Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Όλα της εκλογής προέδρου… δύσκολα!

Όλα της εκλογής προέδρου… δύσκολα!

0
vouli 1-empros

2 ΝΑΙ και 1 ΠΑΡΩΝ κατά τα αναμενόμενα από τους Βουλευτές της Ξάνθης -Κοντός: Εφικτή η εκλογή πρόεδρου»

Ζεϊμπέκ: «Μόνη λύση οι εθνικές εκλογές – Σαλτούρος: «Με διακύβευμα την πολιτική, οικονομική σταθερότητα και συναίνεση»

Προβληματισμός και κατήφεια, ακολούθησε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα. Οι 20 βουλευτές που υπολείπονται για να συμπληρώσουν το μίνιμουμ των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου είναι κατά κοινή ομολογία δύσκολο να εξασφαλιστούν γεγονός που καθιστά τις εθνικές εκλογές μονόδρομο. Απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση καθώς ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο των 121 βουλευτών που έθεσε για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύονται με διττό στόχο. Αφενός να διαφυλάξουν τον πολύτιμο αριθμό των 121 και αφετέρου να ολοκληρωθούν όλες οι προεκλογικές διαδικασίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι καθ’ όλα έτοιμος για τις κάλπες.

2 ΝΑΙ και 1 ΠΑΡΩΝ από τους Βουλευτές της Ξάνθης

Χωρίς καμιά έκπληξη ψήφισαν οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης όπως καθώς και οι υπόλοιποι βουλευτές της Περιφέρειας που ακολούθησαν πιστά τις γραμμές των κομμάτων τους, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης ψήφισε Σταύρο Δήμα. Να σημειώσουμε ΝΑΙ από τους βουλευτές Κοντό (ΝΔ ) και Σαλτούρο (ΠΑΣΟΚ), ΟΧΙ από τον Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ).

Α. Κοντός: Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση στους βουλευτές και τελικά θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας»

«Αναμενόμενο» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ο κ. Κοντός επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν κρίθηκε τίποτε ακόμη και ότι είναι εφικτή η εκλογή προέδρου ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές κάτι που δεν θέλει ο λαός: «Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές. Αν αυτό γίνει θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ και θα εισπράξει τα επίχειρα των πράξεων του. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση στους βουλευτές και τελικά θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας. Τίποτε δεν τέλειωσε. Η ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη απλά η ΝΔ περίμενε 161 ψήφους. Δεν πήρε μία, την ψήφο του ανεξάρτητου Π. Μελά. Πιστεύω ότι στις επόμενες ψηφοφορίες οι βουλευτές που θεωρώ ότι έχουν και κρίση και συνείδηση θα αναλογιστούν την ευθύνη του να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να διακοπεί η ασφαλής πορεία της».

Χ. Ζειμπέκ: «Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτή η εκλογή προέδρου. Οι εθνικές εκλογές είναι η μόνη λύση»

Ικανοποιημένος από την ψηφοφορία δήλωσε ο κ. Χ. Ζεϊμπέκ που υποστηρίζει ότι οι βουλευτές ψήφισαν με δημοκρατική συνείδηση: « Επικράτησε η δημοκρατία. Οι βουλευτές απέδειξαν και ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ ότι δεν υποκύπτουν σε απειλές ούτε σε διλήμματα. Όλοι αυτοί που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό καταψήφισαν και την εκλογή προέδρου πράττοντας το αυτονόητο. Ο αριθμός των ψήφων που περίμενε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι κατά πολύ κατώτερος των προσδοκιών τους. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτή η εκλογή προέδρου. Αν κάτι αλλάξει θα μας δημιουργήσει πολλές υπόνοιες. Πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εθνικές εκλογές . Είναι ευκαιρία να μιλήσει ο λαός για το μέλλον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές και πιστεύει ότι ο λαός θα του δώσει την αυτοδυναμία».

Δ. Σαλτούρος: «Με διακύβευμα την πολιτική, οικονομική σταθερότητα και συναίνεση»

Την πολιτική, οικονομική σταθερότητα και συναίνεση προτάσσει ο Δ. Σαλτούρος και δηλώνει ότι η στάση του θα συνεχίσει να είναι συνεπής, σταθερή και υπεύθυνη: «Η παρούσα διαδικασία εκλογής ΠτΔ αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Οι ευθύνες όσων εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία είναι επίσης ιστορικές. Το διακύβευμα ασφαλώς είναι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την εκλογή. Ο καθένας λοιπόν θα αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του. Ατομικά αλλά και συλλογικά. Η δική μου στάση απέναντι στις εξελίξεις, απέναντι τελικά στον Ελληνικό Λαό σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές, είναι σαφής, συνεπής, σταθερή και υπεύθυνη. Είναι η αυτονόητη για όλους στάση, αν αφαιρέσει κανείς από το μυαλό του τις εκλογικές, κομματικές και ατομικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαία για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα συναίνεση εξακολουθεί να είναι το πρώτο ζητούμενο. Και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου το ζητούμενο αυτό εύχομαι και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εμείς θα παλέψουμε γι αυτό μέχρι την τελευταία στιγμή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…