Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τίτλοι τέλους για το ζύγισμα του ψωμιού;

Τίτλοι τέλους για το ζύγισμα του ψωμιού;

0
artoskeuasmata

Ένα μέτρο που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως και το συσκευασμένο ψωμί

 

Υπό τον φόβο προστίμων όσοι δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής

 

Από το καλοκαίρι το υπουργείο Ανάπτυξης προώθησε κάποια μέτρα στην προσπάθεια να πέσουν οι τιμές σε κύρια αγαθά καθημερινής κατανάλωσης όπως είναι το γάλα και ψωμί. Ο λόγος ήταν ότι οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος είχε γνωστοποιήσει την έναρξη διενέργειας ελέγχων για την εφαρμογή της διάταξης που προέβλεπε το υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Σχετικά με το ψωμί, η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργείου με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για τον σκοπό αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις. Το υπουργείο είχε ζητήσει από τους καταναλωτές να απαιτούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520) για τις σχετικές καταγγελίες.

Ψωμί με το ζύγι τέλος;

Τελικά το μέτρο αυτό οδεύει προς την απόσυρσή του, όπως όλα δείχνουν, και το μόνο που έμεινε από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι η δαπάνη εννιακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ για την σύνταξη της σχετικής έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Οι αρτοποιοί από την πλευρά τους αποδίδουν την αχρησία του μέτρου και την άσκοπη αυτή επιβάρυνση του ελληνικού λαού σε προχειρότητα από πλευράς υπουργείου, σημειώνοντας ότι το μέτρο δεν ευνοεί ουσιαστικά τον καταναλωτή. Υπήρχαν βέβαια περιστατικά, τα οποία οδήγησαν και στην ψήφισή του, όπου 360 γραμμάρια ψωμιού πωλούνταν ως μισό κιλό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κ. Π. Αμπεριάδης «το πιθανότερο είναι να παραμείνει η ζύγιση του ψωμιού προαιρετικά κατόπιν αιτήματος του πελάτη».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν εκφράσει επανειλημμένα τις αντιδράσεις τους για την μονομερή εφαρμογή των διατάξεων, καθότι το μέτρο δεν βάραινε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα συνεχίζουν να πωλούν ψωμί ανάμεσα στα άλλα προϊόντα, αλλά οι κυρώσεις που προέβλεπε το εν λόγω μέτρο αφορούσαν και εφαρμόζονταν μόνο στους κατεξοχήν αρτοποιούς. Οι αρτοποιοί της περιοχής εκφράζουν ακόμη τις αντιδράσεις του και αναφορικά με την διαφήμιση της ΔΕΗ, η οποία αναφέρει μειώσεις στις τιμές του ρεύματος. Βασιζόμενοι σε αυτό οι καταναλωτές αναμένουν και μείωση της τιμής του ψωμιού, κάτι που όπως σημειώνει μερίδα των αρτοποιών δεν έχει βάση, αφού δεν άλλαξε κάτι στις χρεώσεις της ΔΕΗ.

Συσκευασμένο ψωμί

Άλλο ένα μέτρο που φαίνεται να μην εφαρμόζεται, είναι αυτό της συσκευασίας του ψωμιού. Είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις αρτοποιών που φροντίζουν για την τήρηση της σχετικής διάταξης που ισχύει ήδη από το 2007. Μετά τις πρόσφατες εντατικοποιήσεις των ελέγχων κάποιοι αρτοποιοί συμμορφώνονται και συσκευάζουν τα αρτοπαρασκευάσματα, αλλά η απήχηση παραμένει μικρή. Όπως ανέφερε στο «Ε» η κα Κανδυλίδου από το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας «έχουν επιβληθεί ακόμη και πρόστιμα μετά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, αλλά η κατάσταση στα πρατήρια συνεχίζει να μην μας ικανοποιεί». Για την είσπραξη των συγκεκριμένων προστίμων αρμόδιο είναι το Τμήμα χορήγησης αδειών της Περιφέρειας και οι τιμές για τις ‘’καμπάνες’’ ξεκινούν από 500 ευρώ φτάνοντας ακόμη και το αστρονομικό ποσό, ιδίως για τα σημερινά δεδομένα, των 50.000 ευρώ σε σημαντικές και κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις. Οι αρτοποιοί από την πλευρά τους σημειώνουν ότι η προϋπόθεση της συσκευασίας του προς διάθεση άρτου δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος στην παραγωγική διαδικασία, το οποίο θα κληθεί να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Οι διατάξεις του υπουργείου αναφέρουν ότι τα προϊόντα αρτοποιίας που πωλούνται χωρίς κλειστή συσκευασία θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές προθήκες.

Με την αναμόρφωση της αρτοποιητικής νομοθεσίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δημόσια υγεία, έγινε υποχρεωτική η συσκευασία αρτοσκευασμάτων (ψωμί, κουλούρι, σταφιδόψωμο κλπ) είτε αυτά πωλούνται σε αμιγή πρατήρια άρτου, είτε σε μικτά καταστήματα (σούπερ μάρκετ). Τα προϊόντα αρτοποιίας που πωλούνται χωρίς κλειστή συσκευασία, τοποθετούνται σε ειδικές προθήκες, των οποίων η βάση απέχει 70 εκατοστά από το έδαφος και ίση απόσταση από τον χώρο κυκλοφορίας των πελατών. Οι προθήκες αυτές πρέπει να καλύπτονται από δικτυωτό πλέγμα ή διάτρητα καλύμματα, μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά. Η τοποθέτηση των προϊόντων αρτοποιίας στις προθήκες πρέπει να γίνεται χωριστά για κάθε τύπο και είδος των προϊόντων αυτών, με την αντίστοιχη επί των προθηκών ένδειξη. Βέβαια, ακόμη και με τα τόσα και τόσο αυστηρά μέτρα, παρατηρείται σε πολλά πρατήρια το φαινόμενο να δίδεται το ψωμί στον αγοραστή απευθείας σε νάιλον σακούλα, χωρίς να έχει τυλιχτεί τουλάχιστον σε ένα κατάλληλο για τρόφιμα χαρτί. Μπορεί τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως και κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…