Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τρόφιμα 200.000 € για τους άστεγους της ΑΜΘ

Τρόφιμα 200.000 € για τους άστεγους της ΑΜΘ

0
perifereiako noe4

Προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε η Περιφέρεια. «Στοιχεία θα ληφθούν από δήμους και κοινωνικά παντοπωλεία», σημείωσε ο περιφερειάρχης

Πήραν το “ok” του περιφερειακού συμβουλίου οι μελέτες για τον κάθετο άξονα Ξάνθης- συνόρων, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Επαγρύπνηση με πρόληψη για τον Έμπολα

Η ΠΑΜΘ θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Εργασίας με σκοπό την υλοποίηση του έργου: «παροχής τροφίμων σε άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής», συνολικού προϋπολογισμού 200.000 €. Ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του προς το Σώμα, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 5 Νοεμβρίου, σημείωσε ότι στόχος είναι να διοχετευτούν τρόφιμα στην κατεύθυνση των αστέγων και διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα δεν αφορά σε όλους τους άπορους. Διευκρίνισε ότι στοιχεία θα αντληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά πάντως παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η καταγραφή. Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στην κατεύθυνση της ανακούφισης των ευπαθών ομάδων ενημέρωσε για την απόφαση που υπέγραψε για την ενίσχυση των ιατροκοινωνικών κέντρων για τους Ρομά, επειδή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Από την πλευρά της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκε πάντως ότι αντιστοιχούν περίπου 10.000 € σε κάθε δήμο και άρα το ποσό είναι πολύ μικρό για να αποτελέσει ουσιαστική παρέμβαση, «μια μορφή αλληλεγγύης ή ελεημοσύνης, που προσφέρει παροδική ανακούφιση».

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τον κάθετο άξονα, αλλά τι να το κάνεις;

Για μια ακόμη φορά, αλλά χωρίς πολλά σχόλια και παρεμβάσεις τέθηκε το θέμα του κάθετου άξονα Ξάνθης- ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με αφορμή τη γνωμοδότηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων α) για το τμήμα Σμίνθη- Εχίνος και β) το τμήμα Μελίβοια- Δημάριο-ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ως εισηγητής, ενημέρωσε ότι η μελέτες στάλθηκαν από την Εγνατία και πρέπει το Σώμα να απαντήσει έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλιώς το έργο θα απενταχθεί. Ο ίδιος σχολίασε ότι στην ίδια τη μελέτη υπάρχουν παρατηρήσεις, από τις οποίες κάποιες έχουν νόημα και κάποιες όχι. Επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 206 εκ. ευρώ και όταν ο κ. Καραλίδης είπε «εγκρίνεται», ρώτησε πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά. Ο κ. Παυλίδης για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι κάθετος άξονας δε θα γίνει με αυτή τη μορφή, θα ακολουθήσει αυτή τη χάραξη, αλλά θα υλοποιηθεί επάνω στον ήδη υπάρχοντα με μικρές βελτιώσεις.

Επιφυλακή με πρόληψη και λίγες δυνατότητες για τον Έμπολα

Η «Κοινωνική Συμμαχία» έθιξε το θέμα της οχύρωσης της Περιφέρειας από την πιθανή εμφάνιση κρούσματος μιας και αποτελεί πύλη εισόδου από την Ασία, φιλοξενεί κέντρα κράτησης μεταναστών και άρα, με βάση και τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένουμε την εμφάνιση του ιού αργά ή γρήγορα. Ζήτησε ετοιμότητα στα μέτρα πρόληψης, αλλά και στην περίθαλψη. Ο Φώτης Καραλίδης εξήγησε περαιτέρω ότι το θέμα τέθηκε για να ενημερωθούν οι πολίτες, αλλά και να συντονιστεί η Περιφέρεια με τις κεντρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Μέσω της ενημέρωσης να μην δημιουργήσουμε εφησυχασμό, αλλά ούτε και πανικό», επεσήμανε ο ίδιος.

Από της πλευρά του ο Σπύρος Τουρτούρης της ΡΙΖΑ πρότεινε να ενημερωθεί σωστά το κοινό, να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι και να καταρτιστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης επιδημίας, καθώς το υπουργείο περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση κρουσμάτων. Ανέφερε δε, ότι καταλληλότερη γι’ αυτό είναι η ιατρική σχολή του ΔΠΘ.

«Χαίρομαι για το ενδιαφέρον», είπε απαντώντας ο περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «αυτοί που εμπλέκονται δεν είναι μόνο η ΠΑΜΘ, αλλά αντίθετα αυτή έχει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς κύριο ρόλο παίζει το κομμάτι που ελέγχει τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και η ελληνική αστυνομία που ελέγχει τη φύλαξη των συνόρων και έχει την πρώτη επαφή με τους παράνομους μετανάστες. Αστυνομία και λιμεναρχείο έχουν κάνει τις δέουσες ενέργειες, με οδηγίες και μέτρα πρόληψης». Ο ίδιος συνέχισε ότι: «κίνδυνος είναι οι ενδεχόμενοι παράνομοι μετανάστες που θα φτάσουν μέχρι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης». Ο κ. Λουκάς Γεωργίου, διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ απαρίθμησε τα μέτρα που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της πρόληψης, τα φυλλάδια, τις ημερίδες, τις κύριες ομάδες που λαμβάνουν σχετική ενημέρωση και προετοιμασία, ενώ υπογράμμισε ότι τον κύριο συντονισμό έχει το υπουργείο Υγείας.

Ψήφισμα για την αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Με πρόταση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη το Σώμα στήριξε ψήφισμα κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης στη βάση του ότι αποτελούν καίριες αναπτυξιακές υποδομές, ενώ διασφαλίζουν και την εθνική ασφάλεια.

Ακόμη, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του συνδυασμού της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Τραϊφόρου συζητήθηκε η υπαγωγή της ΑΜΘ στο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας και οι διάφορες παράμετροι που προκύπτουν και ελήφθη απόφαση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να διερευνήσει όλες τις επιμέρους πτυχές και ενδεχόμενες αντιφάσεις, καθώς και να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για την επέκταση του προγράμματος στην περιοχή.

Ακόμη, ο κ. Γαλάνης της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε την πλήρη αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου από το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης, περιγράφοντας τα προβλήματα που προκύπτουν, κυρίως λόγω των αποστάσεων στο νομό και εκπροσώπησης, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα και την οικονομική του κατάσταση, που το ανέδειξε στα πέντε καλύτερα μικρά νοσοκομεία της χώρας το 2014. Παρόλα αυτά, τόνισε την έλλειψη του προσωπικού και τη διαρκή συρρίκνωσή του, παρά της αύξηση των ασθενών τα τελευταία χρόνια. «Αποφασισμένη και δεδομένη η αυτονόμηση, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Υγείας κ. Γρηγοράκο», απάντησε ο περιφερειάρχης που συμφώνησε να εκδοθεί το ψήφισμα με αυτή τη συμπλήρωση, ενώ τονίστηκε από την υπόλοιπη αντιπολίτευση η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της λειτουργίας του.

Τέλος, συζητήθηκε η εισήγηση του Χρήστου Τρέλλη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την καταβολή της ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών που έχει καθυστερήσει τρία χρόνια. Ο κ. Παυλίδης επανέφερε δύο πρόσφατες δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για την πληρωμή και το 2012 και το 2013 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και υπερψηφίστηκε ψήφισμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…