Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σωσίβιο» τα προγράμματα για το Επιμελητήριο Ξάνθης

«Σωσίβιο» τα προγράμματα για το Επιμελητήριο Ξάνθης

0
eve-empros

Οι πόροι από τα προγράμματα υπερκαλύπτουν τις εισφορές. «Δεν κινδυνεύει από την κατάργηση των εισφορών», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης

Συναγερμός στην ΚΕΕΕ. Ο Γιακουμάτος δεν προσκόμισε τις προτάσεις της στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Βουλής για να συμπεριληφθούν στην τροπολογία για τα ανταποδοτικά

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» για τα Επιμελητήρια η κατάργηση των υποχρεωτικών εισφορών από 1/1/2015 και το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να προλάβει τις «αναταράξεις» με τροπολογία που καταθέσει και αναμένεται να ψηφιστεί πριν μπει η νέα χρονιά με την οποία θεσμοθετείται η ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Επιμελητηρίων ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των εισφορών και ορίζεται η διαδικασία εφαρμογής της. Ουσιαστικά με την τροπολογία τα Επιμελητήρια πέραν από τον συμβουλευτικό τους ρόλο, ως θεσμικοί σύμβουλοι του κράτους γα θέματα επιχειρηματικότητας επιφορτίζονται και με υπηρεσίες του ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) διασφαλίζοντας έτσι και τα έσοδά τους ! Μόνο που η τροπολογία δεν είναι έτσι όπως ακριβώς την ήθελε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ)!

Σε εγρήγορση τα Επιμελητήρια για την τροπολογία Γιακουμάτου

«Δούλεψε ασύρματο» λίγο πριν κατατεθεί στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Βουλής η τροπολογία Γιακουμάτου και σήμανε συναγερμός στην ΚΕΕΕ. Συγκεκριμένα όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, η ΚΕΕΕ έχει ενημερωθεί ότι στην Επιτροπή δεν προσκομίστηκαν οι προτάσεις της από τον εισηγητή υφυπουργό κ. Γιακουμάτο και αυτό κρίθηκε ως μια δυσμενής εξέλιξη καθώς οι προτάσεις της ΚΕΕΕ η οποίες και ζητήθηκαν επιμόνως μάλιστα από τον κ. Γιακουμάτο ήταν ολοκληρωμένες στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων που αναμένεται να πληγούν καθώς η κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς από τα μέλη τους αφαιρεί πόρους και κάποια απ’ αυτά κυρίως τα μικρά αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας: ««Είμαστε σε εγρήγορση καθώς πληροφορηθήκαμε από τον κ. Βλάχο στην Επιτροπή Ανάπτυξης ότι οι προτάσεις των Επιμελητηρίων δεν προσκομίστηκαν και ότι δεν θα συμπεριληφθούν στην τροπολογία. Πιθανόν να συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. της ΚΕΕΕ εντός των ημερών για το θέμα καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να παρέμβουμε καθότι στην τροπολογία υπάρχουν κάποιες ασάφειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να γίνουν διορθώσεις», επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης εξηγώντας παράλληλα ότι οι ασάφειες αφορούν στην λειτουργία του ΓΕΜΗ – το οποίο έχουν αναλάβει τα Επιμελητήρια και στην διαδικασία είσπραξης των ανταποδοτικών εσόδων.

Ποιος θα εισπράττει τα ανταποδοτικά;

Συγκεκριμένα, η ΚΕΕΕ έχει προτείνει να εισπράττονται απευθείας όπως επίσης και να δοθεί στα επιμελητήρια η αρμοδιότητα αδειοδότησης των επιχειρήσεων ενώ η τροπολογία προβλέπει τα έσοδα να κατευθύνονται αρχικά σε ένα κεντρικό ταμείο και στη συνέχεια να επιμερίζονται στα Επιμελητήρια. Κι αυτό όπως σημειώνει ο κ. Μωραϊτης υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα γιατί έτσι θα καταγράφονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό! Να σημειώσουμε ότι τα Επιμελητήρια έχουν αναλάβει όλες τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ οι οποίες έχουν μεταφερθεί από το τμήμα Εμπορίου και τα Πρωτοδικεία και όπως υποστηρίζει ο κ. Μωραΐτης : «έχουν ξελαφρώσει τους επιχειρηματίες από την γραφειοκρατία και υπηρεσίες που χρειάζονταν μήνες και χρόνια τελειώνουν άμεσα σε λίγα εικοσιτετράωρα»». Οι υπηρεσίες αυτές είναι εγγραφή επιχειρήσεων , παρακολούθηση έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων κ.λ.π. Επίσης επειδή η λειτουργία του ΓΕΜΗ από τα επιμελητήρια κρίθηκε επιτυχημένη η ΚΕΕΕ έχει ζητήσει να τους ανατεθεί και η αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Ουσιαστικά δηλαδή τη διεύρυνση του ρόλου των επιμελητηρίων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών από τις οποίες θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη.

Δεν έχει ανάγκη το Επιμελητήριο Ξάνθης – Το σώζουν τα προγράμματα

Σ΄ότι αφορά όμως την τροπολογία και κατά πόσο αυτή θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ξάνθης ο κ. Μωραΐτης διαβεβαιώνει ότι αυτό ουδόλως κινδυνεύει καθότι το σώζουν τα προγράμματα που υλοποιεί: «Είμαστε οι πρώτοι στην υλοποίηση προγραμμάτων. Μ’ αυτά τα κονδύλια που κυμαίνονται από 200.000 έως 500.000 καλύπτουμε την μισθοδοσία του προσωπικού μας. Άλλωστε τα έσοδά μας από τις εισφορές έφταναν μέχρι τις 200.000 έως 300.000 ευρώ. Συνεπώς δεν κινδυνεύει το Επιμελητήριο Ξάνθης όπως άλλα μικρά επιμελητήρια. Αυτό όμως που θα επιδιώξουμε με την ΚΕΕΕ είναι να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας για τα ανταποδοτικά», καταλήγει κ. Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …