Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπλε καβούρια εν αφθονία στη λίμνη Βιστονίδα

Μπλε καβούρια εν αφθονία στη λίμνη Βιστονίδα

0
kavouria mple

Είναι νόστιμα και υγιεινά! Ζητείστε τα από τα ιχθυοπωλεία και τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς της Βιστονίδας

Διαφημιστικό φυλλάδιο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας προβάλλει το μπλε καβούρι της Βιστονίδας

Στης Βιστονίδας τα βοτσαλάκια κάθονται… μπλε καβουράκια! Δεν πρόκειται για παραδρομή του γνωστού τραγουδιού του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά για μια πραγματικότητα. Η λίμνη Βιστονίδα μαζί με πολλά ψάρια και τα σπάνια πουλιά φιλοξενεί και το μπλε καβούρι …έναν νόστιμο εισβολέα! Μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας έχει ετοιμάσει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για να προβάλλει, να αναδείξει και να προωθήσει την αγορά το μπλε καβούρι που βρίσκεται εν αφθονία στην λίμνη και πωλείται από τα ιχθυοπωλεία και τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς της Βιστονίδας, του Νέστου και τους συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας.

Ένας γευστικός εισβολέας στη λίμνη Βιστονίδα

Το μπλε καβούρι περιγράφεται με μεγάλη επάρκεια από το επιστημονικό του όνομα, Callinectes sapidus (calli-όμορφος, nectes- κολυμβητής και sapidus-νόστιμος), κοινώς, νόστιμος κολυμβητής. Το μπλε καβούρι ζει σε ρηχά νερά, θαλάσσιων ακτών, καναλιών, λιμνοθαλασσών ακόμα και εκβολές ποταμών.

Είναι ενδημικό είδος της δυτικής ακτής του Ατλαντικού ωκεανού, από τη Νέα Σκωτία του Καναδά μέχρι και τις ακτές της Αργεντινής. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρουσιάζει, σε όλη την ακτή του Κόλπου του Μεξικού, περιοχές στις οποίες η οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από αυτό το είδος καβουριού είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μεταφέρθηκε μέσω του έρματος δεξαμενόπλοιων που έρχονταν από τη Βόρεια Αμερική. Υπολογίζεται ότι εισέβαλε στα νερά της Μεσογείου στα μέσα του 20ου αιώνα. Στις λιμνοθάλασσες της περιοχής μας, έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετά χρόνια με μικρή αφθονία. Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια, όμως, είναι ολοφάνερη μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των πληθυσμών του στη περιοχή, η οποία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Η μη εμφάνιση παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες των δυο τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικών θηρευτών του και την αύξηση του ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες είναι οι κύριοι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού τους. Το μπλε καβούρι έχει ένα βαθύ πράσινο κέλυφος και 5 ζεύγη ποδιών ανοιχτού μπλε χρώματος. Μόνο το πρώτο ζευγάρι ποδιών διαθέτει δαγκάνες, οι οποίες είναι διαφόρων αποχρώσεων του μπλε, αλλά στα θηλυκά, οι άκρες τους έχουν λίγο ζωηρό κόκκινο.

Χαρακτηριστικά:

•Το ελαφρύ με χαμηλά λιπαρά κρέας του μπλε καβουριού, έχει ήπια γλυκιά γεύση ενώ η υφή του είναι ιδιαίτερα απαλή.

•Ανά 100 γρ. ωμού κρέατος καβουριού αντιστοιχούν 80 θερμίδες (1 γρ. ολικά λίπη, 0 γρ. κορεσμένα λίπη, 0 γρ. λιπαρά οξέα, 80 mg χοληστερόλη, 0,32 γρ. Ω3).

 

Συμβουλές για την αγορά την αποθήκευση και το μαγείρεμα τους:

•Τα καβούρια, όταν αγοράζονται, θα πρέπει να κινούν έστω και λίγο τα άκρα τους. Αποφύγετε τα νεκρά και αυτά με σπασμένο καβούκι.

•Αποθηκεύστε τα σε δροσερό και υγρό περιβάλλον, στους 10°C, σε συσκευασία που αναπνέει, όπως κάποιο χαρτόκουτο. Μη τα αποθηκεύετε απευθείας σε πάγο, η ψύξη κάτω από τους 6 ° C είναι αρκετή για να τα σκοτώσει.

•Πριν μαγειρευτούν πρέπει να μένουν για λίγο χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου και πριν από οποιουδήποτε είδους μαγείρεμα πρέπει να βράσουν. Για σωστό βράσιμο, πρέπει να μπουν απευθείας σε βραστό νερό και να μείνουν εκεί για 12-20′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …