Επιχειρείται μια νέα αρχή με μεράκι, ‘’φρεσκάδα’’ και καινούριους στόχους
Νέοι μουσικοί της πόλης μας σε σύμπραξη με παλιότερους ψάλτες αποτελούν την χορωδία
Την δική του πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε το βράδυ της Δευτέρας, 2 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης ‘’Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’’. Η τελετή της κοπής πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιμ. Ιωακείμ Μούκανο, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη που βρίσκεται ως Συνοδικός στην Αθήνα, στον νέο χώρο της χορωδίας του Συνδέσμου, στην συμβολή των οδών Αρχ. Χριστοδούλου και Βλαχοπούλου. Ο χώρος παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Χριστιανικό Σύλλογο Ξάνθης ‘’Τίμιος Πρόδρομος’’, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που πραγματοποιείται από τα μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, για την διάσωση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης στην πόλη της Ξάνθης. Ο π. Ιωακείμ ευχαρίστησε όλους τους ψάλτες για την προσφορά τους στην τέλεση των ιερών ακολουθιών, κάτι που δεν αμείβεται και γίνεται από μεράκι και αγάπη, υπενθυμίζοντάς τους, επίσης, ότι ανήκουν στον κατώτερο κλήρο και είναι ουσιαστικά συνεργάτες των ιερέων. Στην κοπή παραβρέθηκαν πολλά από τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία μετά την κοπή της βασιλόπιτας και τις ευχές για το νέο έτος, έδωσαν δώρο ένα βιβλίο στον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού, Γιάννη Νταβράζο, ο οποίος έτυχε το φλουρί. Εν συνεχεία, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη πρόβα της Δευτέρας. Η χορωδία προετοιμάζεται αυτό το διάστημα για την ψαλτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει λίγο πριν την Μ. Εβδομάδα με ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής.
Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης
Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Νομού Ξάνθης ‘’Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’’ ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης και την συσπείρωση των ιεροψαλτών της περιοχής. Μέλη του είναι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι και βοηθοί ψάλτες του νομού Ξάνθης. Η χορωδία αποτελείται από μέλη του Συνδέσμου και έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικές ακολουθίες και συναυλιακές εκδηλώσεις. Από το 2014, νέα σε ηλικία μέλη του Συνδέσμου, επιχειρούν μια νέα αρχή σε βάσεις συνεργασίας και προσφοράς όλων, με πρωταρχικό στόχο την εμβάθυνση στην παραδοσιακή Τέχνη της Ψαλτικής και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της περιοχής μας. Ως σκοποί του Συνδέσμου έχουν τεθεί, αφενός, η συσπείρωση των ιεροψαλτών του Νομού για την διασφάλιση της ομαλής συνεργασίας τους με την Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και των ιερατικώς προϊσταμένων των ενοριών της, αφετέρου, η διάσωση και παράδοση της Ψαλτικής Τέχνης στους νέους, η γνωριμία από το ευρύ κοινό του υπερχιλιετούς πλούτου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιΐας.
Νέα αρχή με νέα πρόσωπα
Σ’ αυτό το διάστημα των 23 χρόνων παρουσίας του Συνδέσμου στην Ξάνθη έγιναν προσπάθειες από τα κατά καιρούς μέλη του Δ.Σ. αλλά και τους χοράρχες της χορωδίας για την ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ιεροψαλτών στις δραστηριότητες του Συνδέσμου, αλλά και στις εκδηλώσεις στις οποίες η χορωδία συμμετείχε. Το νέο Δ.Σ., στελεχωμένο πλέον και με νέα σε ηλικία μέλη, έχει δείξει την διάθεση να ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία και την προσφορά του Συνδέσμου και για τον λόγο έχει απευθύνει κάλεσμα για την συμβολή και την συμπαράσταση με την συμμετοχή όλων των τοπικών ιεροψαλτών. Επιθυμία των μελών είναι η συμβολή στην πληρέστερη κατά το δυνατόν κατάρτιση των ιεροψαλτών, καθόσον η πόλη της Ξάνθης διαθέτει καταρτισμένους μουσικούς, από τους οποίους μπορεί να προκύψει κοινή ωφέλεια. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ανοικτό τμήμα Τυπικού και πρακτικής ψαλμώδησης, ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να θέτει προβληματισμούς γύρω από τυπικές λειτουργικές διατάξεις, αλλά και πρακτικά ψαλτικά θέματα. Ξεκίνησε παράλληλα η προσπάθεια δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου αρχείου μουσικών κειμένων (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) και ιστορικών ηχητικών ντοκουμέντων διαφόρων ψαλτών.
Ο χοράρχης Γιάννης Κατσούλης
Ο νέος χοράρχης και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας, Γιάννης Κατσούλης, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, καθώς έχει όλα τα απαραίτητα μουσικά προσόντα. Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Θεοφάνους Ξάνθης, Καθηγητής βυζαντινής μουσικής στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης, διδάσκαλος και διευθυντής της παραδοσιακής χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης, μέλος του μουσικού σχήματος ArtMaqam, με ανατολίτικο ρεπερτόριο, στο οποίο παίζει ούτι και τραγουδάει, υπεύθυνος του Φεστιβάλ Ανατολικής Λόγιας Μουσικής, που διοργανώνεται τα τελευταία 6 χρόνια στην Ξάνθη και έχει ζωντανέψει τον μπεκτασίδικο Τεκέ στο Σέλινο, έχει πολύπλευρες σπουδές στην μουσική, τόσο στην βυζαντινή και παραδοσιακή, όσο και στην ευρωπαϊκή, την οποία σπούδασε στην Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης.
Χ.Δ.