Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το χρονικό μιας μαθητικής επανάστασης

Το χρονικό μιας μαθητικής επανάστασης

0
sxoleiokatalipsi

Έληξαν οι σχολικές καταλήψεις, σποραδικές αποχές μαθητών

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις και ενημέρωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ‘’σελίδα’’ στο Facebook

 

Μέσω ηλεκτρονικής σελίδας στο πολύ διαδεδομένο πλέον μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η κινητοποίηση των μαθητών. Το περιεχόμενο της ‘’εκδήλωσης’’, που έφερε τον τίτλο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ», ήταν να πραγματοποιηθεί μια πανελλήνια κατάληψη στα σχολεία ως διαμαρτυρία στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Το κοινό στο οποίο απευθυνόταν χρησιμοποιεί κατά κόρον το εν λόγω μέσω δικτύωσης, οπότε η ενημέρωση, η εξάπλωση της ιδέας και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Η σελίδα επίσης χρησίμευσε ως τόπος καταγραφής της πορείας των καταλήψεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, και στην οποία έως και την Δευτέρα 3/11 είχαν προσκληθεί 194.500 άτομα εκ των οποίων 47.000 δήλωσαν ηλεκτρονικά ότι θα μετέχουν στις καταλήψεις. Η σελίδα για κάποιο λόγο χθες δεν ήταν προσβάσιμη και αυτό ενδέχεται να έχει σχέση με την επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Παιδείας με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκη καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους οποίους και ενημέρωσε ότι αν πίσω από την ιστοσελίδα είναι ένας άνθρωπος μιας κάποιας ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων τότε υπάρχει πρόβλημα. «Αν ωστόσο είναι μαθητική σελίδα έχει καλώς. Είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

 

Τέλος οι καταλήψεις στην Ξάνθη

Από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου τερματίστηκαν οι καταλήψεις σχολικών κτηρίων από μαθητές της Ξάνθης, οι οποίοι όμως συγκεντρώθηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας οι καταλήψεις συνεχίζονται αν και έχουν μειωθεί αισθητά. Με σκοπό να ‘’τρομοκρατήσουν’’ μάλλον τους μαθητές, ώστε να τερματιστούν άμεσα οι κινητοποιήσεις, δόθηκαν εντολές και έγιναν δηλώσεις την Τετάρτη τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από τον Άρειο Πάγο. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος διαμήνυσε ότι δεν αποκλείεται οι μαθητές να χάσουν τις σχολικές τους εκδρομές ή να αναπληρωθούν τα μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή προς τους εισαγγελείς της χώρας για παρέμβαση όπου λάμβαναν χώρα καταλήψεις, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, κανένα σχολείο δεν τελεί υπό κατάληψη πλέον στην Ξάνθη, αν και σημειώνονται σποραδικές αποχές μαθητών.

Αποθαρρυντική η συγκέντρωση της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου η συμμετοχή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου της Ξάνθης στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στο κέντρο της πόλης ήταν πραγματικά θεαματική. Με συνθήματα και αυτοσχέδια πανό οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης μεταδίδοντας τον παλμό τους στους περαστικούς. Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου όμως ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των καθηγητών, κατά τις οποίες είθισται τα τελευταία χρόνια να μην λειτουργούν τα σχολεία. Στο κάλεσμα για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, για πορεία στους δρόμους της πόλης και για επίδοση ψηφίσματος εκ μέρους όλων των μαθητών στον Δήμαρχο Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ώστε να διαβιβασθεί στο Υπουργείο Παιδείας και να ακουστεί η φωνή τους, το… απουσιολόγιο ήταν μακρύ. Στην πλατεία προσήλθαν κυρίως μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους ίδιους, αφού θα εφαρμοστούν από το επόμενο σχολικό έτος, αλλά αγωνιούν για το μέλλον των μικρότερων συμμαθητών τους. Την αγωνία αυτή δεν μοιράστηκαν όλοι. Εφόσον ούτως ή άλλως ήταν μέρα που δεν θα γινόταν μάθημα, πολλοί μαθητές προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι τους ή να καθίσουν με φίλους σε μια καφετέρια από το να τρέχουν και πάλι σε πορείες. Έτσι έληξε κάπως άδοξα όλη αυτή η προσπάθεια των μαθητών, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι είχαν στο πλευρό τους και πολλούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Εξάλλου στο χθεσινό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και πολλοί γονείς.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …