Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Στέναξε» ξανά με την ΔΙΑΑΜΑΘ το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου

«Στέναξε» ξανά με την ΔΙΑΑΜΑΘ το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου

0
dimotiko topeirou dec 1

Τέθηκαν προς ψήφιση οι προγραμματικές συμβάσεις για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, αλλά δεν εγκρίνονται μέχρι να μελετηθούν οι όροι

«Μίνι- σόου» με αποχωρήσεις Δελή- Τσιλιγγίρη επειδή εισηγήθηκε το θέμα ο Παράσχος Ευστρατίου. Ενημέρωση για… «μπακαλοτέφτερα» από τον Άγγελο Γιοβανόπουλο

Συνεδρίαση ρουτίνας ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου, αν εξαιρέσει κανείς τα θέματα που αφορούσαν τη ΔΙΑΑΜΑΘ, τα οποία για μια ακόμη φορά προκάλεσαν τη δυσφορία των συμβούλων και οδήγησαν σε αναβολή της συζήτησής για περαιτέρω μελέτη. Στο πλαίσιο αυτών αλλά για άλλους λόγους, που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά απαλύνεται η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στη δημοτική αρχή και… την πρώην δημοτική αρχή, ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στον Χρήστο Δελή και το δήμαρχο Θωμά Μίχογλου για την παρουσία και εισήγηση από την πλευρά του μηχανικού Παράσχου Ευστρατίου.

Παρέλαβε τους μπλε κάδους και ένα απορριμματοφόρο ο δήμος Τοπείρου

Το δημοτικό συμβούλιο του Τοπείρου κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο 1)να υπογράψει την τριμερή σύμβαση που αφορά την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείριση απορριμμάτων κατά την έννοια του Ν. 2939)2001 μετά του δήμου Τοπείρου, της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) και 2) να υπογράψει την τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ΔΙΑΑΜΑΘ για τη λειτουργική αναβάθμιση του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων, μαζί με έγκριση δαπάνης περίπου 7.000 €. Ουσιαστικά, και ο δήμος Τοπείρου, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι καλούνται να ενταχθούν στην ανακύκλωση με τους μπλε κάδους που παραλαμβάνουν από τη ΔΙΑΑΜΑΘ μαζί με τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Πολυχρονιάδου, σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά οι προθεσμίες πιέζουν και ότι ο δήμος Τοπείρου είναι ο μόνος που έμεινε χωρίς να έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του. «Άλλωστε», συμπλήρωσε, «έχουμε ζητήσει την ανακύκλωση σαν όρο για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ και επιπλέον δεν υπάρχει άλλη υλοποιήσιμη λύση». Ο δήμος έχει ήδη παραλάβει 100 περίπου κάδους και ένα απορριμματοφόρο, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Αποχωρήσεις και εκατέρωθεν…. «μαθήματα νομιμότητας»

Στη συνέχεια κλήθηκε ο μηχανικός Παράσχος Ευστρατίου να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, αλλά αντέδρασε έντονα ο Χρήστος Δελής πού ρώτησε με ποια ιδιότητα παρίσταται. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι είναι ο τεχνικός ασφαλείας του δήμου και ανέλαβε να βοηθήσει, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης που εξέφρασε την άποψη ότι «δεν νομιμοποιείται να εισηγηθεί το θέμα» και αποχώρησε από την αίθουσα αφού αντάλλαξε μερικές αλληλοκατηγορίες περί νομιμότητος και παρανομίας με το Θωμά Μίχογλου. Αρνήθηκε να παραβρεθεί στη συζήτηση και ο Δήμος Τσιλιγγίρης που ακολούθησε το συνάδελφό του.

Πάντως ο κ. Ευστρατίου ενημερώνοντας μετά τη μικρή αναταραχή το Σώμα εξήγησε ότι η ΕΕΑΑ είναι η μοναδική που έχει άδεια λειτουργίας ανακύκλωσης και επεσήμανε ιδιαιτέρως τα στενά χρονικά περιθώρια για ενέργειες, προτού «το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων τιναχτεί στον αέρα».

Έντονη διαμαρτυρία για την τακτική της ΔΙΑΑΜΑΘ από την Μ. Καραλευθέρη

Εξαιρετικά έντονη ήταν η δυσφορία, αλλά και η διαμαρτυρία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρίας Καραλευθέρη, που κατήγγειλε την τακτική της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήλωσε: νιώθω σαν διακοσμητικά γλάστρα, όχι επειδή είμαι στην αντιπολίτευση, αλλά γιατί η ΔΙΑΑΜΑΘ μας πνίγει από το λαιμό και μας κρατάει αιχμάλωτους». Η ίδια σημείωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να μελετήσει καλά τους όρους, προκειμένου να είναι η σύμβαση προς το συμφέρον του δήμου, μιας και από το κείμενό της, προβλέπεται ότι ο δήμος καλείται να καλύψει μισθοδοσίες, λειτουργικά και μισθολογικά οδηγών και εργατών, ενώ αποκλείει τη συνεργασία του δήμου με άλλους για άλλα πρότζεκτ ανακύκλωσης. Ακόμη, σχολίασε ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσει η ανακύκλωση στην περιοχή, παρόλο που είναι επιθυμία μας και μεγάλη ανάγκη γιατί δεν έχει γίνει σωστή προεργασία».

Τέλος, πρότεινε οι τρεις συνολικά σύμβουλοι του δήμου που είναι δικηγόροι, μαζί με το νομικό του δήμου να μελετήσουν τους όρους και να επανέλθουν, πράγμα που έγινε δεκτό και από τη δημοτική αρχή κι έτσι το θέμα αναβλήθηκε.

Ένα ξεχασμένο «τετράδιο» φέρνει ορκωτούς λογιστές στο ΝΠ του δήμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση το λόγο ζήτησε ο Άγγελος Γιοβανόπουλος, πρόεδρος του νομικού προσώπου φροντίδας και αθλητισμού, προκειμένου να ενημερώσει για μια υπόθεση, όπου ενεπλάκη και ο Εισαγγελέας και αναμένεται να έχει συνέχεια. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι βρέθηκε ένα «μπακαλοτέφτερο» του ΚΑΠΗ όπως είπε, τυχαία από υπάλληλο του Βοήθεια στο Σπίτι, που περιέχει στοιχεία εσόδων- εξόδων από το ΚΑΠΗ. Το… τετράδιο αυτό, το οποίο ο κ. Μίχογλου χαρακτήρισε «καθολικό βιβλίο εσόδων- εξόδων», δεν παραδόθηκε με την διαδικασία παράδοσης- παραλαβής, αλλά όταν ζητήθηκε από τον πρώην πρόεδρο κ. Ντίνα να το παραδώσει, έστω εκ των υστέρων, δήλωσε άγνοια και αρνήθηκε. Ο κ. Γιοβανόπουλος, διατηρώντας ενήμερο το δήμαρχο, απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος συνέστησε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Στο διάστημα αυτό, κάποια φύλλα του πρωτοτύπου χάθηκαν, όπως είπε, αλλά ο ίδιος έχει διατηρήσει αντίγραφα. Πάντως, διατάχθηκε ΕΔΕ για να διερευνηθεί αν κάποιος είναι υπαίτιος γι’ αυτή την απώλεια. Οι ορκωτοί λογιστές θα κληθούν και ο κ. Γιοβανόπουλος θα κρατήσει ενήμερο το Σώμα. Η κ. Καραλευθέρη δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί νωρίτερα και αναμένει και αυτή το πόρισμα.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …