης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…