– 500γρ. χυλοπίτες μακριές ή ταλιατέλες (κατά προτίμηση φρέσκες)
– 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 4 κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
– 200γρ. ξινομυζήθρα
– 4 κουτ. σούπας βούτυρο
– 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
– ξερό ανθότυρο, κρητικό, φρεσκοτριμμένο ή άλλο πικάντικο σκληρό τυρί
– πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Βράζετε αλ ντέντε (να κρατάνε λίγο) τις χυλοπίτες ή τις ταλιατέλες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε. Τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το βούτυρο σ’ ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα αλατίζετε και τα σιγομαγειρεύετε για 20-25 λεπτά (ανακατεύοντας πού και πού) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο, καστανόχρυσο χρώμα. Προσθέτετε το θυμάρι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και ανακατεύετε. Σερβίρετε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα κρεμμυδιών από πάνω, 2-3 κουταλιές ξυνομυζήθρα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με ξερό ανθότυρο και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν το επιθυμείτε.