-2 φλιτζάνια φάβα
-1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
-8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα
-½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
-2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες
-2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
-λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια
-αλάτι, πιπέρι
Ξεπλένετε τη φάβα και την αφήνετε να στραγγίξει. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα μέχρι 4 εκ πάνω από τη φάβα και σιγοβράζετε για 1 ώρα μέχρι να λιώσει. Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν. Μοιράζετε τη φάβα σε τέσσερα πιάτα και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού. Μοιράζετε από πάνω της πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από δύο καλαμαράκια. Γαρνίρετε τα πιάτα με κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.