Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δημοψήφισμα των δικηγόρων στις 2 με 3 Δεκεμβρίου

Δημοψήφισμα των δικηγόρων στις 2 με 3 Δεκεμβρίου

0
dikasthria 1-empros

Αποχή των δικηγόρων εξαιτίας του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας

Κιούση: Ικανοποίηση των τραπεζών με το νέο κώδικα και επιπτώσεις στην άσκηση δικαιωμάτων του πολίτη

Τόσο οι φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι κλπ) όσο και οι κοινωνικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κ.ά.) εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους τις τελευταίες μέρες στις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ σκληρή ήταν και η κριτική που άσκησαν επί των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Υπολειτουργούν λοιπόν τα δικαστήρια σε όλη την χώρα μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Δικαστήρια χωρίς μάρτυρες, ευνοούνται οι τράπεζες

Σε επικοινωνία του «Ε» με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Κική Κιούση-Σιούτη ενημερωθήκαμε για τους λόγους αποχής και τις ενστάσεις του δικηγορικού και δικαστικού κόσμου. «Ο λόγος της αποχής μας είναι οι τροπολογίες στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, τον οποίο αιφνιδίως έθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή. Οι ενστάσεις μας αφορούν δύο βασικά θέματα: το ένα είναι ότι θα γίνονται πλέον τα πρωτοβάθμια δικαστήρια χωρίς μάρτυρες προς εξέταση και το δεύτερο ότι αλλάζει ριζικά ο τρόπος της αναγκαστικής εκτέλεσης σε σημείο τέτοιο που να μην μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης. Με τις καινούριες αλλαγές δεν είναι πλέον προνομιακή η μεταχείριση του δημοσίου και θα ικανοποιούνται κατά πάσα πιθανότητα οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να κινούν την όλη διαδικασία διότι έχουν τα απαιτούμενα χρήματα» εξήγησε η κα Κιούση.

Απώλεια εκατομμυρίων για το δημόσιο, επιβάρυνση των πολιτών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραβλέποντας και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης» ομολογεί -κατά τρόπο κυνικό- ότι «η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση». Δίνονται δηλαδή προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη. Για το θέμα αυτό ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης «Βεβαίως όταν θα χάσει το κράτος έσοδα από αυτό τον τρόπο, θα κοιτάξει να τα φορτώσει πάλι στους πολίτες μέσω διαφόρων φόρων που θα βάλει. Έγιναν κάποιες αλλαγές που προτείναμε, μικρές βέβαια και ανώδυνες, καθώς ο δικηγορικός και ο δικαστικός κόσμος θέλει να μην ισχύσουν καθόλου αυτές οι δύο βασικές αλλαγές που θα εισάγει ο καινούριος κώδικας πολιτικής δικονομίας».

Αντικατάσταση των μαρτύρων με ένορκες βεβαιώσεις

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα κατάργησης του ακροατηρίου, η κα Κιούση ανέφερε «δεν θα υπάρχει πλέον στα πρωτοβάθμια δικαστήρια εξέταση μαρτύρων. Θα κατατίθενται έγγραφα και ο δικαστής θα εξετάζει αυτά τα έγγραφα αντί για τους ίδιους τους μάρτυρες. Οι μαρτυρικές καταθέσεις θα αντικατασταθούν από ένορκες βεβαιώσεις». ‘’Άδικη’’ μεταχείριση θα υπάρχει ακόμη και στο δικαίωμα κατάθεσης εγγράφων μεταξύ ενάγοντος και εναγομένου «ο ενάγων θα έχει το δικαίωμα να καταθέτει μέχρι πέντε ένορκες βεβαιώσεις, ενώ ο εναγόμενος μόνο μέχρι τρεις. Ακόμη και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί, αν περάσει, θα έχει το ‘’πλεονέκτημα’’ ο ενάγων να χρησιμοποιήσει πέντε μάρτυρες ενώ ο εναγόμενος μόνο τρεις. Αλλά η κύρια διαφορά μας είναι στο ότι στην δίκη χρειάζεται η εξέταση μαρτύρων, διότι η αρχή του δικαστικού μας συστήματος είναι η αμεσότητα και η προφορικότητα» σημείωσε η κα Κιούση. Αυτό το ‘’μυστικό’’ κλίμα φυσικά θα δημιουργήσει καχυποψία και μας εξηγεί επ’ αυτού η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης «ούτε τον τρόπο που θα κρίνει ο δικαστής μπορούμε να ελέγξουμε έτσι, που είναι και αυτός ελέγξιμος μέσα στο ακροατήριο και βεβαίως θα επικρατούσαν πιθανόν και άλλες ποινικές συνέπειες στους μάρτυρες, που έχουν να κάνουν με μηνύσεις για ψευδορκία. Με τα μέτρα αυτά ο κάθε δικηγόρος θα γράφει αυτά που θέλει και θα υπογράφουν οι μάρτυρες».

Με πρόφαση την συντόμευση των διαδικασιών

Στην εύλογη απορία που γεννάται, γιατί όλες αυτές οι δραστικές αλλαγές, η κα Κιούση μας ανέφερε «ο δικαιολογητικός τους λόγος για την απουσία μαρτύρων και για την αναγκαστική εκτέλεση είναι ότι έτσι συντομεύονται οι διαδικασίες. Θα έλεγα ότι υπεραπλουστεύονται όμως, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που να μην πληροφορείται ο πολίτης για παράδειγμα ότι θα βγει το ακίνητό του σε πλειστηριασμό, διότι δεν θα γίνονται κοινοποιήσεις πλέον, θα πρέπει να το παρακολουθεί μέσω διαδικτύου. Η δικαιολογία λοιπόν είναι η συντόμευση της δίκης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να γίνονται γρήγορα τα δικαστήρια, θα πρέπει να γίνονται κακήν κακώς, όπως θα γίνουν τελικά με αυτό τον τρόπο».

Απόφαση της Ολομέλειας για δημοψήφισμα

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε αποχή από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου. «Στις 5 Δεκεμβρίου έχουμε και πάλι ολομέλεια και αποφασίσαμε να γίνει δημοψήφισμα στις 2 με 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, για να δηλώσει κάθε ένας δικηγόρος ξεχωριστά αν συμφωνεί ή όχι μ’ αυτό τον κώδικα, με την ελπίδα ότι αν πάρουμε ένα μεγάλο αριθμό ψήφων κατά του κώδικα, ίσως ταρακουνηθεί και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχουν αντιληφθεί πλέον οι δικηγόροι την άσχημη αλλαγή που θα επιφέρει ο νέος κώδικας έτσι όπως θα εφαρμοστεί» σημείωσε η κα Κιούση.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αντιρρήσεις στην συνέχιση της αποχής από δικηγόρους της πόλης μας, η κα Κιούση ανέφερε ότι «δεν τέθηκε θέμα ώστε να πάρει απόφαση η συνέλευσή μας. Την αποχή την αποφάσισε η Ολομέλεια. Όλη η Ελλάδα συμμετέχει στην αποχή, γιατί είναι μια απόφαση της Ολομέλειας που απλά την εφαρμόζουμε».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε διαβούλευση – Τι προβλέπει

Αυστηρότερες ποινές, ηλεκτρονική επιτήρηση και προτεραιότητα στην προστασία των θυμάτων Το…