Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου σήμερα

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου σήμερα

0
vouli 1-empros

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία για τις ψηφοφορίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης σήμερα Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες». Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. «Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση» ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

«Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου» αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον Κάρολο Παπούλια, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά έως την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

 

Παρασκήνιο και μάχη ψήφο-ψήφο για τους 180

Μια γερή παρτίδα πολιτικού πόκερ είναι σε εξέλιξη με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή διαφαίνονται πολλές πολιτικές μπλόφες, υπάρχουν «κρυφά χαρτιά», ενώ το στοιχείο της ψυχολογίας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές κινήσεις. Το πολιτικό σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο, καθώς η ΝΔ και το ΠαΣοΚ αναζητούν 180 βουλευτές ως την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου για την εκλογή Προέδρου, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως στόχο τους 121 επιχειρεί άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ και συγκροτεί μέτωπο υπέρ του «Οχι» με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

 

Σκληρό παιχνίδι

Στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται ένα πολύ ενδιαφέρον από πολλές πλευρές παιχνίδι, με μυστικές συναντήσεις και επαφές, ενώ στο προσκήνιο πολλές από τις σταθερές ανατρέπονται με δηλώσεις που αναιρούν άλλες που είχαν γίνει νωρίτερα, ενισχύοντας το νέφος που υπάρχει πάνω από την πολιτική σκηνή. Η κατάσταση παραμένει ομιχλώδης λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης, στις επτά το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου απαιτούνται 200 ψήφοι. Οι ζυμώσεις είναι έντονες και οι πιο μυημένοι μιλάνε για ανατροπές που θα εκπλήξουν, ενώ ήδη έχουν τεθεί σκληρά διλήμματα από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, όπως «Ή “Ναι” στην προεδρική εκλογή ή εκλογές, περιπέτεια και πιθανό Grexit». Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη: είτε αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που βγάζουν Πρόεδρο είτε αν θα συγκεντρωθούν οι 121 που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες.

Βουλευτές και κόμματα καλούνται να λάβουν τις επόμενες δύο εβδομάδες την κρίσιμη απόφαση αν θα εκλέξουν Πρόεδρο για να συνεχίσει η παρούσα κυβέρνηση, ενδεχομένως με άλλο Υπουργικό Συμβούλιο, ή θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι, αν και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, αλλά επιμένουν ότι σταδιακά θα δημιουργηθεί δυναμική. Ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Δήμας τηρεί χαμηλούς τόνους, έχει αρχίσει τις επαφές με πολλούς βουλευτές και η άποψη που επικρατεί στο επιτελείο του είναι πως «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη». Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο είναι περίπου 174-175, ενώ άλλα στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία και γνώση του παρασκηνίου επιμένουν ότι απομένουν ακόμη 10-11 βουλευτές για να σχηματιστεί ο αριθμός των 180.

Σύμφωνα με την κυβερνητική αριθμητική, ο αριθμός των 180 βουλευτών μπορεί να συγκεντρωθεί αν στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ προστεθούν άλλοι 15 από την ομάδα των 24 ανεξάρτητων βουλευτών και κυρίως όσοι προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Επίσης, κρίσιμη θα είναι και η στάση ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (αριθμεί 10 βουλευτές η ΚΟ) και ειδικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων (η ΚΟ αριθμεί 12 βουλευτές) που διατηρούν επαφές με την κοινωνική βάση της ΝΔ. Αν ισχύει η κυβερνητική αριθμητική, τότε θα απαιτηθούν άλλοι 10 βουλευτές που πρέπει να βρεθούν από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες (αδύνατον από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και άρα από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ).

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μπλοκάρει την εκλογή και επιδιώκει τις πρόωρες εκλογές με στόχο να βρει τους 121 βουλευτές. Στο «Οχι» βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (71), του ΚΚΕ (12) και της Χρυσής Αυγής (16) που αριθμούν 99 και αναζητούνται 22 από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

 

Σημαντική η πρώτη ψηφοφορία

Πάντως σε κάθε περίπτωση τον ρόλο τους θα διαδραματίσουν τα πενθήμερα που μεσολαβούν των τριών ψηφοφοριών και κρίσιμο για τον «πολιτικό αέρα» θα είναι και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Αν συγκεντρωθούν μεταξύ 170 και 174 «Ναι», τότε διαμορφώνεται κλίμα εκλογής και επηρεάζει και ψυχολογικά τη διαδικασία. «Είναι διαφορετικό να ξεκινήσει η κυβέρνηση με 170 ή 172 στην πρώτη ψηφοφορία και διαφορετικό να έχει 165 “Ναι”» λένε. Ένα από τα επιχειρήματα που κυριαρχούν στο κυβερνητικό παρασκήνιο είναι ότι θα υπάρξουν την ύστατη στιγμή, δηλαδή στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, βουλευτές που θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στη Βουλή, διότι ενδέχεται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών να μην είναι στο νέο Κοινοβούλιο, εφόσον τα κόμματά τους ίσως να μην εξασφαλίσουν το 3%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …