Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Όλα τα «ΟΧΙ» για τον πρόεδρο

Όλα τα «ΟΧΙ» για τον πρόεδρο

0
kalpi-empros

Τι λένε στο «Ε» οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, «Ποτάμι», «Χ.Α.»

Αρνητική ψήφος απ’ όλους στην προεδρική εκλογή, ανοιχτά ενδεχόμενα συνεργασίας από τους ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μετεκλογικό χρόνο

Θέσεις μάχης στα «χαρακώματα» της Βουλής καταλαμβάνουν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην των μεγάλων μονομάχων ( κυβερνώντα κόμματα και ΣΥΡΙΖΑ) καθώς κάθε κόμμα αποδίδει το δικό του διακύβευμα στις προεδρικές εκλογές. Και μπορεί μεν η πολιτικές αφετηρίες να είναι διαφορετικές αλλά οι απόψεις τελικά να συγκλίνουν σε μια από τις δύο επιλογές. Τα «κουκιά» είναι μετρημένα και για να εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να λάβει το λιγότερο 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία. Οι ανεξάρτητοι που ανέρχονται σε 24 δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την προεδρική εκλογή ακόμη και αν ψήφιζαν ΝΑΙ όλοι τους και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την αποτρέψει αν εξασφαλίσει τα 121 ΟΧΙ. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά ενώ λαμβάνει χώρα μια διαρκής προσπάθεια από τα μικρότερα κόμματα να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους και να αποτρέψουν τις διαρροές. Πιο «ευάλωτοι» στόχοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (10) και των ΑΝΕΛ (12) που έχουν πολιτικές καταβολές στον κεντροαριστερό χώρο οι πρώτοι και στην φιλελεύθερη δεξιά παράταξη οι δεύτεροι. Μια διερευνητική προσπάθεια του υπό διαμόρφωση κλίματος με παράλληλη αποτίμηση, αξιολόγηση των πολιτικών εξελίξεων και των πιθανοτήτων πολιτικών συνεργασιών για την επόμενη μέρα σε περίπτωση εθνικών εκλογών επιχειρεί το «Ε» βολιδοσκοπώντας τους τοπικούς εκπροσώπους τους.  

Τι λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων

Κ. Βογιατζής, Τοπική Επιτροπή ΚΚΕ Ξάνθης: «ΤΟ ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ΟΧΙ στην προεδρική εκλογή»

«Οι εξελίξεις απαιτούν άμεση λαϊκή παρέμβαση. Αυτό το σχέδιο που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για άμεση διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ενταγμένο στον γενικότερο σχεδιασμό που ετοιμάζουν για τον ελληνικό λαό με μεγαλύτερη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά με χτυπήματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ενώ έχει κάνει κουρελόχαρτο τις αντιμνημονιακές εξαγγελίες του από το 2012 και συνδιαλέγεται απευθείας με τα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε. Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική αλλά μια πολιτική του ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών. Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προεδρική εκλογή αλλά γιατί ως θεσμός επικυρώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις που επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα και ζητά από τον λαό να του δώσει δύναμη για να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές».

Χ. Γκραρμπούνης, εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ: «ΟΧΙ στον πρόεδρο , ναι σε συνεργεία με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό όρους…»

Δεν νομίζουμε ότι είναι εφικτή η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Η ΔΗΜΑΡ όπως αποφάσισε στο 3ο συνέδριό της δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προτεινόμενο. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική διαφωνία. Σ’ ότι αφορά την παρουσία της και την εκλογική της τακτική έχει μια αδιαπραγμάτευτη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια ενώ αναφορικά με το τι θα πράξει την επόμενη μέρα, η πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει συμφωνία σε τρεις πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ που αφορούν στην εγγυημένη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στο ευρώ καθώς επίσης και σε μια ρεαλιστική προσέγγιση αναφορικά με την απομείωση του χρέους,

Α. Σαββίδης, τοπικός εκπρόσωπος του Ποταμιού: «Το ¨Ποτάμι» λέει ΟΧΙ σ’ ένα πρόεδρο που δεν έχει κοινή αποδοχή»

«Το «Ποτάμι» λέει ΌΧΙ σ’ ένα πρόεδρο που εκπροσωπεί μόνο ένα ποσοστό 25% – 30%. Λέει ΟΧΙ σ’ ένα πρόεδρο «μαριονέτα». Θέλει ένα πρόεδρο κοινής αποδοχής όχι των 180 αλλά των 280 ψήφων . Θέλει ένα πρόεδρο που να δίνει ελπίδα…»

Δ. Δούζης, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ Ξάνθης: «ΌΧΙ στην εκλογή προέδρου, δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους ΑΝΕΛ»

«Η θέση των ΑΝΕΛ είναι ενιαία και ξεκάθαρη. Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν ΟΧΙ στην προεδρική εκλογή και δεν θα υπάρξουν διαρροές παρά τα όσα αντίθετα λέγονται. Θεωρώ ότι είναι απίθανο να βρεθούν οι 180 και κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές. Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό σκηνικό αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική συμφωνία και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτεί τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσουμε . Έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα εθνικά θέματα και είμαστε πιο κοντά στα οικονομικά θέματα»

Χ. Καπαγερίδης, γραμματέας της Τ.Ο. «Χρυσής Αυγής» Ξάνθης: «

«Η Χ.Α. θα ψηφίσει ΟΧΙ για να φύγει η χούντα του Σαμαρά – Βενιζέλου . Είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές. Όλα έχουν συμφωνηθεί με την Μέρκελ. Ο Τσίπρας θα είναι ο νικητής των εκλογών και η Χ.Α. εθνική αντιπολίτευση Είμαστε πανέτοιμοι για τις εκλογές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…