Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ψήφο ελπίδας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ψήφο ελπίδας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

0
tsipras kmtn4

Υποσχέθηκε από το Μέγαρο της Κομοτηνής, προτεραιότητα στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης

Άσκησε κριτική για ασυνέπεια και εκβιασμούς στον Αντώνη Σαμαρά και απέδωσε σε ηττοπάθεια την απόρριψη της πρόσκλησής του για διάλογο «ενώπιος-ενωπίω»

Η αντίθεση ανάμεσα στο χθες και το αύριο, ανάμεσα στη σημερινή απελπισία, την ταπείνωση και τον ευτελισμό έναντι της αισιοδοξίας και της ελπίδας που φιλοδοξεί να φέρει μία κυβέρνησης της Αριστεράς, ήταν ο βασικός πυρήνας πάνω στον οποίο ανέπτυξε το σύνολο της στάσης που θέλει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στους θρακιώτες από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής, μιας εβδομάδα μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στον ίδιο χώρο.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη και την πρώτη θέση καταλάμβαναν οι υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής. Στη μία πλευρά καθόταν όλοι μαζί οι βουλευτές της Ξάνθης, ενώ στην υπόλοιποι αίθουσα βρέθηκαν φίλοι και μέλη του κόμματος, με τη νεολαία να προτιμά τον εξώστη, απ’ όπου φώναξε και συνθήματα κατά τη διάρκεια της ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για αγώνα και ανατροπή.

«Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, αλλά στο γενικό πνεύμα που θα διέπει τη διακυβέρνηση της χώρας από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έκανε λόγο σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς για τη Θράκη, τους οποίους άλλωστε είχε παρουσιάσει πριν από μερικές μέρες από τον Έβρο. «Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε, αντιδιαστέλλοντας αυτό το αίσθημα ελπίδας με την απελπισία που έφερε η λιτότητα και οι πολιτικές των μνημονίων. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και δημοκρατία, ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του που κράτησε πάνω από μία ώρα, θέλησε να καταδείξει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές δεν έχει απλά εθνική απήχηση, αλλά αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, που δείχνει μία τάση να στραφεί σε πιο προοδευτικές δυνάμεις (με πρώτη την Ισπανία, την οποία και μνημόνευσε).

«Δε λέμε ότι θα μας στρώσουν τριαντάφυλλα, γιατί η σύγκρουση είναι σκληρή ανάμεσα στον «καζινοκαπιταλισμό» και τις δυνάμεις της προόδου», ανέφερε.

Άσκησε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι: « από την υπόλοιπη Ευρώπη όλοι πλέον τον διαψεύδουν και μένει στη γωνία του λαϊκισμού και της βαριάς πολιτικής ήττας», ενώ πρόσθεσε: «ήδη συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τις εκλογές».

Ειδικά δε για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ότι προγραμματίζονται ήδη πρόσθετα νέα μέτρα και συνέχιση της λιτότητας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ασυνέπειες του Αντώνη Σαμαρά ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν τις προηγούμενες εκλογές, καθώς και στον εκβιασμό που επιχειρεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

«Η Αριστερά ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να διαπραγματευτεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι το «δυνατό τους χαρτί» είναι ότι «δε μας έχουν στο τσεπάκι τους γιατί δεν είμαστε κομμάτι της διαπλοκής του χθες».

«Κοστολογημένο πρόγραμμα από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές»

Για την επόμενη μέρα των εκλογών, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε συνέπεια από την πρώτη μέρα και δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν αμέσως τα μέτρα του κόμματος για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ρεύμα, επίδομα σίτισης, μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, κάρτα μετακίνησης κατά περίπτωση κλπ). Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επιστροφή στα 751 € κατώτατο μισθό. Απευθυνόμενος δε στους δύσπιστους που είναι επιφυλακτικοί σε όσα τάζει το κόμμα προεκλογικά απάντησε: «θα τα υλοποιήσουμε, γιατί αυτά δεν είναι παροχές, είναι τα στοιχειώδη. Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές», ενώ για μια ακόμη φορά θέλησε να δώσει τη διάσταση της δυνατότητας η Ελλάδα να αποφασίζει χωρίς νουθεσίες και υποδείξεις από δανειστές και άλλα κέντρα.

«Να πάψει η ΑΜΘ να είναι από τις πιο μειονεκτικές περιοχές στην Ευρώπη»

Αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, έκανε αναφορά στα λόγια του Αντώνη Σαμαρά από το ίδιο βήμα, ο οποίος είπε ότι «νιώθουμε τους πολίτες της μειονότητας της Θράκης συμπατριώτες και συμπολίτες μας». Ο Αλέξης Τσίπρας, το παρουσίασε ως το απολύτως αυτονόητο και επικεντρώθηκε στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, προκειμένου να δείξει ότι δεν υφίσταται ζήτημα ανάμεσα σε μειονότητα και πλειονότητα, αλλά όλοι θα αντιμετωπιστούν ισότιμα. Για την ΑΜΘ, έδωσε βαρύτητα στην εκπαίδευση (μειονοτική και δημόσια), τον αγροτικό τομέα, τις τοπικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και αναπτύσσονται, στους νέους που μεταναστεύουν, καθώς και στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο μεταναστευτικό, αναδεικνύοντας ως πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων που μετέτρεψαν τη Θράκη σε «αποθήκη εξαθλιωμένων ψυχών», ενώ επανέλαβε ότι όλα τα κράτη- μέλη πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να μην αποφεύγουν τη από κοινού ευθύνη και αντιμετώπιση.

Χειροκρότημα έλαβε επίσης, όταν αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την εξόρυξη χρυσού.

«Η ιστορία δίνει στην Αριστερά την ευκαιρία που δικαιούται»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κοινωνικό διάλογο και πνεύμα συναίνεσης από τη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε αρκετές φορές στην απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή των Ελλήνων, που δεν ανήκουν ξεκάθαρα στο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για την ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ καταληκτικά σημείωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι θα παραλάβει περισσότερο από χάος, κι εμείς δεν είμαστε εδώ για να μοιράσουμε υποσχέσεις, αλλά ευθύνες σε όλους».

Αφού, ολοκλήρωσε την ομιλία του, κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές της Ροδόπης δίπλα του και μαζί τους δέχθηκε τα τριαντάφυλλα που τους προσφέρθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…