Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ μοιράζει χαμόγελα στην πλατεία της Ξάνθης

‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ μοιράζει χαμόγελα στην πλατεία της Ξάνθης

0
xamogelo plateia

Το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι Αθηνών του ‘’Χαμόγελου’’ με ευφάνταστες δημιουργίες και δώρα

Αγγ. Λινάκη «Το ‘’Χαμόγελο’’ είναι δίπλα σε όλα τα παιδιά με τον αριθμό 1056»

Το «Ε» συνάντησε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης την κα Αγγελική Λινάκη από το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι της Αθήνας μέσα στο γιορτινό περίπτερο του ‘’Χαμόγελου’’ και μιλήσαμε για το έργο και την προσφορά του εθελοντικού οργανισμού που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Το ‘’Χαμόγελο’’ γιορτάζει τα 20 χρόνια του

«Φέτος βρισκόμαστε στην χρονιά που συμπληρώνουμε τα 20 χρόνια από τότε που ο μικρός Αντρέας οραματίστηκε όλο αυτό που βιώνουμε εμείς σήμερα. Ήρθαμε από το Εργαστήρι Εθελοντών του Χαμόγελου, οι οποίοι με μεράκι και όρεξη κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ετοιμάζουν ευφάνταστες δημιουργίες προκειμένου να ενισχύσουν τον Σύλλογο με τον κόπο τους».

Πρώτη στάση η Ξάνθη στο ταξίδι γνωριμίας με το ‘’Χαμόγελο’’

«Βρισκόμαστε φέτος στην βόρεια Ελλάδα με στόχο να επισκεφτούμε την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Καστοριά με πρώτο σταθμό μας την Ξάνθη. Ανοίγουμε τον δρόμο από εδώ, θέλοντας να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο για να γνωρίσει τις δράσεις μας και να μάθουν όλοι ότι το ‘’Χαμόγελο’’ είναι πανελλαδικό, είναι παντού, με την προληπτική ιατρική του με τις 3 μονάδες, οι οποίες οργώνουν όλη την Ελλάδα προκειμένου να κάνουν προληπτική ιατρική με οδοντιατρικό, οφθαλμολογικό και ΩΡΛ τμήμα σε παιδιά που έχουν ανάγκη, που είναι ανασφάλιστα. Με ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα για την μεταφορά νεογνών και φυσικά με την τηλεφωνική μας γραμμή το 1056, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο και δέχεται τηλεφωνήματα από όποιον ενήλικα ή παιδί θέλει στήριξη».

Η γραμμή 1056 στο πλευρό όλων των παιδιών

«Στην γραμμή θα καλέσει κάποιος που βρίσκεται σε ένταση και θέλει μια συμβουλή, ένα παιδί που πιθανόν να κινδυνεύει και θα καλέσει το ίδιο, ή κάποιος που έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο παιδί και θέλει να κάνει μια καταγγελία. Το ‘’Χαμόγελο’’ είναι έτοιμο με ανθρώπους ειδικούς και ενήμερους να κατευθύνει, να βοηθήσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο. Δεν επεμβαίνουμε άμεσα σ’ αυτές τις περιπτώσεις καταγγελιών, αλλά λειτουργούμε πάντα σε συνδυασμό κινήσεων με φορείς και επεμβαίνουμε μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής».

Οι εθελοντές είναι η καρδιά του ‘’Χαμόγελου’’

Με χιλιάδες εθελοντές γύρω μας, οι οποίοι βοηθούν με τον ενθουσιασμό και την παρουσία τους να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα συνεχίζουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Χιλιάδες τα παιδιά που στηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια. Είχαμε μια τεράστια αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και τα στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στο site του ‘’Χαμόγελου’’ προς ενημέρωση όλου του κόσμου. Η κρίση φυσικά επηρέασε στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες. Τα περιστατικά είναι περισσότερα, οι κλήσεις πολύ περισσότερες, είναι επιτακτική η ανάγκη της παρουσίας του ‘’Χαμόγελου’’ πλέον σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, αλλά παράλληλα βρισκόμαστε και στην αρνητική φάση, όπου ο κόσμος δεν μπορεί να στηρίξει τις δράσεις του ‘’Χαμόγελου’’ όπως τις στήριζε παλιότερα. Αν και γίνεται πιο δύσκολο το έργο μας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθελοντισμός είναι η κινητήρια δύναμή μας, οι εταιρείες που μας στηρίζουν, ο κόσμος με το υστέρημά του. Υπάρχει κόσμος που ακόμη και με μισό και ένα ευρώ συνεχίζει να ακολουθεί κάθε βήμα του ‘’Χαμόγελου’’, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προσφοράς και να συμμετέχει. Έτσι συνεχίζει και επιβιώνει το ‘’Χαμόγελο’’, με πολλές δυσκολίες, αλλά ελπίζουμε όσο ο κόσμος είναι κοντά μας. Αυτός είναι και ο στόχος μας στα ταξίδια αυτά που κάνουμε, να πλησιάσουμε την βόρεια Ελλάδα, να της δώσουμε να καταλάβει ότι μπορεί το ‘’Χαμόγελο’’ να μην έχει σπίτι εδώ, αλλά είναι κοντά σε οποιονδήποτε το καλέσει κάθε στιγμή. Πρέπει να τυπωθεί στο μυαλουδάκι των παιδιών το τηλέφωνο του ‘’Χαμόγελου’’, το 1056, να ξέρουν ότι μπορούν να βρουν στήριγμα και αποκούμπι την δύσκολη ώρα σηκώνοντας οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς χρέωση».

Καθημερινές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς

«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς εθελοντές μας στα νοσοκομεία πάνω από το προσκέφαλο παιδιών που έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν απίστευτα θερμοί εθελοντές, απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας με φοβερές ευαισθησίες. Θέτουν τον εαυτό τους στην διάθεση του ‘’Χαμόγελου’’ που τους ενημερώνει για παιδιά που είναι μόνα τους και θέλουν κάποιον δίπλα τους, να τα πάρει από το χέρι και να τα βγάλει μια βόλτα. Δεν χρειάζεται ειδική γνώση για να βοηθήσει κανείς ένα παιδί που έχει ανάγκη».

‘’Το Χαμόγελο’’ για πάντα δίπλα στα παιδιά

«Στα σπίτια του Χαμόγελου φιλοξενούνται 340 παιδιά πανελλαδικά, που μένουν εκεί μέχρι τα 18 τους. Έρχονται σε μας από μικρές ηλικίες και βρίσκονται κάτω από την σκέπη του ‘’Χαμόγελου’’ όσο το έχουν ανάγκη, γιατί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Αυτή την στιγμή έχουμε φοιτητές μας σε διάφορα πανεπιστήμια, έχουμε τους πρώτους γάμους και βαπτίσεις από την οικογένειά μας, που έχει προχωρήσει στα 20 αυτά χρόνια που κλείνουμε φέτος».

Δωρεές στο ‘’Χαμόγελο’’

«Ο τρόπος που το ‘’Χαμόγελο’’ δέχεται δωρεές είναι μέσω τραπέζης, είναι εντελώς διαφανής. Αν κανείς θέλει να προσφέρει, στο site μας (www.hamogelo.gr) υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τον τρόπο επικοινωνίας και τους τρόπους δωρεάς, και μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Στην Ξάνθη αν και δεν έχουμε κάποιο επίσημο σύνδεσμο αυτή την στιγμή, μπορώ με μεγάλη να χαρά να πω ότι είχαμε μια πολλή ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας από τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος μας δέχθηκε με αγάπη και κατανόηση, μας έδωσε χώρο στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και οι καλοί φίλοι και εθελοντές μας εδώ μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε και πιστεύω ότι υπάρχει το κλίμα και τα δεδομένα, ώστε να διευρύνουμε στην Ξάνθη τον κύκλο των φίλων μας. Τέλος, όλους όσοι μας βοήθησαν κατά την παρουσία μας εδώ αυτές τις ημέρες, σύντομα θα τους ευχαριστήσουμε για την συμπαράστασή τους».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…