Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Θέλουμε ο τόπος μας να γίνει το «μποστάνι» και το «κελάρι» της Ευρώπης»

«Θέλουμε ο τόπος μας να γίνει το «μποστάνι» και το «κελάρι» της Ευρώπης»

0
iatrakis potami

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ξάνθης με το Ποτάμι κ. Γιάννη Ιατράκη

Ήρθε ορμητικό σαν «Ποτάμι» και σε ελάχιστο χρόνο «πλημμύρισε» το πολιτικό γίγνεσθαι καταγράφοντας μια αξιοζήλευτη – για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα – δημοσκοπική δύναμη που το καθιστά σε ρόλο ρυθμιστή και βασικό συνομιλητή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Αρθρώνει έναν διαφορετικό λόγο με μια πιο απελευθερωμένη από κόμματα αφήγηση καθώς οι «πηγές» του Ποταμιού είναι από διάφορα κόμματα και ιδεολογίες που «εγκιβωτίστηκαν» μέσα στις 99 θέσεις του Κινήματος και αποφασίστηκαν στο ιδρυτικό του συνέδριο. Στην Ξάνθη το Ποτάμι έχει ένα ψηφοδέλτιο από νέους ανθρώπους, που εκφράζουν αυτό το νέο το ελπιδοφόρο. Ένας από τους υποψήφιους βουλευτές του ο κ. Γιάννης Ιατράκης, μιλά στο «Ε» για τις πολιτικές θέσεις του Ποταμιού αλλά και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του τόπου μας.

1.Κύριε Ιατράκη, στις μέρες αφενός υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι στους νέους και αφετέρου μία απροθυμία των νεότερων να ασχοληθούν με τα κοινά. Εσείς παρόλα αυτά μπαίνετε στον πολιτικό στίβο. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να είστε υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές;

-Το Ποτάμι εκφράζει κάτι διαφορετικό. Ξεκίνησε πολύ μικρό και αρχίζει και γιγαντώνεται. Το καλό είναι ότι έχει μια πολυσυλλεκτικότητα, δηλαδή ανθρώπους από διάφορες ιδεολογίες που συμπορεύονται με τις ιδέες του Ποταμιού. Θεωρώ ότι η πολιτική του Ποταμιού είναι η κοινή λογική και η επίλυση των ζητημάτων μέσα από συνεννόηση και διάλογο. Αυτό μου έδωσε την ώθηση αρχικά να συμμετέχω στις διαδικασίες του Ποταμιού και στην συνέχεια να πορευτώ με το Κίνημα.

2. Στην πόλη και το νομό γενικά υπάρχουν διάφορα θέματα που χρήζουν λύσεων. Ο δικός σας πυρήνας ενδιαφέροντος πού εστιάζεται;

-Οι πυλώνες της οικονομίας της Ξάνθης και της ευρύτερης περιφέρειας είναι ο αγροτικός, ήταν ο οικοδομικός – γιατί τώρα δεν υφίσταται – και ο βιομηχανικός που επίσης έχει πολλά προβλήματα. Και για αυτές τις οικονομικές δράσεις το Ποτάμι έχει συγκεκριμένες θέσεις. Όσον αφορά την αγροτική οικονομία θέλουμε νέα προϊόντα, θέλουμε επιδοτήσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και δεν θα γίνονται τα αυτοκίνητα και σπίτια, θέλουμε ομάδες αγροτών που θα μπορούν με την συνεισφορά των ειδικών όπως των γεωπόνων που τους θέλουμε στα χωράφια και όχι στα γραφεία ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες καλλιέργειες και επίσης οι κατάλληλες υποδομές όπως τα συσκευαστήρια ή ότι άλλο χρειάζεται για να υπάρξει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο αγροτικό προϊόν. Στόχος του Ποταμιού είναι η ΑΜΘ και γενικότερα η Ελλάδα να γίνει το «μποστάνι» και το «κελάρι» της Ευρώπης. Όσον αφορά την οικοδομή: Είναι σημαντικό να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις αλλά όχι απλά δημόσιες επενδύσεις αλλά στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις. Για παράδειγμα στην περιοχή μας θα’ ταν καλό να μπορούσε να γίνει το αρδευτικό το οποίο θα μείωνε το κόστος των αγροτών και θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη παραγωγή. Εγώ προσωπικά είμαι από το 1972 στην πόλη μας και από τότε εδώ και 40 χρόνια δεν είδα να γίνεται κάτι. Ο νομός χρειάζεται επενδύσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και θα φέρουν ξένες επενδύσεις και θα δώσουν μια ώθηση στην υφιστάμενη δυναμική του τόπου μας. Αναφορικά δε με την αποβιομηχάνιση. Το Ποτάμι θέλει το ξένο κεφάλαιο το θέλει όμως με γνώμονα το καλό του τόπου με την συμμετοχή των πολιτών και με την απαίτηση οι επενδυτές που θα έρχονται να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες με τους νόμους του κράτους, να σέβονται το περιβάλλον και τους θεσμούς της δημοκρατίας που έχουμε. Θέλουμε δηλαδή αρωγούς που θα έρθουν εδώ να επενδύσουν για να έχουν όφελος τόσο εκείνοι όσο και η τοπική κοινωνία.

3.Πώς αντιμετωπίζουν το Ποτάμι οι ξανθιώτες; Τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει από τις επαφές σας;

– Υπάρχει θετική αποδοχή. Στις επαφές που έχουμε με συμπολίτες μας ιδιαίτερα στα χωριά μας βλέπουν σαν κάτι νέο , κάτι ελπιδοφόρο αλλά υπάρχει και μια δυσπιστία. Είναι γιατί το Ποτάμι μπήκε τόσο βίαια στην ζωή μας και τόσο δυναμικά που πιθανόν να είναι δικαιολογημένη μια επιφυλακτικότητα. Η αλήθεια είναι όμως ότι το Ποτάμι έχει συγκροτημένες πολιτικές θέσεις για κάθε τι που συμβαίνει είτε στον τόπο μας είτε στην ευρύτερη περιοχή. Να σας θυμίσω πως έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και είμαστε το μοναδικό κόμμα που το έκανε αυτό παρότι το πιο νέο κόμμα. Προσπαθούμε με θέσεις να υπερασπιστούμε αυτό που πιστεύουμε.

4. Το Ποτάμι μπήκε πολύ ορμητικά στην ζωή μας όπως είπατε και ίσως γι αυτό έχετε κατηγορηθεί ότι είστε «δεκανίκι» της δεξιάς για να κόψτε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η θέση σας;

-Είμαστε κάτι διαφορετικό και σίγουρα θα υπάρχουν θέσεις που δεν θα είναι με το μέρος μας. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός και δεν θα γίνουμε. Ο σκοπός του Ποταμιού είναι ν’ αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα. Να αρχίσουμε να λειτουργούμε με συνεννόηση με συμμετοχή με θάρρος , με σχεδιασμό και όχι με ρουσφέτι με κομματικούς στρατούς με πολίτες καθηλωμένοι στους καναπέδες. Θέλουμε ενεργούς πολίτες που να συμμετέχουν στα κοινά.

5. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είστε τρίτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ένα ρυθμιστικό ρόλο. Με ποιους θα συνεργαστείτε την επόμενη μέρα;

– Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και έχουν ανακοινωθεί από τώρα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε θέσεις υπουργικές ή στην δημόσια διοίκηση όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση που μοίρασε τις θέσεις ανάλογα με το ποσοστό του κάθε κόμματος. Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι θεσμικές αλλαγές. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην διοίκηση γιατί δεν είναι πολιτικός. Εκείνο που θέλουμε είναι με όποιον συνεργαστούμε να περάσουν θέσεις δικές μας που θα έχουν σαν σκοπό οι άνθρωποι που θα μπουν στην διοίκηση να αξίζουν γιατί έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά και μπορούν να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για το καλό της χώρας. Θα υπάρχουν λοιπόν πρόσωπα που δεν θα είναι όμως βουλευτές του Ποταμιού αλλά από το ευρύτερο χώρο του Κινήματος. Θα επιλέξουμε με διαφάνεια και αξιοκρατία τους καλυτέρους για τις θέσεις αυτές.

6.Τι θα λέγατε σε ένα νέο που θέλει να φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας είτε εργασία είτε επαγγελματική προοπτική;

-Είναι γεγονός ότι έχουμε μια μεγάλη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού προς όλο τον κόσμο. Ο στόχος μας είναι αυτό να ανατραπεί. Θα τους συνιστούσα αν μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη να το κάνει γιατί θα φανούν τα πρώτα δείγματα αλλαγής.  

Αν όμως δυσκολεύεται πολύ θα του έλεγα να φύγει και να επιστρέψει το συντομότερο όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φέρνοντας και τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που θα αποκομίσει. Γιατί αυτά τα χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα στην χώρα μας.

7.Ποιες είναι οι θέσεις αναφορικά με τις συμμαχίες και τους συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μαζί με τις χώρες του Νότου ανατροπή του γερμανικού ηγεμονισμού;

-Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και ένας τέτοιος σύμμαχος είναι ο Ιταλός Πρωθυπουργός ο κ. Ρέτζι γιατί έχει μια δυναμική για ανατροπές και για να μπορέσει να χτυπήσει τα κατεστημένα. Πιστεύουμε ότι πρέπει ν’ αλλάξει ρότα η Ευρώπη και αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από συμμαχίες οι οποίες όμως θα προκύψουν από έναν διάλογο που θα καταλήξει σε κοινές θέσεις. Η Ελλάδα από μόνη της δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτε. Αν όμως συμφωνήσει με τις υπόλοιπες δυνάμεις από άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία που βιώνουν αντίστοιχα πράγματα με εμάς τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα το οποίο και θα φανεί. Ήδη από τις Βρυξέλες υπάρχουν τα πρώτα μηνύματα ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει και να φύγει από την πολιτική της λιτότητας.

8.Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ως χώρα ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να δούμε ανάπτυξη;

-Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την Ευρώπη. Για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα να επενδύσει πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, δημοκρατία. Έχουμε πολλές αγκυλώσεις όπως πολυνομία ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Αυτά πρέπει να ανατραπούν και παράλληλα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές όπως λιμάνια , αεροδρόμια σιδηρόδρομοι, ευρυζώνικότητας ώστε να δίνουμε την μετακίνηση των εμπορευμάτων και των ιδεών . Αν έχουμε και τις τοπικές κοινωνίες με το μέρος μας και βρούμε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν και όχι να υφαρπάξουν τότε νομίζω ότι θα αρχίσουν να δημιουργούνται νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δουλειές για τους νέους ανθρώπους και όχι συσσίτια!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…