Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη και την Ελλάδα διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη και την Ελλάδα διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Δ. Παπαδημούλης, Π. Κουρουμπλής και Ου. Μουσταφά μίλησαν σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος για την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός

Προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις, με αιχμές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ρεαλιστική κρίνει την εκλογή έξι ευρωβουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ευρωομάδας και αντιπρόεδρος του ΕΚ

Τη δυναμική και την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τη χώρα μας ανέδειξαν ο επικεφαλής της ευρωομάδας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο τέως βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι οποίοι παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Στην εκδήλωση ομιλήτρια ήταν και η Ουφούκ Μουσταφά, κόρη του κομοτηναίου βουλευτή, η οποία είναι επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής, ενώ παραβρέθηκε και η ξανθιώτισσα Μαρία Τζαμπάζη, που αποτελεί την εκπροσώπηση της κοινότητας Ρομά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μονόδρομος η προοδευτική συμμαχία κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Στην εκδήλωση μαζί με τη χαμογελαστή Ουφούκ Μουσταφά

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου καλωσόρισε τους ομιλητές ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου, με την ιδιότητα του συντονιστή της ΝΕ. Ο κ. Παπαδημούλης εισαγωγικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε και από την κυβέρνηση και από την ευρωομάδα στο ΕΚ για να βγει η Ελλάδα από το τούνελ και από τη «λάθος συνταγή» των μνημονίων, που, όπως είπε, «κόντεψαν να σκοτώσουν την Ελλάδα». Τόνισε ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η έξοδος από την κρίση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των ευρωεκλογών το πρόταγμα είναι μια ισχυρή ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως τμήμα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για την ήττα της ακραίας νεοφιλελεύθερης στάσης που προωθείται με την υποψηφιότητα Βέμπερ, στη θέση του Γιούνκερ και τη σύγκλισή του με τους ακροδεξιούς. «Στόχος», όπως σημείωσε είναι, «1) να ακυρώσουμε το σχέδιο Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ, 2) να έχουμε ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για μια νέα νίκη Τσίπρα και 3) να δουλέψουμε εντατικά ώστε να συνεχίσουμε την προοδευτική συμμαχία που ξεκινήσαμε. Θεωρώ ότι η οικοδόμηση μιας προοδευτικής συμμαχίας είναι μονόδρομος για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού». Ο κ. Παπαδημούλης ανέδειξε ως αναγκαία την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, «η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα μια επιθετική, ρεβανσιστική δεξιά, πολύ πιο δεξιό κόμμα από αυτό που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ το ΚΙΝΑΛ εγκατέλειψε αυτό που έλεγε παραδοσιακά ότι στρατηγικός αντίπαλος είναι η δεξιά».

Αφυδατώθηκε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης- Ζητούμενο η συνεργασία για μια Ευρώπη αλληλεγγύης

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής περιέγραψε πώς οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την πλευρά της Ευρώπης αφυδάτωσαν το κοινωνικό της πρόσωπο και οδήγησαν σε «ανάπτυξη που ευνοούσε λίγους». Όπως πρόσθεσε: «γι’ αυτό είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές. Εάν δε θέλουμε δηλαδή, η Ευρώπη να ακολουθεί το δρόμο του «υπνοβάτη» που πέφτει στο γκρεμό και δε μπορεί να συγκρατηθεί». Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι το νέο αφήγημα για την Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν οι αριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι με μέτωπο, ώστε να προασπιστούν για την αλληλεγγύη και να παλέψουν ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Περνώντας και στην εθνική πολιτική σκηνή ο ίδιος είπε: «και στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και η χώρα άρχισε να ανακτά το κοινωνικό της πρόσημο. Γι’ αυτό καλώ σε μια ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Δε θέλουμε να αλώσουμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά να πάμε σε προγραμματική σύμπραξη απέναντι στην λαίλαπα της δεξιάς», αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, πρώτα μέσω των ευρωεκλογών

Παρόντες οι βουλευτές Γ. Στογιαννίδης και Μ. Μουσταφά μαζί με την υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο Μαρία Τζαμπάζη

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πήχη που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε, «στόχος είναι πρώτον να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις που λένε για μεγάλη διαφορά, αλλά πέρα από μια διαχειρίσιμη διαφορά στόχος είναι η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική την εκλογή έξι ευρωβουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τη διεύρυνση της συμμαχίας και προς το κέντρο, ώστε να συρρικνωθεί η ακροδεξιά, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ότι υπάρχει ήδη το μέτωπο σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και πράσινων και προωθείται και στην πράξη ένα ακόμη ευρύτερο μέτωπο κατά του φασισμού στην Ευρώπη και με ευρωβουλευτές από τα κόμματα του κέντρου ενάντια στο φασισμό, όπως σε περιπτώσεις κατά του Ορμπάν ή της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας. «Άλλωστε, και ο Δένδιας είπε ότι η κοινοβουλευτική δεξιά έχει χάσμα από τους φασίστες και χειροκροτήθηκε πρώτα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο Σαμαράς τους έφερε στη ΝΔ και ο Μητσοτάκης τους έδωσε προαγωγή», σημείωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ευρώπη, ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε ότι χρειάστηκαν 4,5 χρόνια αλλά πλέον είμαστε πολύ κοντά. Σχολίασε δε ότι, «το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ενισχυτικά και επικουρικά γιατί οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν γίνει ακόμη τράπεζες, με την έννοια του δανεισμού, υποστήριξης των επιχειρήσεων κλπ».

Τέλος, ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης με αναλογική κατανομή και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους. «Ευρώπη α λα καρτ, μόνο με δικαιώματα και χωρίς υποχρεώσεις, όπως στις περιπτώσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να σταματήσει αυτό δυναμικά με κυρώσεις. Ο Βέμπερ όμως «έχει πλάτες» γι’ αυτό δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

Στο πώς το νέο προοδευτικό μέτωπο που στηρίζει δυναμικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψει από ένα νέο δικομματισμό αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής, ερωτώμενος σχετικά, ο οποίος εξήγησε ότι, «δε μιλούμε απαραίτητα για ένα κόμμα κατά της δεξιάς, αλλά για μέτωπο με προγραμματική σύμβαση κάτω από τον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης». Επεσήμανε ωστόσο ότι, «ο κατακερματισμός του δημοκρατικού χώρου ιστορικά δεν επέτρεψε να κυβερνήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …