Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Όσα είπε η κάλπη στην Ξάνθη

Όσα είπε η κάλπη στην Ξάνθη

0
paravan

ΣΥΡΙΖΑ «δαγκωτό» στα ορεινά αλλά και με 4000 ασταύρωτα ψηφοδέλτια

Πολιτική αποτίμηση από τους γραμματείς των Νομαρχιακών

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τα κόμματα να «κάνουν ταμείο», αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μεθυσμένοι» από την ιστορική νίκη είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήταν ο απόλυτος θριαμβευτής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015! Με την πικρή γεύση της ήττας ξύπνησαν στην ΝΔ καθώς το κόμμα κατέγραψε σημαντικές απώλειες και περνά πλέον στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα πρόθυρα της… κατάθλιψης βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ , καθώς το άλλοτε κραταιό κόμμα έπαθε μεγάλη συντριβή και κινδύνευσε ακόμη και η είσοδος του στην Βουλή αφού ήρθε τελευταίο και καταϊδρωμένο!

«Πήραν τα πάνω τους» στην Χρυσή Αυγή αφού καταλαμβάνουν την τρίτη θέση παρότι έχοντας τον αρχηγό τους και την μισή κοινοβουλευτική ομάδα έγκλειστους ή προφυλακισμένους, γεγονός που καταδεικνύει ότι ήρθαν για να μείνουν και έχει παγιωθεί η δύναμή τους. Με το συναίσθημα της χαρμολύπης στο Ποτάμι επειδή πλέον έχουν κοινοβουλευτική οντότητα όμως η χαρά μετριάζεται από το αρνητικό συναίσθημα ότι δεν κατάφεραν να καταλάβουν την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ ανέκτησε τις δυνάμεις του μετά την απώλεια της τάξης του 2% που κατέγραψε στις εκλογές του 2012 ενώ στους νικητές συγκαταλέγονται και οι ΑΝΕΛ που παρότι κινδύνεψαν δεν έχασαν το …τρένο και όχι απλά μπήκαν στην Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ενώ η ΔΗΜΑΡ… εξαϋλώθηκε. Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Φώτης Κουβέλης αποδοκιμάστηκαν για τις επιλογές τους.

Η Ξάνθη ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ «δαγκωτό» – 4000 τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια

Το τρίτο καλύτερο πανελλαδικό εκλογικό αποτέλεσμα κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας μετά την Ροδόπη και το Ηράκλειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύξησε τις δυνάμεις του κατά 4.331 ψήφους από τις εκλογές του 2012 εκτινάσσοντας το ποσοστό του από 38,56% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 σε 45,39% καταλαμβάνοντας τις 2 από τις 3 έδρες στο νομό μας. Καταλυτική υπήρξε η επίδραση της μειονοτικής ψήφου στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στο νομό μας με τον ορεινό όγκο να δίνει το ιλιγγιώδες ποσοστό του 70% στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο ισορροπημένα ήταν τα ποσοστά στην πόλη και στους παραλιακούς δήμους. Αποδυναμωμένη κατά 2000 περίπου ψήφους και 3 ποσοστιαίες μονάδες είναι η ΝΔ από τις εκλογές του 2012 στο νομό μας (17.143 ψήφοι το 2012 – 15.218 το 2015) και σε ποσοστό 26,48% το 2012 έναντι 23,58%. Σαφώς αποδυναμωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ κατά 2.200 ψήφους και χάνει την τρίτη έδρα αλλά κρατά την τρίτη θέση ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή η οποία συγκρατεί τις δυνάμεις της έχοντας μια μικρή απώλεια της τάξης των 70 ψήφων από το 2012. Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου πήρε 2,5% στην Ξάνθη διαψεύδοντας τις προσδοκίες για κάτι περισσότερο. Απώλεια δυνάμεων τοπικά κατέγραψαν και οι ΑΝΕΛ καθώς επίσης και το ΚΚΕ που έχασε περίπου 600 ψήφους. Στην «ακτινογραφία» του αποτελέσματος στην Ξάνθη συμπεριλαμβάνονται επίσης η υψηλή αποχή που ανήλθε σε ποσοστό 41%. Ένα επίσης χαρακτηριστικό που έχει την σημειολογία του είναι τα 4000 και πλέον ασταύρωτα ψηφοδέλτια του ΣΥ ΡΙΖΑ που καταδεικνύουν μεν το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι δεν είχε ανάλογο ρεύμα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουν «ταμείο» οι Νομαρχιακές των κόμματων στην Ξάνθη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ξάνθη

 

Αλλάζει πολιτική σελίδα η Ξάνθη

ΣΥΡΙΖΑ : Γ. Χατζηθεοδώρου: «Το γνωρίζαμε… το νιώθαμε και δεν είμαστε ούτε μάντεις ούτε μάγοι… Το βλέπαμε ότι ο κόσμος μας άκουγε, είδε την ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και προφανώς εξέφρασε και αγανάκτηση. Το στοίχημα πλέον για μας είναι να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες του και να παλέψουμε για να βγάλουμε την χώρα και τον λαό μας από την κρίση. Στην Ξάνθη αλλάζουμε το πολιτικό προσωπικό της πόλης και μαζί και πολιτική σελίδα. Κοιτάμε στα μάτια τον κόσμο και λέμε την αλήθεια. Γι αυτό και μας εμπιστεύτηκαν. Δικαιωθήκαμε και για τις επιλογές που κάναμε στο ψηφοδέλτιο που ήταν ένα ψηφοδέλτιο αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

 

Ο Α. Κοντός βγήκε ενισχυμένος παρότι έπεσε το ποσοστό του κόμματος

ΝΟΔΕ:Γ. Ιγνατιάδης: «Δυστυχώς ο κόσμος δεν ενέκρινε τις πολιτικές μας θέσεις. Εμείς δεν του είπαμε μεγάλα λόγια αλλά την αλήθεια. Πίστεψε στην υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ και μακάρι να μην διαψευσθεί. Η ΝΔ θα στηρίζει ότι θετικό κάνει αυτή η κυβέρνηση. Η ΝΔ στην Ξάνθη κράτησε τις δυνάμεις της και την έδρα. Ο κόσμος για μια ακόμη φορά ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοντό βγήκε ενισχυμένος κατά 1.300 ψήφους παρότι το ποσοστό του κόμματος είναι μικρότερο από το 2012. Αυτό αδιαμφισβήτητα είναι μια προσωπική επιτυχία του κ. Κοντού».  

 

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια συντριπτική ήττα…

ΠΑΣΟΚ: Χ. Αμανατίδης: «Πρόκειται για συντριβή. Περιμέναμε ότι θα έχουμε απώλεια δυνάμεων μετά την ανταρσία του Γιώργου Παπανδρέου αλλά όχι σ’ αυτό το σημείο. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια συντριπτική ήττα και ένας λόγος είναι ότι είπε αλήθειες και βεβαίως πληρώνει το κόστος της συγκυβέρνησης παρότι έβαλε κόκκινες γραμμές και πλάτη σε πολλά θέματα. Ο έλληνας θέλει να του τάζουν… Ακολούθησε το ρεύμα που ήταν σαφώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Για μας ξεκινάει μια νέα περίοδος εσωκομματικών διεργασιών. Θα πάμε σε συνέδριο όπου θα τεθούν όλα τα θέματα και αυτό της ηγεσίας θα μετρηθούμε ποιοι είμαστε και τι γραμμή θα ακολουθήσουμε».

 

Καταλάβαμε πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στην Ξάνθη

Ποτάμι: Α. Σαββίδης: «Στους 11 μήνες που υπάρχουμε και κάτω υπ’ αυτές τις συνθήκες το να καταλάβουμε την τρίτη δημοκρατική θέση στο πολιτικό σκηνικό είναι επίτευγμα και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που πίστεψε σ’ αυτή την προσπάθεια που βασίζεται στον εθελοντισμό. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Χ.Α πήρε την τρίτη θέση και γι αυτό θεωρώ ότι είναι υπεύθυνοι οι χειρισμοί του παλαιοκομματικού συστήματος. Σ΄ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ετερόκλητη τη συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ Αναρωτιέμαι αν οι αριστεροί είναι περήφανοι με αυτή τη συνεργασία. Εμείς θα συνεργαστούμε και θα στηρίζουμε την κυβέρνηση έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Τοπικά σε μια πρώτη ανάγνωση καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στην Ξάνθη. Τιμωρηθήκαμε για τις επιλογές μας σε σχέση με την μειονότητα και δεν μπορέσαμε να δώσουμε το μήνυμα μας»

 

Είμαστε ικανοποιημένοι …πετύχαμε τον στόχο μας

ΑΝ.ΕΛ.: Δούζης: «Το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό για μας. Πετύχαμε τον στόχο μας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ένα πλαίσιο αρχών και κόκκινων γραμμών που θέσαμε. Και στην Ξάνθη πήγαμε καλά παρότι είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό το 2012».

 

Μείωση της δύναμης του ΚΚΕ στην Ξάνθη

ΚΚΕ: Κ. Βογιατζής: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για το ΚΚΕ καθώς παρουσιάζει μια επανασυσπείρωση και μια ανασύνταξη των δυνάμεων ενώ από τις προηγούμενες εκλογές και γι αυτό ευχαριστούμε τους ψηφοφόρους μας. Στην κάλπη εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την πολιτική της λιτότητας που έφερε την φτώχεια και την ανεργία έναντι μια απατηλής ελπίδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια αριστερή πολιτική στην Ευρώπη. Τοπικά έχουμε υποστεί μια μείωση της τάξης των 600 ψήφων παρότι υπάρχουν χωριά όπως η Γενισέα αλλά και άλλα τμήματα μέσα στην πόλη όπου είχαμε αύξηση σε νέους ψήφους. Δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε και πάλι πρωτοβουλίες ανασύνταξης του λαϊκού εργατικού κινήματος»

 

Ευχαριστούμε

ΚΙΝΗΜΑ: Σ. Ξυνίδης: “Ειλικρινά ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που έδωσαν τη δύσκολη ψήφο στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ευχαριστούμε όμως και όλους, που για πρώτη φορά από το 2012 αποφάσισαν να ακούσουν την αλήθεια για την πρόσφατη ιστορία της χώρας και ας μην μας ψήφισαν. Έχουμε επίγνωση ότι ήταν πολύ ρηξικέλευθο να τους ζητήσουμε, σε τόσο λίγο χρόνο και την ψήφο τους. Όμως μας άκουσαν. Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Άλλοι είχαν σειρά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού και είναι και λογικό και δημοκρατικό. Εμείς θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα δημοκρατών και σοσιαλιστών που θα έχει υπερβεί τις αγκυλώσεις του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης για το οποίο όλοι ευθυνόμαστε”

 

Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα

«Χρυσή Αυγή»: Χ. Καπαγερίδης: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταλάβαμε την τρίτη θέση πανελλαδικά παρόλο τον πόλεμο που δεχτήκαμε και την πόλωση που υπήρξε. Και σε τοπικό επίπεδο πήγαμε καλά παρότι υπήρχε μεγάλη αποχή λόγω οικονομικών προβλημάτων και παρότι δεν είχαμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας γιατί δεχτήκαμε αποκλεισμό από τα κανάλια και τα ΜΜΕ. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για την απελευθέρωση της χώρας μας …».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …