Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εγκαινιάστηκε και αρχίζει την δράση του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Εγκαινιάστηκε και αρχίζει την δράση του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

0
anapoiroi xanthi

Μέσα σε αισιόδοξο κλίμα και με πολλές παρουσίες τα εγκαίνια του νέου γραφείου


Το πρωί του Σαββάτου έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο του Γιάννη Κουρπαλίδη και πολλών ατόμων με αναπηρία της περιοχής μας. Εγκαινιάστηκε και άρχισε την δράση του στο νέο του γραφείο το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι του Σωματείου, που πλέον εδρεύει στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου 3Α (δίπλα στο Hotel Z Palace) στο ισόγειο που παραχώρησε αφιλοκερδώς ο κ. Δημήτρης Κατσίκης. Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ιωάννης Κουρπαλίδης μας δήλωσε με πολύ χαρά «σήμερα το Αναπηρικό Κίνημα στην Ξάνθη κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Αφήνουμε πίσω μας ό,τι δυσάρεστο έγινε, κρατάμε τα καλά και κάνουμε μια νέα αρχή στο αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζήσουμε σαν άνθρωποι σε μια ανθρώπινη πόλη. Αυτός είναι ο στόχος του Συλλόγου μας και αυτή θα είναι η δράση μας σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας μας. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη επί τούτου και μετέφερε στο «Ε» το όραμα του Σωματείου «Θεωρούμε ότι κάθε φορά που ένα σωματείο ατόμων με αναπηρία ιδρύεται και ανοίγει τα γραφεία του να υποδεχτεί τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους, είναι μία σημαντική εξέλιξη για την δημοκρατική ολοκλήρωση της τοπικής κοινωνίας για την εκπροσώπηση ενός τμήματος του πληθυσμού που έχει μείνει στην αφάνεια, στον αποκλεισμό και στην άνιση μεταχείριση. Μ’ αυτή την λογική προσήλθαμε να ευχηθούμε καλή δύναμη στους συναδέλφους μας, στο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και να τους πούμε ότι θα είμαστε μαζί τους, όπως ήμασταν και από την διαδικασία της ίδρυσης αλλά και στο μέλλον. Η ζωή βέβαια θα δείξει από το πώς θα εργαστούμε για μια ευνοϊκή πορεία, αλλά και μόνο το ότι υπάρχει το Σωματείο είναι μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή». Αναφορικά με το διήμερο πανελλαδικό συνέδριο που έλαβε μέρος στην Αθήνα στις 24 και 25 Νοεμβρίου μας είπε «είχαμε ένα μεγάλο συνέδριο που οργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την κοινωνική φροντίδα και την κοινωνική πρόνοια σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Συμμετείχαν πάρα πολλοί δήμοι, όλες οι περιφέρειες, όλα τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας των Περιφερειών, εκπρόσωποι Υπουργείων και διαφόρων φορέων, πάνω από 350 άτομα στην αίθουσα και περισσότερες από 4.500 που το παρακολούθησαν από το διαδίκτυο». Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποιο πόρισμα από το συνέδριο, μας απάντησε «Το πόρισμα είναι ένα και μόνο. Το κράτος, κατά την δική μας άποψη, οφείλει να οργανώνει τις κοινωνικές του υπηρεσίες που απευθύνει σε ευπαθείς ομάδες, συγκεκριμένα για τα άτομα με αναπηρία, κατά τον τρόπο που επιβάλλεται ιδίως σε περιόδους κρίσης. Το κράτος τότε χρειάζεται κυρίως. Απαιτείται το σύστημα κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας να ανασυγκροτηθεί, να ανασυσταθεί σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να γίνουν προσλήψεις στελεχιακού δυναμικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για να βγουν άτομα με αναπηρία που δύνανται, και είναι πολλά, με εκπαίδευση από τα ιδρύματα. Να υπάρχει μία συνέργεια μεταξύ των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης που παρέχουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι δημόσιοι οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί φορείς, διότι η χώρα ναι μεν πρέπει να παρέχει τα δέοντα και να δαπανά αυτά που απαιτούνται ως πόροι, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν σπαταλά και ότι κάνει καλή χρήση των πόρων που είτε διαθέτει ο ελληνικός λαός μέσω της φορολογίας, είτε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Το Σωματείο θα είναι ανοικτό στο κοινό κάθε Τετάρτη από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 και περιμένει όλους του ξανθιώτες να ενημερωθούν και να απευθυνθούν εκεί για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία στον περίγυρό τους. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την γενναία προσπάθεια.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …