Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 59 συνεταιρισμοί – σφραγίδες στην Ξάνθη

59 συνεταιρισμοί – σφραγίδες στην Ξάνθη

0
agrotes

Ο μόνος ενεργός Αγροτικός Συνεταιρισμός η παλιά ΕΑΣ που άλλαξε εταιρική μορφή τον Μάιο του 2014 με μέλη από τους συνεταιρισμούς

Επιχείρηση – σκούπα των ανενεργών συνεταιρισμών από το ΥΠΑΑΤ. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να αποδείξουν την δραστηριότητα τους

Τέλος εποχής για τους συνεταιρισμούς – σφραγίδες βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να αποδείξουν αν είναι ενεργοί ειδάλλως τους βάζει λουκέτο . Για να χαρακτηριστούν ως ενεργοί πρέπει να διαθέτουν – σύμφωνα με την αξιολόγηση «πρώτης εγγραφής», όπως λέγεται – τουλάχιστον επτά μέλη, να εμφάνισαν την τελευταία τριετία κύκλο εργασιών, να έχουν καταχωρίσει το καταστατικό τους σε αρμόδια δικαστική Αρχή και η ανάδειξη της ηγεσίας τους να έγινε παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου δεν ξεπερνούν τους 499 οι πραγματικά ενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί ενώ το σύνολο των συνεταιρισμών που είχαν μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 3.861! Το υπουργείο με μια επιχείρηση – σκούπα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποσκοπεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απομείνουν οι υγείες και παραγωγικοί μόνο συνεταιρισμοί καθώς αυτό το ξεσκαρτάρισμα εκκρεμεί από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Σκανδαλίδη που ουδέποτε εφαρμόστηκε εξαιτίας αντιδράσεων και μιας σειράς από πρακτικά προβλήματα.

78 συνεταιρισμοί υπήρχαν στην Ξάνθη – Περίπου οι 59 απ’ αυτούς ήταν συνεταιρισμοί – σφραγίδες

Στην Ξάνθη πριν τον προσεχή Μάιο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης (ΕΑΣ) είχε στο δυναμικό της 78 συνεταιρισμούς. Είναι γνωστό ότι κάθε χωριό είχε το δικό του συνεταιρισμό ενώ υπήρχαν και 19 δασικοί . Απ’ όλους αυτούς μόνο 10 – 12 πήραν αριθμό μητρώου για να αυτονομηθούν όμως αυτό και μόνο δεν αρκεί καθότι έπρεπε να αποδείξουν ότι δραστηριοποιούνται και ότι έχουν κύκλο εργασιών. Δεδομένου ότι έχουν δοθεί μέχρι σήμερα άπειρες παρατάσεις και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν ανταποκριθεί, θεωρείται ότι ούτε τώρα θα προσκομίσουν νέα στοιχεία και άρα θα κλείσουν, αφού ούτως ή άλλως δεν είναι παρά αγροτικές οργανώσεις – σφραγίδες.

1 Ενεργός Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ξάνθη

Στο μεταξύ η ΕΑΣ μερίμνησε και από τον Μάιο του 2014 άλλαξε εταιρική μορφή και έχει γίνει πλέον Συνεταιρισμός Αγροτών Ξάνθης

«Έχουμε προχωρήσει στην μετατροπή της ΕΑΣ σε συνεταιρισμό. Έχουμε 140 ιδρυτικά μέλη από κάθε συνεταιρισμό του νομού μας. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα σε κάθε συνεταιρισμό να λειτουργεί αυτόνομα με τρόπο όμως που να αποδεικνύεται η λειτουργία τους γιατί διαφορετικά αυτοκαταργούνται Στο νομό μας έχουμε περίπου 78 συνεταιρισμούς που όμως οι περισσότεροι – περίπου 59 απ’ αυτούς δεν λειτουργούν και είναι μόνο σφραγίδες. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον να γίνει συγχώνευση τους και έτσι προχωρήσαμε στην μετατροπή της Ένωσης σε συνεταιρισμό όπως προβλέπει ο νόμος. Άλλες ΕΑΣ δεν προχώρησαν γι αυτό και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης, εξηγώντας τη διαδικασία.

Άλλο συνεταιρισμός άλλο συνδικαλισμός…

Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο Σκανδαλίδη 4015/11 προβλέπεται μεταξύ άλλων η μετατροπή των Ενώσεων είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, είτε σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, δηλαδή ανώνυμες εταιρείες.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην Ξάνθη υπάρχει επίσης εν λειτουργία ένα σωματείο με τον τίτλο η Ένωση Γεωργών του Δ, Τοπείρου. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του κ. Κώστας Δαλάτσης πρόκειται για το συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών και όχι για συνεταιρισμό και εφόσον δεν υπάρχει άλλο αγροτικό σωματείο εκπροσωπεί όλο το νομό. Έχει ήδη περίπου 100 μέλη και εγγράφονται συνεχώς νέα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…