Κοντεύουν 2 χρόνια και ακόμη οι κάτοικοι του Δέκαρχου, της Ν. Αμισσού και της Εξοχής που είδαν τις περιουσίες τους να …εξανεμίζονται δεν πήραν αποζημιώσεις
Υποβλήθηκε το πρόγραμμα από το ΠΣΕΑ στην Ε.Ε. αλλά εκκρεμεί η έγκριση μας πληροφορούν από τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης
Ούτε …σεντς αποζημίωση πήραν οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των οικισμών του Δέκαρχου, της Νέας Αμισού και της Εξοχής που επλήγησαν από την ισχυρή θεομηνία στις 24 Ιανουαρίου του 2013. Τότε που ο ισχυρός τυφώνας άρπαξε τις στέγες από τις στάνες και τα σπίτια τους και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα! Κοντεύουν να κλείσουν δύο χρόνια και ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση από ΕΛΓΑ από ΠΣΕΑ, από ΥΠΠΑΤ, από Ευρωπαϊκή Ένωση!
Ξεχασμένοι από όλους…
Το «Ε» ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και κατέγραψε τις καταστροφές και την απόγνωση των κατοίκων που είδαν σε μια στιγμή τις περιουσίες τους κυριολεκτικά να εξανεμίζονται. Εκεί ήταν και οι αρχές του τόπου που δεσμεύτηκαν για άμεση επούλωση των πληγών. Η καταγραφή των καταστροφών έγινε τάχιστα όπως και η υποβολή των αιτήσεων των πληγέντων στον δήμο Τόπειρο, ειδικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ κατέφτασαν και εκτίμησαν την κατάσταση αλλά οι κάτοικοι τρία χρόνια τώρα περιμένουν… να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αλλά και να πάρουν αυτά που δικαιούνται ως αποζημίωση από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές. Στο μεταξύ είχαν δεν είχαν αποκατέστησαν οι περισσότεροι τουλάχιστον τις καταστροφές στα σπίτια τους άλλοι από και τις οικονομίες τους, άλλοι από δανεικά προσβλέποντας και υπολογίζοντας τα λεφτά της αποζημίωσης.
Ακόμη δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ
Το «Ε» διερεύνησε το θέμα προκειμένου να πληροφορηθεί που έχει «κολλήσει» . Έτσι πληροφορηθήκαμε από τον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης και από τον αρμόδιο υπάλληλο κ. Πανάγο ότι η κάλυψη καταστροφών από θεομηνίες είτε σε επιχειρήσεις είτε σε οικίες και οικοσκευές είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας (ΠΣΕΑ) η οποία αφού καταγράψει τις καταστροφές εκπονεί ένα πρόγραμμα το οποίο μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποβάλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως συνήθως – όπως ανέφερε ο κ. Πανάγος – η έγκριση ανάλογων προγραμμάτων είναι μια χρονοβόρος διαδικασία και η μόνη εξαίρεση που εγκρίθηκε άμεσα σε πρόγραμμα και δόθηκαν τάχιστα οι αποζημιώσεις ήταν στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου στις πυρκαγιές του 2007. Είναι χαρακτηριστικό – όπως είπε – ότι και οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα από τους παγετούς του 2010, το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ πήρε έγκριση το 2013. Κατ’ ακολουθία και οι κάτοικοι των χωριών του δήμου Τοπείρου θα χρειαστεί φαίνεται να περιμένουν να κλείσουν τρία χρόνια και αν… πάρουν τις αποζημιώσεις!
Ζήσε Μάη δηλαδή…
Μαριάννα Ξανθοπούλου