Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μας αποχαιρέτισε το 39% των νεοεισακτέων του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ

Μας αποχαιρέτισε το 39% των νεοεισακτέων του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ

0
DPTH-empros

1.551 από τους περίπου 4.000 πρωτοετείς πήραν μετεγγραφή

Ομόφωνο ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ. Τάσσονται κατά του νόμου προτάσσοντας τη ζημιά στις ακαδημαϊκές σχολές και τις τοπικές κοινωνίες

Απόφαση να στηρίξει ψήφισμα κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου των μετεγγραφών έλαβε στη συνεδρίασή του, το απόγευμα της Τετάρτης το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ με το σκεπτικό ότι αποδυναμώνει τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και του ΤΕΙ ΑΜΘ, δημιουργώντας στρεβλώσεις και μη υπηρετώντας τελικά τον ουσιαστικό σκοπό του. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε ότι 1.551 φοιτητές από τους περίπου 4.000 νεοεισακτέους, που αντιστοιχούν περίπου στο 39% των εισακτέων έχουν φύγει από τις σχολές της ΑΜΘ χαρακτηρίζοντας την ενέργεια προκλητική και σχολιάζοντας ότι «μετεγγραφές πάντα είχαμε, αλλά όχι ασυδοσία». Στον αντίποδα έρχονται πίσω στο ΔΠΘ μόλις 33 πρωτοετείς.

Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, αλλά έθιξαν και το θέμα ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις λαϊκές οικογένειες, που αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τη φοίτηση των παιδιών τους.

Ο κ. Παυλίδης απάντησε: «καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αλλά φοβάμαι ότι εδώ εξυπηρετήθηκε η νόθευση και καταστρατήγηση του νόμου εισαγωγής και δεν πείθομαι καθόλου για τη λειτουργία αυτών των κοινωνικών κριτηρίων. Γιατί άλλωστε υπήρχε τόσο μεγάλο ποσοστό μεταγγραφών στις σχολές μεγάλης ζήτησης και όχι τις υπόλοιπες; Αντί να μεταφέρουν ανθρώπους, ας μεταφέρουν πόρους».

Στο ομόφωνο ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ εκφράζει την αντίθεσή του στο νόμο, 1) για την αθρόα μαζική φυγή φοιτητών θα αποδυναμώσει το ΑΕΙ και το ΤΕΙ της Περιφέρειας και την τοπική κοινωνία, που έχει στηριχθεί στην ύπαρξη των φοιτητών και 2) για εθνικούς λόγους. «Ζητούμε άμεση κατάργηση συγκεκριμένων διατάξεων και οικονομική επιχορήγηση για δημιουργία υποδομών», αναφέρει καταληκτικά το ψήφισμα.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…