-1 κιλό παστός μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
-12 – 14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
-1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
-1 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγος μάραθος κ.ά.) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
-4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
-3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
-500γρ. σάλτσα ντομάτας
-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
-2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-ελάχιστο αλάτι (ή καθόλου)
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ξαρμυρίζετε το μπακαλιάρο, σε κρύο νερό για 24 ώρες εκτός ψυγείου. Αλλάζετε το νερό όσο συχνότερα μπορείτε. Τα ξεπλένετε πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζετε.
Κόβετε τα δαμάσκηνα στη μέση και τα μουσκεύεται σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το νερό κατά μέρος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ρίχνετε τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο σκόρδο στη γάστρα, προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, ανακατεύετε καλά και τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Σκορπίζετε από πάνω τα δαμάσκηνα. Πασπαλίζετε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στρώνετε σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το νερό στο οποίο μούσκεψατε τα δαμάσκηνα και κλείνετε το καπάκι της γάστρας. Ψήνετε για 35 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για άλλα 15 – 17 λεπτά για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά.