Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Άδειασμα Μούρκα από το Μπάμπη Δημαρχόπουλο

Άδειασμα Μούρκα από το Μπάμπη Δημαρχόπουλο

0
dimotiko ian 15

«Στην πυρά» από την αντιπολίτευση ο εντεταλμένος σύμβουλος για το έργο στο δάσος των Κιμμερίων. «Να ακυρωθεί το πρωτόκολλο αφού αμφισβητείται», πρότεινε ο δήμαρχος

«Μετά κόπων και βασάνων» συγκροτήθηκε τελικά η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης

Άναψαν για τα καλά τα αίματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με αιχμή του δόρατος τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Ξάνθης Χρήστο Μούρκα, ο οποίος δέχθηκε δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως τους Δημήτρη Μπένη και Ιπποκράτη Καμαρίδη.

Η διαφωνία ξεκίνησε ήδη σε υψηλούς τόνους από την προηγούμενη συνεδρίαση αναφορικά με το θέμα της παραλαβής του έργου διάνοιξης δασικού δρόμου στο περιαστικό δάσος Κιμμερίων, όπου ο κ. Μούρκας είναι πρόεδρος της Επιτροπής παραλαβής και η παρουσία του κατά τη σύνταξη του πρακτικού στον τόπο του έργου αμφισβητήθηκε.

Η ουσία του καυγά ήταν το τυπικό μέρος του κατά πόσο ο αιρετός που έχει αναλάβει τη διαδικασία από το δήμο έχει γνώση της πορείας των έργων ή τουλάχιστον πού αυτά βρίσκονται και όχι η ίδια η υλοποίηση.

Δεν έγιναν δεκτές οι διευκρινίσεις του Χρήστου Μούρκα. Καταψηφίστηκε η οριστική παραλαβή

Ο κ. Μούρκας πήρε το λόγο προκειμένου να απαντήσει και είπε ότι την προηγούμενη φορά αιφνιδιάστηκε και μπερδεύτηκε σχετικά με το υπό συζήτηση έργο. Διευκρίνισε δε ότι το εν λόγω έργο είχε παραληφθεί προσωρινά από το 2014 και στην επιτροπή παραλαβής ήταν και ο κ. Γιάννης Τσεγγελίδης, ενώ την παραλαβή είχε εγκρίνει τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, άρα και ο κ. Μπένης.

Ο κ. Μπένης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι παρά τα όσα προηγήθηκαν στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην εισήγηση. «Υποτιμά τη νοημοσύνη μας η διαδικασία. Ο κ. Μούρκας υπέγραψε χωρίς να ξέρει τι υπογράφει και τώρα ήρθε εδώ να δικαιολογηθεί», σημείωσε ο κ. Μπένης ζητώντας από τον κ. Μούρκα να παραιτηθεί από πολιτική ευθιξία και από το δήμαρχο να του το ζητήσει.

Οργιώδης ήταν και η αντίδραση του κ. Καμαρίδη, που όπως είπε, «την προηγούμενο φορά ο κ. Μούρκας δήλωνε ότι δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται το έργο» και επανέρχεται χωρίς να ανασκευάσει. Τόνισε δε ότι το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις και ενημέρωσε ότι περά από το ζήτημα ευθιξίας υπάρχει και νομικό ζήτημα για το οποίο θα στραφεί στον Εισαγγελέα.

Ο κ. Ανταμπούφης παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι κλονίζεται συνολικά η εμπιστοσύνη του Σώματος στις τεχνικές υπηρεσίες και τον τρόπο που λειτουργούνε στις εισηγήσεις που φέρνουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Πούλιος που είχε προτείνει τουλάχιστον να αλλάξει το πρωτόκολλο για να περισωθεί η διαδικασία, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή προβαίνει σε αλλεπάλληλες γκάφες. Υπέρ αυτού υπερθεμάτισε και ο κ. Ξυνίδης, που είπε: «το έγγραφο είναι ψεύτικο, σας δίνουμε την ευκαιρία να σωθείτε κι εσείς βγάζετε τα μάτια σας μόνοι σας. Μας περνάτε και για χαζούς», προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο κ. Μούρκας είχε παραδεχτεί ότι εμπιστεύεται τις τεχνικές υπηρεσίες και γι’ αυτό δεν πήγε στο έργο.

Προσπαθώντας να συμμαζέψει τον καυγά ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος επεσήμανε ότι: «δόθηκαν οι διαδικαστικές διευκρινίσεις και ο καθένας έχει την ευθύνη της υπογραφής του» και πρότεινε να ακυρωθεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, αλλά ο κ. Μπένης τον αντέκρουσε λέγοντας ότι «εδώ που φτάσαμε δε θα παρθεί τίποτα πίσω».

Η κ. Μανά, εκ μέρους της υπηρεσίας σημείωσε ότι η τελευταία δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει το πρωτόκολλο και δεν μπορούσε να επέμβει με άλλο τρόπο παρά να φέρει το θέμα για έγκριση ή μη στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα τέθηκε μετά από συνεχείς διακοπές σε ονομαστική ψηφοφορία και τελικά καταψηφίστηκε με το λευκό που ψήφισαν οι κ. Τσιακίρογλου, Μιχαλοπούλου, Γκιρτζίκη, Μπογιάρ και Τριανταφυλλίδης.

Τώρα θα πρέπει να επανέλθει με νέο πρωτόκολλο προς ψήφιση η οριστική παραλαβή. Η αποπεράτωση θα ολοκληρωθεί έτσι και τυπικά, ωστόσο το ζήτημα αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη «λαβωματιά» στην παράταξη του δημάρχου, αφού και ο ίδιος ουσιαστικά «άδειασε» το σύμβουλό του προτείνοντας να ακυρωθεί το πρωτόκολλο, αλλά και η στάση των δικών του συμβούλων έδειξε ότι δεν είχαν πειστεί από τη στάση που κράτησε η δημοτική αρχή επί του θέματος.

Καυγάς και για τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης

Δεύτερο σημείο αντιμαχίας και διαμαρτυριών αποτέλεσε η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ξάνθης. Όπως το «Ε» είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ παρά τη λήξη της προθεσμίας στις 24 Οκτωβρίου δε συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός μελών, ούτε από την πλευρά των φορέων, ούτε από την πλευρά των δημοτών. Έτσι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάλεσε και άλλους να συμμετέχουν μετά τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς να υπάρξει σχετική ενημέρωση για την παράταση της προθεσμίας. Αυτό εξόργισε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, ιδίως τους κ. Πούλιο και Ανταμπούφη, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι κάποιοι που ενδιαφέρθηκαν απώλεσαν την ευκαιρία, αφού δε το γνώριζαν. Ο δήμαρχος τοποθετούμενος σημείωσε ότι υπήρξε ανακοίνωση και άρα μπορούσε ο καθένας να υποβάλει αίτηση εντός της προδιαγεγραμμένης ημερομηνίας. Διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν αποκλεισμοί και για να εξηγήσει τη στάση της δημοτικής αρχής σχετικά με την πλήρωση των θέσεων της επιτροπής διαβούλευσης, αναφέρθηκε στην απαξιωμένη επιτροπή της προηγούμενης θητείας του ΔΣ που δυσκολευόταν ακόμη και να συγκεντρώσει απαρτία.

Ποιοί απαρτίζουν τη νέα Επιτροπή Διαβούλευσης

Τελικά, η σύνθεση της Επιτροπής και η συγκρότησή της υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Οι 25 φορείς που συμμετέχουν είναι: 1)φιλοζωικός όμιλος Ξάνθης, 2) οδοντιατρικός σύλλογος Ξάνθης, 3) σύλλογος φοροτεχνικών, λογιστών Ξάνθης, 4) αθλητικός σκοπευτικός όμιλος, 5) ΟΕΒΕ, 6) σύλλογος Κυπρίων, 7) Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, 8) Σοροπτιμιστικός όμιλος, 9) διδασκαλικός σύλλογος, 10) σύλλογος Ποντίων, 11) σύλλογος ΑμΕΑ, 12) σύλλογος ιδιοκτητών φροντιστηρίων, 13) σύλλογος κατοίκων Παλιάς Πόλης, 14) σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων, 15) δικηγορικός σύλλογος, 16)Επιμελητήριο, 17) σύλλογος πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων, 18) σύλλογος μηχανικών μελετητών ιδιωτικών έργων, 19) ΤΕΕ, 20) φαρμακευτικός σύλλογος, 21) λύκειο ελληνίδων, 22) Ερυθρός Σταυρός Ξάνθης, 23) σύλλογος νεολαίας Καρυοφύτου, 24) σύλλογος ιδιοκτητών ταξί και 25) αθλητικός μορφωτικός σύλλογος ΔΟΞΑ Σταυρούπολης. Οι δημότες είναι: 1) Ιωάννης Δουκέλης, 2) Παναγιώτης Δαβιτίδης, 3) Αντώνης Μήτρου, 4) Άρης Σαββίδης, 5) Νικόλαος Φραγκουλάνδης, 6) Δέσποινα Καλαϊτζόγλου ,7) Δήμητρα Φάκα και 8) Ιωάννης Δαδαλιάρης.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…