Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίσκεψη του Ιμάμη Ιαπωνίας στον Μητροπολίτη Ξάνθης

Επίσκεψη του Ιμάμη Ιαπωνίας στον Μητροπολίτη Ξάνθης

0
imamis panteleimon

Παντελεήμων: «Στη Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούμε αρμονικά, ήσυχα αδελφωμένα»

Ιμάμης Ιαπωνίας: «Ο γνήσιος Μουσουλμανισμός λέει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζήσουν με όλο τον κόσμο, χωρίς καυγάδες και να σέβονται ο ένας τον άλλον»

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ξάνθη, πραγματοποίησε ο μεγάλος Ιμάμης της Ιαπωνίας Νιαμετουλάχ Χαλήλ Ιμπραχήμ Γιουρτ, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια αυτής συνοδευόμενος από τον μουφτή Ξάνθης κ. Εμίν Μουμίν Σινίκογλου επισκέφτηκε το μεσημέρι τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και είχε συζήτηση μαζί του στο γραφείο του για διάφορα θέματα θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν την συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο Ιμάμης της Ιαπωνίας έχει επισκεφτεί 50 χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Με την Θράκη τον συνδέουν δεσμοί αίματος αφού η πρώτη του σύζυγος η οποία δεν είναι εν ζωή ήταν από την Κομοτηνή και δεσμοί φιλίας με

τους Μουφτήδες της Θράκης, τον μουφτή Ροδόπης Μέτσο Τζεμαλή και Ξάνθης Εμίν Μουμίν Σινίκογλου καθώς γνωρίστηκαν στην Μέκκα όπου πήγαν να προσευχηθούν και ήθελε να τους επισκεφτεί.

Παντελεήμων: «Στη Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούμε αρμονικά, ήσυχα αδελφωμένα»

Λίγο μετά τη συνάντηση ο μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε την αναγκαιότητα να επικρατήσει η ειρήνη και η λογική στον κόσμο και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τον θρησκευτικό φανατισμό: «Υποδεχτήκαμε σήμερα στην Ξάνθη και στην Μητρόπολη τον σοφολογιότατο μουφτή από την Ιαπωνία και είπαμε ότι εμείς εδώ στην Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούμε αρμονικά ήσυχα αδελφωμένα, συνεργαζόμαστε, όπως υπάρχει και μια πολύ καλή συνεργασία με τον δικό μας τον σοφολογιότατο κ. Σινίκογλου και ενημερώσαμε τον μουφτή της Ιαπωνίας ότι πριν από μερικά χρόνια καταγράψαμε όλα τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας, τα χριστιανικά, τα μουσουλμανικά, των Αρμενίων, των Ισραηλιτών και το παρουσιάσαμε το βιβλίο αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο, τους έδειξα και την σχετική φωτογραφία. Του δώρισα αυτό το βιβλίο και του είπα πως οι θρησκείες θα πρέπει να συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο όποιος και αν είναι και ότι και να πιστεύει γιατί μόνο σ’ αυτή την αμοιβαιότητα σ’ αυτόν το αλληλοσεβασμό μπορεί να εδραιωθεί ειρηνική συνύπαρξη. Γιατί σήμερα ζούμε την τραγικότητα στην Μ. Ανατολή. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τον θρησκευτικό φανατισμό και δεν μπορούμε να νοήσουμε ότι μπορούν να υπάρχουν άνθρωποι που να λένε ότι «εμείς σφάζουμε εν ονόματι του Αλλάχ». Γιατί ο Θεός είναι Θεός αγάπης, Θεός συγγνώμης, Θεός που θέλει να ενώνει και όχι να ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Αυτά είπα στον σοφολογιότατο και του έδωσα μια εικόνα της κατάστασης π ου επικρατεί εδώ. Εύχομαι να ειρηνεύσει ο κόσμος, να λογικευτεί και να αποδεχτεί ο ένας τον άλλο».

Ιμάμης Ιαπωνίας: «Εμείς από τον Μωχάμετ έχουμε μάθει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζήσουν με όλο τον κόσμο, χωρίς προβλήματα, χωρίς καυγάδες, να σέβονται ο ένας τον άλλον»

Ο Ιμάμης της Ιαπωνίας Νιαμετουλάχ Χαλήλ Ιμπραχήμ Γιουρτ ξεκίνησε τη δήλωσή του με λόγια από το Κοράνι: «Το Κοράνι λέει ότι σ’ αυτή τη φύση που έχουμε γεννηθεί όλοι είμαστε σ’ ένα καράβι και ταξιδεύουμε μέχρι να πεθάνουμε. Στο ταξίδι μας πρέπει όλοι μαζί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να ζούμε καλά σ’ αυτή τη φύση. Στην Ιαπωνία κάθε μήνα έχουμε συνάντηση με τις άλλες θρησκείες και συζητάμε. Όλοι δείχνουμε τον σεβασμό και την αγάπη μεταξύ μας. Ο γνήσιος μουσουλμανισμός, αυτός που έχουμε μάθει εμείς από τον Μωχάμετ είναι ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζήσουν με όλο τον κόσμο, χωρίς προβλήματα, χωρίς καυγάδες, να σέβονται ο ένας τον άλλον και αυτόν που δεν είναι μουσουλμάνος να τον βοηθάνε, να τον αγαπάνε. Οι Γιαπωνέζοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, ζεστοί, λίγο τρώνε πολλοί δουλεύουν. Έχουν 130 εκ. πληθυσμό. έχουν 20 εκ. κάθε χρόνο κάνουν τουρισμό με την βοήθεια του κράτους τους. Όπου πάω αυτό λέω ότι πρέπει να ζήσουμε όμορφα και με ειρήνη. Έχω γυρίσει 50 κράτη. Ευχαριστούμε και την Ελλάδα που μας έχει δεχτεί».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…