Σχόλια 01/12/14

0
kondos
Τώρα που κλείσαμε όλοι τα καλοριφέρ και βάλαμε σόμπες και πέλετ πέφτει το πετρέλαιο! Όλα εναντίον μας…


Θάνατος αντί αγάπης
Είναι ένα ερώτημα: Είναι θέμα για την πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ αλλά και πιθανόν οποιασδήποτε άλλης, ότι βρέθηκε σκύλος καμένος με οξύ σε χωριό της περιοχής μας;
Δεν πρόκειται για ανθρώπινο δράμα που συγκινεί ιδιαίτερα και το νοιώθει εντονότερα ο αναγνώστης και τον επηρεάζει το δράμα του άλλου. Εδώ μιλάμε όμως για μία «ζωή» που για κάποιες κοινωνίες δεν έχει την προσδοκώμενη αξία. Όπως ένα σκυλί ή μια γάτα.
Τι είναι ένα σκυλί αδέσποτο; Ένα τίποτε για κάποιους. Γι’ αυτό το βασανίζουν, το κλωτσούν, το δέρνουν, το καίνε με οξύ, του βάζουν φωτιά.
Προβληματισμός λοιπόν. Για κάποιες κοινωνίες ο βασανισμός, η κακή συμπεριφορά στα ζώα, κυρίως τα αδέσποτα, τιμωρείται αυστηρά. Το ίδιο ξεκίνησε και ισχύει και στη χώρα μας. Οι κάτοικοι της οποίας λόγω φύσης και επαφής με τα χωριά και τα αδέσποτα ζώα είναι δύσκολο να δεχτούν πως ένα ζώο έχει αξία, πως η ζωή του δεν είναι παιγνίδι και δικαίωμα αλλά ευθύνη και υποχρεώσεις σε ένα ζωντανό πλάσμα που όταν το αγαπήσεις σου δίνει πολλαπλάσια αγάπη.
Το ερώτημα παραμένει λοιπόν: Ήταν θέμα για την πρώτη σελίδα η βάναυση συμπεριφορά κάποιων σε βάρος ενός αδέσποτου σκύλου; Έστω και χάριν παιγνιδιού; Και από λόγους άγνοιας ή αντίληψης ότι η ζωή ενός αδέσποτου ζώου δεν έχει αξία;
Απαντήσαμε λοιπόν πως ναι, έπρεπε να μπει στην πρώτη σελίδα. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να μειωθεί το φαινόμενο των επιθέσεων στα αδέσποτα. Όχι για να τιμωρηθούν οι δράστες, που εξηγήσαμε πώς σκέφτηκαν και λειτούργησαν. Για να σταματήσει σιγά-σιγά αυτή η βαρβαρότητα, άνθρωπος να βασανίζει ζώο. Να δίνει θάνατο αντί αγάπης.
«Ε»


Πονηριές Καβαλιωτών
Πονηροί οι γείτονές μας Καβαλιώτες. Ζήτησαν μέσω ερώτησης του βουλευτή Γ. Καλαντζή να ιδρυθεί Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην πόλη τους. ο Λοβέρδος μέρες που είναι, είπε το ναι, αλλά για την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαίου και Ανώτατη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας στο εκεί ΤΕΙ. Μάλιστα ο Λοβέρδος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπονόμευε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από την πονηρή πρόταση των Καβαλιωτών που όλα τα θέλουν και όλα τα ορέγονται, ξεχνώντας ότι η Θράκη είναι η φτωχότερη περιοχή μαζί με την Ήπειρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
« Ε»


Αλλαγές στο κυκλοφοριακό
Σύντομα πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο κυκλοφοριακό της πόλης και μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο. Στόχος της αλλαγής αυτής θα είναι η αποσυμφόρηση της κεντρικής πλατείας και της 28ης Οκτωβρίου.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ήπια παρέμβαση με χαμηλού κόστους διανοίξεις. Λεπτομέρειες για το όλο θέμα στο φύλλο της Τρίτης.
«Ε»


Της τροπολογίας το ανάγνωσμα
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που πέρασε προχθές από τη βουλή, ενσωματώθηκαν 61 τροπολογίες από όλα σχεδόν τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Δέκα από τις τροπολογίες είναι υπουργικές και οι υπόλοιπες 51 βουλευτικές που αφορούν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί… Από αυτές 29 προέρχονται είτε από την κυβέρνηση, είτε από βουλευτές της πλειοψηφίας και 32 από κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι ξ αφορά την αντιπολίτευση, οι 14 από τις 27 έχουν κατατεθεί από ανεξάρτητους βουλευτές, με την Κατερίνα Μάρκου να παίρνει τη μερίδα του λέοντος με 6 τροπολογίες…Λεπτομέρεια: Το νομοσχέδιο αριθμεί 165 σελίδες και οι τροπολογίες 190!
Προς Αλέκο Κοντό ενταύθα: Αλέκο μάλλον αυτή είναι η λύση…
«Ε»


Γιατί οι δανειστές εγκατέλειψαν την κυβέρνηση;
Όσοι παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, είχαν διαπιστώσει από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 κιόλας, ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε αρχίσει να τραβάει… χειρόφρενο στην ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση.
Καμία μεγάλη πρωτοβουλία δεν δρομολογήθηκε από την πλευρά του Βερολίνου, που φυσικά… κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, καμία δέσμευση της Ευρώπης δεν τηρήθηκε από την πλευρά των δανειστών, παρόλο που η Αθήνα προσκόμισε αριθμητικά μεγέθη ανάκαμψης, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα. Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν η ρύθμιση του χρέους, που φυσικά δεν είναι βιώσιμο. Στο power game Γερμανίας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωστόσο, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. Η στάση των δανειστών φυσικά δεν είναι ανεξήγητη. Οι Ευρωπαίοι βλέποντας λοιπόν το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, και προδικάζοντας την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, προτιμούν να κρατήσουν τα καλά χαρτιά της διαπραγμάτευσης για τη στιγμή που θα τους χρειαστούν προκειμένου να… στριμώξουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας που έχει επενδύσει τα πάντα στη στήριξη Ιταλίας και Ισπανίας και Γαλλίας θα απογοητευθεί οικτρά. Οι τρεις χώρες σφυρίζουν αδιάφορα αφήνοντας το Βερολίνο να κάνει ότι θέλει, γιατί κάνει τα στραβά μάτια στα δικά τους ελλείμματα και προβληματικούς προϋπολογισμούς…


Υπεξαίρεση
Μετά από χρόνια, το Επιμελητήριο Ξάνθης, επαναφέρει προς συζήτηση το γνωστό θέμα της υπεξαίρεσης χρημάτων από την Κατερίνα Βασιλειάδου.
Προφανώς θα συζητηθεί η δικαστική πλευρά για την επιστροφή του υπεξαιρεθέντος ποσού.
Περισσότερα σήμερα στη συνεδρίαση του ΕΒΕ, στο 7ο θέμα που θα συζητηθεί.
«Ε.Δ»


Τα φάγανε και τα τρώνε νόμιμα. Ηθικά όμως;
Άλλη μια περίπτωση νεοελληνικού πολιτικού παραλογισμού ήρθε στο φως πριν λίγο καιρό. Έγινε γνωστό ότι η επιτυχημένη τηλεοπτική και θεατρική σεναριογράφος, δημοσιογράφος της τηλεόρασης και επί χρόνια αρθρογράφος σε εκδοτικές ‘’ναυαρχίδες’’, καθώς και συγγραφέας βιβλίων Έλενα Ακρίτα, λάμβανε για 45 ολόκληρα χρόνια την σύνταξη του μακαριστού Υπουργού πατέρα της. Ο Λουκής Ακρίτας ήταν δεξί χέρι του Γεωργίου Παπανδρέου μεταπολεμικά και έτσι αμέσως μετά τον θάνατό του το 1965 έγινε ο ειδικός νόμος 4470/1965 από τον Γέρο της Δημοκρατίας, που προέβλεπε να λαμβάνουν η χήρα μητέρα και η ορφανή κόρη (9 χρονών τότε η Ακρίτα) προσωπική σύνταξη ίση με την μισή βουλευτική αποζημίωση. Στην περίπτωση απώλειας του δικαιώματος σύνταξης της μιας από τις δικαιούχους, το μερίδιό της προσαυξάνει το μερίδιο της άλλης δικαιούχου. Η σύνταξη συνέχισε να κατατίθεται και επί Χούντας, ενώ από το 1974 αυξήθηκε και έγινε ίση με την εκάστοτε σύνταξη βουλευτή με 15ετή θητεία. Το 1987, σε ηλικία 31 ετών, η Έλενα Ακρίτα παντρεύτηκε για πρώτη φορά και ενώ κάθε ορφανή ελληνίδα χάνει την σύνταξη εφόσον νυμφευθεί, η εν λόγω συνέχισε να παίρνει το ένα τέταρτο της σύνταξης εφ’ όρου ζωής, έστω και μετά τον δεύτερο γάμο της. Ήρθε όμως το 2010 και ‘’ανεστάλη’’ (δεν καταργήθηκε) η σύνταξη, λόγω Μνημονίου, αφού δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και ήταν φυσικά πάμπλουτη. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει εισπράξει από το ελληνικό κράτος κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ. Καμία παρανομία όμως, αφού υπήρχε σχετικός νόμος.
Άλλη ανήθικη ‘’νομιμότητα’’: Τρεις πρώην Πρυτάνεις και νυν καθηγητές ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων (Αριστοτέλειο, Πελοποννήσου, Αιγαίου) βρίσκονται με ‘’εκπαιδευτική άδεια’’ και προσφέρουν υπηρεσίες στο ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αξιοπρόσεκτο ότι και οι 3 ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του δημοσίου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκλεκτά πολιτικά στελέχη κομμάτων με σοσιαλιστικές καταβολές (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ). Τις υπηρεσίες τους βέβαια προσφέρουν με το αζημίωτο, αφού, εκτός από τον μισθό τους που συνεχίζει να κατατίθεται κανονικά, λαμβάνουν μηνιαία πάνω από 10.000 ευρώ καθώς αποτελούν δυνατά χαρτιά ως πρώην πρυτάνεις. Ο ένας μάλιστα υπέγραψε την εκπαιδευτική του άδεια ως πρύτανης. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Όπως ωραία αναρωτήθηκε φίλος: Ιδεολογία της τσέπης ή τσέπη με ιδεολογία;
Χ.Δ.


Και του χρόνου καλύτερα!
Τα … «αρχαία» της Χριστουγεννιάτικα στολίδια θα βάλει η πόλη μας για τελευταία χρονιά φέτος, όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης. Κι αυτά όχι όλα. Για παράδειγμα δεν θ’ ανάψει και πάλι το μεγάλο αστέρι στην πλατεία όπως τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομίας αφού για λαμπιόνια ήθελε 20.000 ευρώ! Θα στολιστεί όμως το καραβάκι, θα γίνουν κάτι παρεμβάσεις στο κεντρικό σιντριβάνι, κάτι δενδράκια που θα φέρει το δασαρχείο από εδώ και από εκεί, θα είναι και η Γειτονιά του Αη βασίλη θα στολιστούν και οι κεντρικοί δρόμοι, πού θα πάει θα’ ρθουν και φέτος τα Χριστούγεννα στην πόλη. Από του χρόνου όμως ο Μανώλης Τσέπελης έχει μεγάλα σχέδια. Θεού θέλοντος και κρίσης επιτρέπουσας θα κάνουν – λέει – ένα κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος θα είναι αποκεντρωμένος… Δηλαδή θα στολιστούν επιλεγμένες γειτονιές της πόλης, θα μπει φάτνη στην Σταυρούπολη και στην Π. Πόλη και άλλα πολλά…
Πώς να το κάνουμε και τα Χριστούγεννα θέλουν τον στολισμό τους μήπως και αλλάξει λίγο η ψυχολογία μας!
Μ.Ξ.


Μας έρχονται τα σκουπίδια του Νέστου περί άλλων τυρβάζετε…
Είπαν φώναξαν απείλησαν στύλωσαν τα πόδια έκαναν μαγκιές διάφορές στον Τόπειρο αλλά το οικόπεδο για την 4η λεκάνη τελικά το παραχώρησαν. Άρα όλα αυτά είναι για το θεαθήναι και για να πετύχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Έκοψαν και το τσεκ. 10 ευρώ τον τόνο επί 46.000 τόνους σκουπίδια που πέφτουν στον ΧΥΤΑ ίσον 460.000 ευρώ ζητάνε από τον ΣΔΑΝ. Δηλαδή από τους υπόλοιπους δήμους γιατί ο Τόπειρος δεν θα πληρώσει. Θα δούμε τώρα αν θα το δεχτούν οι υπόλοιποι δήμαρχοι και κυρίως ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του ΣΔΑΝ κ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος και δεν παρέστη – παρότι λένε ότι τον κάλεσαν να παραστεί – στο δημοτικό συμβούλιο δημιουργώντας εκνευρισμό σε μερικούς συμβούλους. Στο νομό μας οι δήμαρχοι μαλώνουν για τον ΧΥΤΑ και τον ΣΔΑΝ και η ΔΙΑΜΑΘ αθόρυβα και σιωπηλά ανέλαβε την μεταφορά των σκουπιδιών του Νέστου στον ΧΥΤΑ. Αυτά δεν τα βλέπουν ή δεν τα ξέρουν; Αν όχι ας διαβάσουν «ΕΜΠΡΟΣ» το φύλλο της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου ή ας επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας :www.empros.gr.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …