Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση» στο πλευρό όλων των ξανθιωτών

Το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση» στο πλευρό όλων των ξανθιωτών

0
kentro prolipsis

Αρχαιρεσίες και νέο Δ.Σ. στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση»

Π. Διούδη: «Στόχος μας η πρόληψη των ποικίλων εξαρτήσεων μέσα από την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση»


Με αφορμή την Τακτική Γενική Συνέλευση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση» στις 3 Δεκεμβρίου και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Κέντρου, το «Ε» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ξάνθης π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη και την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου ψυχολόγο κα Παγώνα Διούδη, οι οποίοι εξέφρασαν την αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΔΣ και του προσωπικού του Κέντρου. Μετά τις αρχαιρεσίες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης απαρτίζεται από τους παρακάτω:

Πρόεδρος: π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης

Αντιπρόεδρος: Νίτης Νικόλαος, εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Γενικός Γραμματέας: Τσιλιγγίρης Σπυρίδων, εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Ταμίας: Γκιρτζίκη Αλεξία, εκπρόσωπος Δήμου Ξάνθης

Μέλος: Πάσχου Αθανάσιος, εκπρόσωπος Νοσοκομείου Ξάνθης

Μέλος: Μπαλτά Αγγελική, εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Μέλος: Γιαννακίδου Βασιλική, εκπρόσωπος εργαζομένων Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης

Η ταυτότητα του Κέντρου Πρόληψης «Έκφραση»

Το Κέντρο Πρόληψης “ΕΚΦΡΑΣΗ” λειτουργεί στην Ξάνθη από το 1997. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανάπτυξης Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της τοπικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του πραγματοποιείται από τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (50%) και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (50%), ενώ ο Ο.ΚΑ.ΝΑ έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του έργου του. Αρχικά η επωνυμία του ήταν Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών και πριν από 4 χρόνια μετονομάστηκε σε Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, δίνοντας έτσι ακόμη ένα στίγμα στην πρόληψη εν γένει προβληματικών και όχι μόνο εξαρτητικών συμπεριφορών. «Εδώ να κάνω την διευκρίνιση, διότι υπάρχει μία σύγχυση στο άκουσμα του φορέα που μας εποπτεύει, του ΟΚΑΝΑ. Θεωρούν πολλοί ότι το Κέντρο Πρόληψης αποτελεί θεραπευτική δομή δηλαδή κέντρο απεξάρτησης. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά το Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης, όπως και τα υπόλοιπα 72 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, είναι κέντρα που εκπροσωπούν τον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης. Δηλαδή στόχος είναι να προληφθεί οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης, γι’ αυτό και η κύρια ομάδα που έχουμε σαν στόχο είναι τα παιδιά και οι νέοι. Αυτοί βέβαια προσεγγίζονται και μέσω δράσεων που αφορούν τους γονείς και μέσω παρεμβάσεων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα» μας εξηγεί η κα Διούδη.

Δράσεις του Κέντρου

Όπως μας ανέλυσε η κα Διούδη, «Το Κέντρο πραγματοποιεί δράσεις που αφορούν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την μορφή ενημερωτικών ομιλιών στα σχολεία (εξάρτηση από ουσίες, εξάρτηση από το διαδίκτυο, έκφραση συναισθημάτων, ενδοσχολική βία, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, φιλία, επιρροή παρέας), σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όπου δίνονται κατευθυντήριες γραμμές ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία γονέων – παιδιών και να ενισχυθούν οι γονείς στον γονεϊκό τους ρόλο, με την δημιουργία ομάδων γονέων στο Κέντρο με μεγαλύτερη διάρκεια, όπου προσεγγίζονται και θέματα που αφορούν την εφηβεία, την προσχολική ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και δίνονται συμβουλές διαπαιδαγώγησης, εφαρμογής ορίων και πειθαρχίας και γενικότερα κατευθύνονται οι γονείς στον ρόλο και το έργο τους».

Δράσεις για την πενταετία 2015 – 2019

Στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν οι νέες επιστημονικές δράσεις για την πενταετία 2015-2019. Αναλυτικά για τον σχεδιασμό μας εξήγησε η κα Διούδη: «Η επόμενη πενταετία αφορά κυρίως την συνέχιση όλων των δράσεων που γίνονταν έως τώρα με αύξηση του αριθμού των ατόμων που προσδοκούμε να προσεγγίσουμε. Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις στους τομείς που αναφέρθηκαν με ομάδες γονέων και εφήβων σε εβδομαδιαία βάση με θέματα που αφορούν έναν έφηβο (συναισθηματικές αλλαγές, σωματικές αλλαγές, προβληματισμούς, ανησυχίες, επίλυση συγκρούσεων με το περιβάλλον τους), την συνεργασία με Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, με τα ΚΕΣΠΕΜ, με τον Στρατό, ατομικά περιστατικά, τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μια πληθώρα δράσεων που αφορά την ευρύτερη κοινότητα πέρα από τα σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικούς. Είμαστε ανοικτοί σε οποιοδήποτε αίτημα συνεργασίας είτε από αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, είτε από το Πανεπιστήμιο, που είναι ένας από τους στόχους την επόμενη πενταετία. Στο Κέντρο κάνουν επίσης την πρακτική τους άσκηση τελειόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ».

Συνεργασία και ωφελούμενες ομάδες

Στην ερώτηση αν το Κέντρο είναι αυτό που πλησιάζει τις ομάδες που αφορούν οι δράσεις, η κα Διούδη μας είπε: «είναι ευχάριστο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των αιτημάτων από συλλόγους και σχολεία για τέτοιου είδους δράσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε επιμορφώσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς, γιατί κάθε χρόνο στο Κέντρο γίνονται σεμινάρια που αφορούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές που στηρίζονται σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά που μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη. Όσον αφορά από την άλλη τα ατομικά περιστατικά, στο Κέντρο μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε συμπολίτης μας, είτε θέλει να ενημερωθεί για παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εξάρτηση, είτε για το πώς μπορεί να προλάβει την οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης με έγκαιρη διάγνωση των σημαδιών. Επίσης οποιοσδήποτε άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολία σε κάποια από τις σχέσεις του με τον σύντροφο, την οικογένεια, τα παιδιά του και θέλει συμβουλευτική υποστήριξη, είτε βιώνει κάποια περίοδο χωρισμού, πένθους, περίοδο άγχους και θέλει συμβουλές από κάποιον ψυχολόγο, μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο μας, το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του ΔΩΡΕΑΝ». Η προσωπικές περιπτώσεις αφορούν εξατομικευμένες συναντήσεις που γίνονται στο Κέντρο. Το ωράριο στο οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Κέντρο είναι από τις 7:30 μέχρι τις 14:30 και τα απογεύματα κατόπιν ραντεβού. Στο Κέντρο αυτή την στιγμή εργάζονται συνολικά 6 άτομα, από τα οποία τα 5 αποτελούν το επιστημονικό προσωπικό με 3 ψυχολόγους, μία κοινωνική ανθρωπολόγο, έναν εκπαιδευτικό και μία διοικητική υπάλληλο.

Περιστατικά εξάρτησης από ουσίες

Ερωτηθείσα αν έχουμε περιστατικά χρηστών ουσιών, η κα Διούδη ανέφερε: «ασφαλώς και έχουμε, όπως και όλες οι πόλεις πλέον. Εμείς σ’ αυτό το επίπεδο ενημερώνουμε τους χρήστες για το πού μπορούν να απευθυνθούν. Γιατί όταν πλέον η εξάρτηση είναι γεγονός, το κυριότερο που χρειάζεται είναι θεραπεία. Η δική μας συμβολή είναι η αναζήτηση του κινήτρου, από την στιγμή που θα έρθει κάποιος εδώ ή η στήριξη των οικείων του σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε θεραπευτικά, γιατί δεν είμαστε θεραπευτικό πρόγραμμα και δεν υπάρχει και στην πόλη μας. Πέρα όμως από αυτό, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες και άτομα που έχουν άλλου είδους δυσκολίες, χωρίς να σημαίνει ότι καλύπτουμε όλο το φάσμα της ψυχικής υγείας, γιατί δεν υπάρχει ψυχίατρος στο Κέντρο, οπότε λειτουργούμε κυρίως συμβουλευτικά και εάν εκτιμηθεί ή υπάρχει η υποψία εκ μέρους των ψυχολόγων ότι τίθεται θέμα ψυχιατρικού υποβάθρου, τότε παραπέμπονται». Μακάρι λοιπόν τα φαινόμενα αυτά να προλαμβάνονται, για να μην χρειάζεται να τα θεραπεύουμε.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…