Ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη στο «Ε», όπου θέτει το διακύβευμα των εκλογών, εξηγεί γιατί δεν πείθουν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει λύσεις για την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή στο νομό μας
1. Όλοι λίγο- πολύ θεωρούν ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτές οι εκλογές μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας, ότι είναι ιστορικές. Αυτό διότι ποτέ άλλη φορά στο παρελθόν το διακύβευμα των εκλογών δεν ήταν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο κρίσιμο για το μέλλον μας: μένουμε ή φεύγουμε από την ευρωζώνη.
Αυτό είναι το ζητούμενο και είναι προφανές πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση εκφοβιστικά προς τους πολίτες, τουλάχιστον όχι από τη Νέα Δημοκρατία. Απεναντίας, τίθεται με ξεκάθαρο τρόπο από την αξιωματική αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας δηλώνουν ανοιχτά πως «το ευρώ δεν είναι φετίχ»!
Είναι προφανές, λοιπόν, πως σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το κατά πόσο οι θυσίες και οι κόποι των ελλήνων πολιτών θα πιάσουν τόπο ή όχι, κρίνεται το αν η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ή θα κατρακυλήσει στο χάος.
2. Ο λαός είναι κουρασμένος και απογοητευμένος από την μακρά περίοδο σκληρής λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ελπίδα και υπόσχεται ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τι μπορεί να του εγγυηθεί η Νέα Δημοκρατία;
Δε θα συμφωνήσω με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελπίδα. Χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων, κρύβεται πίσω από την εύκολη και εκ του ασφαλούς αντιμνημονιακή κριτική και μοιράζει ακατάσχετα υποσχέσεις: Θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις, θα μειώσει φόρους, θα ξαναπροσλάβει τους απολυμένους, θα τρίξει τα δόντια στους δανειστές, θα, θα, θα.
Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όταν, το2009, ο Κ. Καραμανλής πρότεινε μέτρα για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, ο Γ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ φώναζαν «λεφτά υπάρχουν» για να γίνουν αρεστοί στο εκλογικό σώμα και να καταλάβουν την εξουσία. Το αποτέλεσμα; Τραγικό! Φέραμε το ΔΝΤ στο σπίτι μας, υπογράψαμε Μνημόνια για τα οποία ως λαός ματώσαμε, χάσαμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και παραλίγο να βυθιστούμε στην χρεωκοπία.
Αυτή τη φορά, οι πολίτες καταλαβαίνουν πως η πατρίδα δεν αντέχει άλλο ρίσκο και άλλους πειραματισμούς, γι αυτό και θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη στον Τόπο που μιλά με αλήθειες, που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα εντός της ευρωζώνης, που μπορεί να κάνει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
3. Από την πολύχρονη εμπειρία σας σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας πιστεύετε ότι από την παρούσα κυβέρνηση έγιναν λάθη; Αν ναι, ποια είναι αυτά και πώς μπορούν να διορθωθούν;
Από τη στιγμή που αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε την Ελλάδα μισό βήμα πριν την χρεοκοπία και εργάστηκε υπό την ασφυκτική πίεση των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι, των αυστηρών όρων και χρονοδιαγραμμάτων των Μνημονίων και των δανειστών δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνει λάθη, να μην κάνει και αδικίες ακόμα, τις οποίες όμως έχουμε δεσμευτεί να διορθώσουμε και θα διορθώσουμε μετά τις εκλογές.
4. Ο νομός μας ήταν ένας βιομηχανικός νομός και έχει καταντήσει με ένα πλήθος εργοστάσια – κουφάρια, η ανεργία έφτασε στο 42%, τα παιδιά μας μεταναστεύουν, οι πλειστηριασμοί είναι στο «κόκκινο», η αγορά είναι νεκρή. Ποιο είναι το σχέδιο για να κινητροδοτηθεί η ανάπτυξη;
Περιγράφετε μια εικόνα που αδικεί το Νομό μας. Η πραγματικότητα είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχουν σημαντικές βιομηχανίες που ακόμα και εν μέσω κρίσης αναπτύσσονται, λειτουργούν με πολύ καλές προοπτικές και προσφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Επίσης, είναι γνωστό ότι προγραμματίζονται έξι νέες επενδύσεις που θα τονώσουν σημαντικά την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας. Προσωπικά, είμαι σε συνεχή επαφή με τους φορείς που προχωρούν στην υλοποίηση των έργων, τους υποστηρίζω και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Γενικότερα, ως βουλευτής προσπαθώ συνεχώς και εξαντλώ όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να διασφαλίσω για την περιοχή μας τις καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης και να δημιουργηθούν πρόσθετα κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.
5. Έχετε υπηρετήσει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί σειρά ετών. Πιστεύετε ότι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία) έχει ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης και εκσυγχρονισμού;
Είχα την τιμή να είμαι επί πέντε χρόνια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να είμαι ο μακροβιότερος Υπουργός εκεί. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μαζί με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε με όραμα και δυναμισμό και βάλαμε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την σωστή κατεύθυνση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Υποστηρίχθηκαν με κάθε τρόπο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό, έγινε ένας σωστός προγραμματισμός απαραίτητων έργων υποδομής σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έγιναν μελέτες, διασφαλίστηκαν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και κάναμε ότι ήταν δυνατό να βάλουμε τους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να λειτουργεί ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας για να γίνει πιο ανταγωνιστικός και πιο εξωστρεφής. Για να συμβεί αυτό βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει συνέχεια στην άσκηση της πολιτικής στο Υπουργείο και ο κάθε Υπουργός που αναλαμβάνει να μην ακυρώνει το έργο του προκατόχου του…
6. Τι θα προτείνατε στους νέους αγρότες – κτηνοτρόφους;
Το σημερινό περιβάλλον έχει δυσκολίες για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, όμως παράλληλα αποτελεί πρόκληση και παρουσιάζει αρκετές ευκαιρίες. Αυτό που θα τους πρότεινα, λοιπόν, θα ήταν να λειτουργήσουν ως «αγρότες του κόσμου», να έχουν δηλαδή στο μυαλό τους ότι απευθύνονται και επηρεάζονται από ένα ευρύτερο περιβάλλον και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνουν όσο περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς, πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να λειτουργούν μέσα από υγιείς συλλογικές δράσεις.
7. Με την καθοριστική συνδρομή σας υπήρξε αλλαγή καλλιεργειών στο νομό μας. Ρόδια, καρύδια, μήλα, ροδάκινα. Εκτιμάτε ότι η προσπάθειά σας απέδωσε… καρπούς;
Η προσπάθεια των αγροτών του Νομού μας, την οποία πράγματι ενθάρρυνα και υποστήριξα, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα μία σημαντική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών της Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα παράγονται 6 εκατ. κιλά ακτινίδια, τα οποία σε 3 χρόνια αναμένεται να γίνουν 12 εκατ. κιλά, παράγονται 1 εκατ. κιλά ρόδια , 500.000 κιλά καπνά βιρτζίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και άλλα προϊόντα όπως ελαιοκράμβη και ηλίανθος που αποφέρουν πολύ υψηλότερη πρόσοδο στους αγρότες και δημιουργούν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
Όσο για την κτηνοτροφία είναι σημαντικό ότι στο Νομό Ξάνθης στηρίχθηκαν με κάθε τρόπο οι υφιστάμενες μονάδες και ότι πέρα από τους μικρούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια συνεχή υποστήριξη από την πολιτεία, στην περιοχή μας λειτουργούν μερικές από τις πιο μεγάλες, σύγχρονες και σημαντικές κτηνοτροφικές μονάδες στη χώρα μας.
8. Στηρίξατε την καλλιέργεια καπνών Βιρτζίνια στο νομό. Θα υπάρξει άλλη επένδυση επέκτασης της υφιστάμενης;
Ήδη προγραμματίζεται πειραματικά η παραγωγή καπνών βιρτζίνια στην πεδινή περιοχή της Ξάνθης, δίπλα στο Νέστο και εφόσον τα αποτελέσματα είναι και εκεί ικανοποιητικά σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδας, αντίστοιχης με αυτή της Σταυρούπολης και στον Δήμο Τοπείρου.
9. Τι επιπτώσεις θα έχει στον αγροτικό κόσμο μία ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη; Τι θα συμβεί με την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις;
Μία έξοδος από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με την διακοπή του «οξυγόνου» για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Μπορεί να έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο εδαφοκλιματολογικών συνθηκών και αγροτικής παράδοσης, ωστόσο με δεδομένο ότι τα προϊόντα μας απευθύνονται πια σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία μας δύσκολα θα επιβίωναν.
Η θέση μας στην Ευρώπη λειτουργεί προστατευτικά και υποστηρικτικά για τους αγρότες μας, δίνει κίνητρα για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών και των υποδομών στον αγροτικό τομέα, στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών, ενισχύει την ποιοτική γεωργία και δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον.
25 εκατ. Ευρώ επιδοτήσεων σε ετήσια βάση θα κόβονταν μόνο από το Νομό Ξάνθης και θα συρρίκνωναν δραματικά το αγροτικό εισόδημα, ενώ σημαντικά έργα υποδομής που μόνο με το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έχουν ελπίδα να υλοποιηθούν θα γίνονταν άπιαστο όνειρο.