Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δριμύ «κατηγορώ» Ζαγναφέρη για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης

Δριμύ «κατηγορώ» Ζαγναφέρη για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης

0
perifereiaki enotita xanthis

«Το κράτος και οι υπηρεσίες του δυνάστες του πολίτη». Προτείνει θεσμικές αλλαγές, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και συγκέντρωση των υπηρεσιών

Καταγγέλλει περιπτώσεις: «Μεταναστεύει κόσμος από τους δήμους μας γιατί προσπαθεί επί χρόνια να πάρει μια άδεια να στήσει μια επιχείρηση»

Αποφασισμένος και διατιθεμένος να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί με συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά που συγκρούονται με τα συμφέροντα του πολίτη, καθώς και να προσπαθήσει να «κόψει κεφάλια» της «λερναίας ύδρας», της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων που δημιουργεί στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που καταδυναστεύουν τον πολίτη και καταπνίγουν κάθε επενδυτική προσπάθεια αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο «Ε». Όπως αναφέρει εκ του θεσμικού του ρόλου έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα προβλήματα του πολίτη που ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό απορρέουν από τη επαφή του με τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει βιώσει την αδικία και την ταλαιπωρία που υφίσταται και έχει πεισθεί ότι για να υπάρξει κάποια προοπτική ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία και όχι στην θεωρία των αριθμών είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να γίνουν θεσμικές αλλαγές στην δημόσια διοίκηση.

Το κράτος και οι υπηρεσίες του δυνάστες του πολίτη

zagnaferis 3Δεν κρύβει την απογοήτευσή του ο κ. Ζαγναφέρης για την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών τόσο αυτών που εποπτεύει όσο και των υπολοίπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως για παράδειγμα το Δασαρχείο ή η Αρχαιολογία. Στην τρίμηνη εμπειρία του στην υπηρεσία του πολίτη και στην προσπάθειά του να βρει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας έχει έλθει αντιμέτωπος με την δυσκινησία, την δυσκαμψία, την ευθυνοφοβία που φέρνει την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα με αποτέλεσμα την ανυπαρξία παραγωγής έργου, πολύ δε περισσότερο την ακύρωση επενδύσεων που θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική υπεραξία στον τόπο : «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Μεταναστεύει κόσμος από τους δήμους μας γιατί προσπαθεί επί χρόνια να πάρει μια άδεια να στήσει μια επιχείρηση και το κράτος δεν του τη δίνει είτε κωλυσιεργώντας, είτε απορρίπτοντας προφασιζόμενο διάφορες απίθανες αιτιολογίες. Είναι απαράδεκτο να περιμένει κανείς 2 χρόνια κατά μέσο όρο να πάρει άδεια για περιβαλλοντικούς όρους από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Είναι απαράδεκτο να απαιτείται γνωμοδότηση από τους διάφορους Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου ΑΜΘ για να δοθεί μια άδεια για μια κτηνοτροφική Μονάδα που λειτουργεί από το 1950 και δεν μπορεί να πάρει ρεύμα εν έτει 2014 επειδή ο Φορέας γνωμοδοτεί αρνητικά φέροντας ως αιτιολογία ότι βρίσκεται σε περιοχή της συνθήκης Ραμσάρ… Είναι υποκρισία. Τι να πεις σ’ αυτόν τον πολίτη όταν όλη η περιοχή των Αβδήρων, περιοχή Ρασμάρ, είναι γεμάτη αυθαίρετα και όλα ηλεκτροδοτούνται και αυτός δεν μπορεί να έχει ρεύμα και αρμέγει με το χέρι!».

Μετά από 60 χρόνια θυμήθηκε το Δασαρχείο …δασική έκταση!

Καταπέλτης ο κ. Ζαγναφέρης συνεχίζει τις καταγγελίες χωρίς να «μασάει τα λόγια του»: «Είναι απαράδεκτο με αγροτική επιχείρηση που έχει αλλάξει από το 1950 5 ιδιοκτήτες να έρχεται το δασαρχείο και να τη διεκδικεί ως δασική έκταση προβάλλοντας μια αεροφωτογραφία του 1948! Είναι απαράδεκτο να μην ανανεώνουν μια άδεια σε μια βιομηχανική επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα από το 1980 ζητώντας να πληροί τις προδιαγραφές νεωτέρων διατάξεων. Είναι απαράδεκτο να έχουν συσσωρευτεί 1.500 αιτήσεις στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης και οι πολίτες να περιμένουν τις άδειές τους από το 2012 επειδή δεν συγκαλείται να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή. Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται θετική γνωμοδότηση της αρχαιολογίας για μια αγροτική επιχείρηση στα Πηγάδια! Τέλος είναι απαράδεκτο να ζητάς μελέτη αερίου για μια επιχείρηση στην Σταυρούπολη που το αέριο μπορεί να έρθει μετά από 100 χρόνια! Είναι όμως γνωστό ότι όλα τα νομοθετήματα γίνονται με βάση το λεκανοπέδιο Αττικής!»

Οι στρεβλώσεις και οι δικαιολογίες…

Πέραν όμως αυτών των στρεβλώσεων στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ο κ. Ζαγναφέρης προσθέτει και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, την άγνοια του γνωστικού αντικειμένου από τους υπαλλήλους, την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την ευθυνοφοβία που έχουν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση, την αναβολή ή την ακύρωση κάποιων επενδυτικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα επισημαίνει πως η δικαιολογία ενίοτε προσχηματική που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες για την αναποτελεσματικότητά τους να φέρουν εις πέρας ένα αίτημα εντός επιτρεπτών χρονικών ορίων και αποτελεί την μόνιμη επωδό είναι: «Έλλειψη προσωπικού»!

Πρόταση Ζαγναφέρη για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης η μεγαλύτερη συγκέντρωση των υπηρεσιών

Κι αυτή είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Ως προς τι δέον γενέσθαι ο κ. Ζαγναφέρης αναγνωρίζει μεν ότι αυτό είναι θέμα κεντρικής εξουσίας καθώς αφορά μεταρρυθμίσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει και αποτελούν «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη. Ο ίδιος προτείνει σ’ ότι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και συντονισμό των υπηρεσιών ώστε να μην απαιτούνται …εκατοντάδες υπογραφές : «Το μεγάλο ανέκδοτο είναι: «Ήρθε η ανάπτυξη»! Αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα με νομοθετικές ρυθμίσεις, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ώστε το κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα που αποτελεί την βάση του ΑΕΠ της χώρας ανάπτυξη δεν έρχεται. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού προσπαθούμε στο μέτρο που μας επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος να βοηθήσουμε τον πολίτη, να στηρίζουμε τις επιχειρηματικές δράσεις. Πρέπει το κράτος να γίνει φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις». Στην κατεύθυνση αυτή ο κ, Ζαγναφέρης προτίθεται να κάνει μια σύσκεψη μ’ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη με χρονικό αποτέλεσμα και να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός ώστε να «ξεκολλήσουν» θέματα που χρονίζουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στοχευμένη τουριστική προώθηση σε τρεις χώρες από την ΠΑΜΘ

Δράσεις Β2Β και επαφές σε Βελιγράδι, Ουτρέχτη και Αμβέρσα. «Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδι…