Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 285 πουλιά 20 διαφορετικών ειδών διακτυλιώθηκαν στο Πόρτο Λάγος

285 πουλιά 20 διαφορετικών ειδών διακτυλιώθηκαν στο Πόρτο Λάγος

0
daktilioseis 2014 2

Δύο δράσεις δακτυλιώσεων πραγματοποίησε το 2014 ο Φορέας Διαχείρισης

Νέα μέθοδος για παρυδάτια πουλιά εφαρμόστηκε το Δεκέμβριο σε συνεργασία με Έλληνες και Πολωνούς δακτυλιωτές

Οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα καθώς και οι λιμνοθάλασσες τις ευρύτερης περιοχής φημίζονται για πλούσια βιοποικιλότητά τους: έχουν καταγραφεί 264 είδη πουλιών, από τα οποία τα 141 φωλιάζουν στην περιοχή, όπως κύκνοι, η Βαλτόπαπια, η Βαρβάρα, η Αβοκέτα, ο Καλμοκανάς, η Πετροτριλίδα, ο Μαυροκέφαλος Γλάρος και το Νεροχελίδονο.

Ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή και την εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης συνολικά 217 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 173 είναι προστατευόμενα, ενώ έχει παρατηρηθεί να φωλιάζουν στο Εθνικό Πάρκο πολλά περισσότερα είδη υδρόβιων πουλιών σε σχέση με αυτά που ήταν γνωστά μέχρι τώρα, όπως ο Μουστακαλής, Μικροτσικνιάς, Πετροτιρλίδα κ.α..

Εντός του 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές δακτυλιώσεων παρυδάτιων και στρουθιόμορφων πουλιών στο ΕΠ ΑΜΑΘ.

Η πρώτη αποστολή δακτυλίωσης πραγματοποιήθηκε την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2014, στο Πόρτο Λάγος και στην παραλία της Μάνδρας με τη χρήση ειδικών διχτυών για τη σύλληψη των πουλιών. Συνολικά δακτυλιώθηκαν 132 υδρόβια και παρυδάτια πουλιά από 33 διαφορετικά είδη, ανάμεσα στα οποία ένας Mυγοχάφτης, ένας Kαστανολαίμης και πολλά Nανογλάρονα.

Η δεύτερη αποστολή πραγματοποιήθηκε από τις 11-20 Δεκέμβριου2014 είχε ως στόχο την δακτυλίωση κυρίως παρυδάτιων πουλιών για αυτό και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ‘walk-intraps», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Έλληνες και Πολωνούς δακτυλιωτές. Στην ίδια αποστολή δακτυλιώθηκαν και στρουθιόμορφα που πιάστηκαν με τη χρήση ειδικών διχτυών. Συνολικά στην περιοχή του Πόρτο Λάγος και στη λιμνοθάλασσα της Λάφρης δακτυλιώθηκαν 285 πουλιά από 20 διαφορετικά είδη, ανάμεσα στα οποία διάφορα είδη σκαλίδρων, Καστανοκέφαλοι γλάροι, ένας Λεπτόραμφος Γλάρος και μια Γερακίνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…