Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έκτακτη συνεδρίαση στο Κέντρο Πολιτισμού με… καρναβαλικά παρατράγουδα

Έκτακτη συνεδρίαση στο Κέντρο Πολιτισμού με… καρναβαλικά παρατράγουδα

0
kentro politismou15

Αλλαγές στο πρόγραμμα και στις απολαβές των καλλιτεχνών

Διαμαρτυρίες για ελλιπή ενημέρωση και απειλές για παραίτηση

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, λόγω στενών χρονικών περιθωρίων επίλυσης ζητημάτων που αφορούν το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2015. Τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν την ανάληψη δέσμευσης για την πληρωμή της προβολής που έγινε στο ένθετο της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής». Με αφορμή αυτό, ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης δήλωσε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να παραιτηθεί από το ΔΣ του Κέντρου, εφόσον δεν παρέχεται επαρκής ενημέρωση στα μέλη γύρω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται και κανείς δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη της τελικής απόφασης. «Μας ρωτά ο κόσμος, ‘’ποιος το αποφάσισε αυτό, με πρωτοβουλία τίνος έγινε το άλλο;’’ και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε. Αν μας θέλετε μόνο για να υπογράφουμε πράγματα που δεν γνωρίζουμε, καλύτερα να παραιτηθούμε. Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εφημερίδα και όχι κάποια άλλη, εφόσον επρόκειτο να πληρώσουμε 2.100 ευρώ για την προβολή;», ρώτησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Κέντρου, Πασχάλη Λύρατζη, χωρίς να λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση.

Πυροτέχνημα με την απευθείας ανάθεση

‘’Πυροτεχνήματα’’ άναψαν με το δεύτερο θέμα που αφορούσε την ανάθεση προμήθειας πυροτεχνημάτων για τελετή λήξης των ΘΛΕ το απόγευμα της Κυριακής. Το Κέντρο είχε ζητήσει προσφορές για τα 120 κιλά πυροτεχνημάτων που χρειάζονται κάθε χρόνο για την λήξη του Καρναβαλιού, χωρίς όμως να προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο ως προς τον αριθμό ή το είδος των πυροτεχνημάτων. Ο κ. Λύρατζης έθεσε το θέμα γιατί, όπως είπε, τον παραξένεψε η προσφορά επιχειρηματία από την Θεσσαλονίκη (όλες οι προσφορές ήταν από την Θεσσαλονίκη καθώς δεν υπάρχει κάποιος τοπικός επιχειρηματίας στο είδος). Ο εν λόγω, ο οποίος πήρε με απευθείας ανάθεση την προμήθεια, κατέθεσε όχι μία, αλλά τέσσερεις διαφορετικές προτάσεις. Τα έξοδα για τα πυροτεχνήματα συνήθως ανέρχονται στα 6-7.000 ευρώ για το βράδυ της Κυριακής. Η τελευταία προσφορά του ανωτέρω επιχειρηματία ανέφερε ότι τα πυροτεχνήματα κοστίζουν 6.200 ευρώ, αλλά θα κάνει μια χορηγία με έκπτωση 82% και θα χρεώσει τον δήμο μόνο 1.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε από όλους να διερευνηθεί η υπόθεση, γιατί κινεί υποψίες γύρω από τις προθέσεις του επαγγελματία.

Αύξηση απολαβών Λιανού λόγω… ασφάλισης

Το τρίτο και τελευταίο θέμα είχε δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά την αλλαγή των αποδοχών του κ. Λιανού για την συναυλία της Παρασκευής, οι οποίες από 5.500 ευρώ ανέβηκαν στα 6.800 ευρώ. Ο κ. Λύρατζης έσπευσε να δικαιολογήσει την επιπλέον χρέωση, λέγοντας ότι ο τραγουδιστής και παρουσιαστής δεν είχε υπολογίσει αρχικά την ασφάλιση της καλλιτεχνικής του ομάδας, κάτι το οποίο προέκυψε την τελευταία στιγμή. Δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις ο πρόεδρος του Κέντρου, λόγω αντιδράσεων κάποιων μελών του ΔΣ, κυρίως του κ. Αχμέτ Καρά, αναφέρθηκε στην εταιρεία του καλλιτέχνη από την Κύπρο, η οποία δεν έχει προς το παρόν δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας, και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει και το θέμα της ασφάλισης, δίνοντας δίκιο στον κ. Λιανό, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Λύρατζης, πρώτη φορά συμμετέχει σε εκδηλώσεις δήμου και δεν γνώριζε την διαδικασία.

Αλλαγή προγράμματος λόγω… κρύου(;)

Το δεύτερο σκέλος είχε να κάνει με την αλλαγή του χώρου και της ώρας διεξαγωγής της συναυλίας Βαρδή-Λιανού. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στην κεντρική σκηνή της πλατείας Δημοκρατίας στις 18:30, κάτι που αποτυπώθηκε και σε όλα τα προγράμματα. Με ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής το Κέντρο Πολιτισμού ενημέρωσε για την πραγματοποίηση της συναυλίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 21:30. Ο κ. Καρά Αχμέτ διαμαρτυρήθηκε εντόνως για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής και την διεξαγωγή της συναυλίας στο Αμφιθέατρο, όπου μπορούν να την παρακολουθήσουν μόνο 500 άτομα, και ενώ ο δήμος έχει πληρώσει πάνω από 7.000 ευρώ για στην κεντρική σκηνή στην πλατεία. Ο κ. Λύρατζης επικαλέστηκε τον καιρό και το κρύο που προβλέπεται, για να πάρει την απάντηση, ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή στον καιρό. Υπάρχει όμως μεταβολή στην ώρα, λόγω τηλεοπτικών υποχρεώσεων του κ. Λιανού. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καρά, «έχουμε πληροφορίες από το κανάλι του κ. Λιανού, τον Alpha, και συγκεκριμένα από τον κ. Πιτσιλιάδη, ότι ο κ. Λιανός δεν πήρε άδεια να έρθει νωρίτερα και θα παρουσιάσει κανονικά την εκπομπή του. Γι’ αυτό άλλαξε η ώρα, κ. Λύρατζη, και όχι λόγω καιρού», είπε με έντονο ύφος. Ο κ. Λύρατζης προσπάθησε και πάλι να ‘’μπαλώσει’’ την κατάσταση λέγοντας ότι ο κ. Λιανός έχει κάποιο προσωπικό οικογενειακό πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να έρθει νωρίτερα, γι’ αυτό άλλαξε τελικά η συναυλία.

Τσαλίκης με μουσική… playback

Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη, ο οποίος ανακοίνωσε, τελευταία στιγμή και αυτός, ότι τελικά δεν θα έχει μαζί του τέσσερεις μουσικούς, αλλά ηχολήπτες-προγραμματιστές, που θα παίζουν την μουσική, επί της ουσίας playback. Για τον λόγο αυτό έκανε μια έκπτωση, και αντί για 7.900 ευρώ που θα λάμβανε, θα πάρει μόνο 6.700. Το θέμα έθεσε και πάλι ο κ. Καρά Αχμέτ, προκαλώντας νέες αντιδράσεις, με τον κ. Λύρατζη να προβάλλει ως δικαιολογία ότι συνήθως έτσι εμφανίζεται ο καλλιτέχνης και το πρόβλημα προέκυψε από έναν μουσικό του την τελευταία στιγμή. Ο κ. Καρά διαμαρτυρήθηκε για άλλη μια φορά, που μπορούν καλλιτέχνες, οι οποίοι αμείβονται αδρά, να αλλάζουν το πρόγραμμα των ΘΛΕ κατά το δοκούν. Σε τελευταία ερώτηση για το ανακύψαν θέμα του ύψους των αρμάτων, ο κ. Λύρατζης ενημέρωσε ότι θα επιλυθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς κανένα πρόβλημα για την παρέλαση της Κυριακής.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τους κατοίκους της Ανθούπολης καλεί σε διαβούλευση η Δημοτική Κοινότητα

Συνεδριάζει την Τετάρτη, εφόσον συγκεντρώσει απαρτία Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 1…