Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πνίγουν το «οξυγόνο» της πόλης τα σκουπίδια

Πνίγουν το «οξυγόνο» της πόλης τα σκουπίδια

0
skoupidia kalamou

Σκουπιδότοπος τα μονοπάτια και οι δασικές διαδρομές στο περιαστικό φυσικό περιβάλλον, οξυμένο το πρόβλημα στο άλσος και την περιοχή των μοναστηριών

Δυναμική παρέμβαση θα επιχειρήσει με τους νέους 5μηνίτες της Καθαριότητας ο αντιδήμαρχος Φ. Χασάνογλου, όμως υπενθυμίζει ότι: «την κακή εικόνα τη δημιουργούμε εμείς»

Εικόνες ντροπής και θλίψης αντικρίζουν οι ξανθιώτες που αναζητούν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα μικρές «ανάσες» οξυγόνου στο περιαστικό άλσος και στις δασικές διαδρομές κοντά στην πόλη. Παντού, σε κάθε μονοπάτι, σε κάθε ξέφωτο στο άλσος, την Εκκλησιαστική Σχολή και όλη την περιοχή που περιβάλλει το μοναστήρι της Παναγιάς Καλαμούς από τον συνοικισμό Σαμακώβ μέχρι επάνω συναντά κανείς κάθε λογής σκουπίδια. Κουτάκια αναψυκτικών ή μπύρας, εφημερίδες, σακούλες και νάιλον συσκευασίες από τρόφιμα, προφυλακτικά και σερβιέτες, χαρτιά και πλαστικά. Ειδικά δε, σε κάποια σημεία είναι τόσο πολλά τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, που απορεί κανείς ποιος μπορεί να πηγαίνει εκεί και να βάζει βέβαια το «λιθαράκι» του στο θλιβερό σκουπιδότοπο.

Σύλλογοι και οργανώσεις έχουν προβεί σε ενθουσιώδεις εθελοντικές δράσεις για να στείλουν το μήνυμα της διατήρησης της καθαριότητας του φυσικού περιβάλλοντος, όμως δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει και απογοητεύει δεκάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, που θέλουν να απολαύσουν μία βόλτα στη φύση, να περπατήσουν ή να ασκηθούν.

Και το σίγουρο είναι ότι η εικόνα δε θα αλλάξει όσο και αν προσπαθούν υπάλληλοι της Καθαριότητας και εθελοντές, αν δεν συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι πολίτες, νέοι κατά κύριο λόγο, που συχνάζουν τα βράδια εκεί, ότι, εμείς πρώτοι πρέπει να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον.

80 άτομα θα διεκδικήσει για την Καθαριότητα ο αντιδήμαρχος

Ενήμερος για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χασάν Ογλού Φερντούν που καταγράφει όλα τα σημεία που συναντάται έντονα το πρόβλημα των σκουπιδιών. «Το προσωπικό αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί για να καθαρίσουμε κάθε περιοχή, ωστόσο με τις προσλήψεις που θα γίνουν με πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ η Καθαριότητα θα διεκδικήσει αρκετά άτομα για να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο», σημειώνει ο κ. Χασάνογλου. Συνολικά θα προσληφθούν 340 άτομα με 5μηνα σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και προβλέπεται η Διεύθυνση Καθαριότητας να πάρει 30-40, όμως ο αντιδήμαρχος, όπως μας δήλωσε, προτίθεται να ζητήσει 80 άτομα.

Ειδικά, για το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος περιμετρικά της πόλης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάποια σημεία ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΣΔΑΝΞ, ωστόσο ο ίδιος θα επιχειρήσει μία συνολική παρέμβαση για την περιοχή.

Πάντως, ο κ. Χασάνογλου σχολιάζει: «Είμαι άνθρωπος που περπατάω την πόλη και ανακαλύπτω ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι ακόμα μεγαλύτερο απ’ ότι νόμιζα. Η εικόνα είναι πολύ κακή, αλλά αυτή την κακή εικόνα τη δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει και ο καθένας από μας να ενταχθεί στην εθελοντική προσπάθεια για τον καθαρισμό της πόλης μας. Ο επαγγελματίας να μαζέψει και δύο σκουπίδια που βρίσκονται μπροστά από την πόρτα του μαγαζιού του όταν καθαρίζει και ο πολίτης να μην πετά σακούλες και συσκευασίες έξω από το καλάθι». Μας ενημερώνει δε ότι προτίθεται να κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα καθαριότητας, διανέμοντάς το χέρι-χέρι και όχι στις πόρτες σπιτιών και πολυκατοικιών, ενώ στο σχεδιασμό του είναι και η διοργάνωση εθελοντικών δράσεων σε συνεργασία με συλλόγους και δημότες.

«Ακόμη και λίγο να μειώσουμε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο κέρδος για μας. Όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε όλη την πόλη», αναφέρει καταληκτικά.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …