Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουμε τις δομές»

«Λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουμε τις δομές»

0
papandreou xanthi15 1

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» στην Ξάνθη. Παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο και την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του

Όχι άλλη λιτότητα – Ναι σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Κατάμεστη η αίθουσα του «Ελισσώ» με παλμό και χειροκροτήματα

papandreou ipopsifioiΜε παλμό, χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Γιώργο μαζί μέσα στην Βουλή», υποδέχτηκαν οι υποστηρικτές του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου στην Ξάνθη στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Εκείνος χαμογελαστός και εμφανώς ικανοποιημένος από την υποδοχή αλλά και την συμμετοχή του κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα, τους χαιρέτισε θερμά σφίγγοντας το χέρι και ξεκίνησε την ομιλία του με την διαπίστωση: «Το Κίνημα φουντώνει και στην Ξάνθη»!

Κίνημα Αξιών , Δικαιοσύνης, Δημιουργίας

Στην ομιλία του που ήταν διάρκειας μιας ώρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρχές τις αξίες επισημαίνοντας ότι είναι Κίνημα Αξιών , Δικαιοσύνης και Δημιουργίας παρουσιάζοντας παράλληλα τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος, και την εναλλακτική πρόταση και «το ελληνικό σχέδιο» όπως είπε χαρακτηριστικά, για έξοδο της χώρας από την κρίση και την λιτότητα, τονίζοντας την αναγκαιότητα μια νέας συμφωνίας με τους εταίρους για μείωση του δημοσίου χρέους αλλά παράλληλα και την αναγκαιότητα για δομικές αλλαγές στο κράτος με τη συναίνεση του ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα. Ειδικότερα το δημοψήφισμα το ανέφερε πολλές φορές ως κορυφαία έκφραση συμμετοχικής δημοκρατίας με αναφορά ακόμη και στο δημοψήφισμα που στάθηκε αφορμή για να εκπέσει από Πρωθυπουργός.

Βαρύτατες ευθύνες στην διακυβέρνηση Καραμανλή

Πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πει την αλήθεια των γεγονότων «που τα ξεχνά και η Δεξιά και η Αριστερά» επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στην περίοδο 2004 – 2009 της διακυβέρνησης Καραμανλή για διόγκωση του χρέους και του ελλείμματος αναφέροντας ότι κατά την περίοδο αυτή τα δημόσια έξοδα ανέρχονταν σε 24 – 25 δις ευρώ, 10 φορές περισσότερα από τον ΕΝΦΙΑ και ότι τα λεφτά απ’ αυτό το πρωτογενές έλλειμμα ήταν οι μισθοί του δημοσίου για ένα χρόνο, καταδεικνύοντας τη δημόσια σπατάλη αλλά και την διόγκωση του δημοσίου τομέα ως παθογένεια που οδηγούσε την χρεωκοπία της χώρας και αποτέλεσε την βασική αιτία για το Μνημόνιο και όσα ακολούθησαν.

«Δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός»

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος και τους λόγους που το καταστούν επιλέξιμο από τους ψηφοφόρους είπε ότι το Κίνημα βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, ότι η χώρα χρειάζεται εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου, ότι χρειάζεται επίσης πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι: «Δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός. Πρόσθεσε επίσης ότι το Κίνημα πρεσβεύει στην συμμετοχική δημοκρατία, σέβεται τον πολίτη και θέλει να εκφράζεται μέσα από δημοψήφισμα ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας έριξαν γιατί ζητήσαμε την κρίση του λαού, ερχόμαστε γιατί πιστεύουμε στην κρίση του λαού», φράση που καταχειροκροτήθηκε.

Όχι άλλη λιτότητα – Ναι σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους

Αναφερόμενος στα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης είπε ότι έγινε μεταρρυθμιστικό έργο με στόχο τη διαφάνεια και την εξουδετέρωση του πελατειακού κράτους και τον περιορισμό των εξόδων και αναφέρθηκε στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε μηδενικό κόστος για το δημόσιο όμως μείωσε την τιμή των φαρμάκων κατά 30% επ’ ωφελεία του πολίτη , τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον Καλλικράτη κ.λ.π, καταλήγοντας ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση είναι εφικτές όλες οι αλλαγές και ότι «Λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουμε τις δομές». Σ’ ότι αφορά τις προτάσεις του είπε: «Όχι άλλη λιτότητα. Έχουμε ανάγκη να πάρουμε ανάσες . Δεν χρειαζόμαστε την τρόικα. ¨Έχουμε πετύχει πολλά με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πρέπει να κάνουμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας να ελαφρυνθούμε από το δημόσιο χρέος και εγγυητής γι αυτό θα είναι ο έλληνας πολίτης μέσα από ένα δημοψήφισμα».

Η μειονότητα εμπιστεύεται τον Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μειονότητα λέγοντας: «Η μειονότητα μου λένε εμπιστεύεται τον Παπανδρέου» και υπενθύμισε την ποσόστωση που θέσπισε όταν ήταν υπουργός Παιδείας. Δεν παρέλειψε όμως να κάνει και αυτοκριτική λέγονται ότι ανέχτηκε συμβιβασμούς: «Ίσως θα μπορούσα να είμαι πιο αποφασιστικός αλλά έμαθα και έιμαι αποφασισμένος. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια… Πήραμε δύσκολες αποφάσεις πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας …αποφάσεις με προσωπικό πολιτικό κόστος, Χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Εκδηλώθηκαν οι Παπανδρεϊκοί

Να σημειώσουμε ότι στην ομιλία παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι του Κινήματος στην Ξάνθη, πρώην αν. υπουργός Σ. Ξυνίδης, ο πρώην βουλευτής Τ. Μάντατζη, ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Γ. Πεταλωτής, ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Πούλιος , ο πρώην δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου, ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Α. Τσαρτσάρας ενώ έντονη ήταν η παρουσία της μειονότητας καθώς επίσης και της νεολαίας που διέκοπτε πολλές φορές την ομιλία με συνθήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…