Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σταθμός καταγραφής αιθαλομίχλης στην Ξάνθη

Σταθμός καταγραφής αιθαλομίχλης στην Ξάνθη

0
aithalomixli spitia

Με 186.000 € θα χρηματοδοτηθούν σταθμοί στις μεγάλες πόλεις όλης της ΑΜΘ. Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου μίλησε ο κ. Πατακάκης

«Θα γίνει ενημέρωση για τη λειτουργία τους και τα πρόστιμα», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ζ. Ζάχαρη

Με σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος προχωρά το πρόγραμμα της εγκατάστασης σταθμών μέτρησης αιθαλομίχλης στις πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για ένα έργο πολύ σημαντικό μίλησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ζηνοβία Ζάχαρη, σημειώνοντας ότι στην περιοχή μας ο χειμώνας είναι βαρύς, η θέρμανση απαιτείται για περίπου 7-8 μήνες, ενώ αρκετοί χρησιμοποιούν καυσόξυλα, παρόλο που φέτος μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου.

Όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο του προγράμματος οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προβεί σε κατάρτιση μελέτης για την αγορά μηχανημάτων, προκειμένου να εγκατασταθούν μετρητές στις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ, πλην της Καβάλας, όπου ήδη υπάρχει. «Οι σταθμοί μέτρησης θα καταγράφουν τις τιμές και θα ειδοποιούν», εξήγησε η κ. Ζάχαρη, προσθέτοντας ότι θα γίνει ενημέρωση του κοινού για τον τρόπο που θα λειτουργούν, αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Περιφέρεια. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι λόγω της γραφειοκρατίας υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος και ίσως να μην καταστεί δυνατή η λειτουργία τους το φετινό χειμώνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, που είχε υπό την εποπτεία του το έργο πριν αναλάβει η θεματική αντιπεριφερειάρχης, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου, τονίζοντας στον αντίποδα τη σημασία της εγκατάστασης των μετρητών, αφενός γιατί ο καθένας καίει ό,τι βρει, από μελαμίνες, μέχρι νάιλον και πλαστικά και αφετέρου γιατί εξίσου ανεξέλεγκτη είναι η καύση στη γειτονική Βουλγαρία και «ο αέρας δεν έχει σύνορα».

Το έργο της εγκατάστασης των μετρητών είναι συνολικού προϋπολογισμού 186.000 €.

Να σημειώσουμε πάντως ότι στην Ξάνθη ήδη λειτουργεί σταθμός καταμέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, που έχει τοποθετήσει εδώ και δύο χρόνια το ΔΠΘ στο πάρκο πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε διαβούλευση – Τι προβλέπει

Αυστηρότερες ποινές, ηλεκτρονική επιτήρηση και προτεραιότητα στην προστασία των θυμάτων Το…