Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνηση ζωής από τους AHEPAs της Ξάνθης

Κίνηση ζωής από τους AHEPAs της Ξάνθης

0
kiniti monada

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κινητή μονάδα μαστογραφίας του ΑΝΘ «Θεαγένειο» στην Ξάνθη

Το Τμήμα Γυναικών Νο 424 «ΑΡΣΙΝΟΗ» και το Τμήμα Ανδρών «ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ» HJ19 των AHEPAs Ξάνθης διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά προσυμπτωματικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Χθες, Δευτέρα 13/10, από τις 9.00 μέχρι και τις 15.30 πραγματοποιήθηκε δωρεάν κλινικός και μαστογραφικός έλεγχος από την κινητή μονάδα μαστογραφίας του ΑΝΘ «Θεαγένειο» και τον χειρουργό-μαστολόγο Βασίλειο Πέτροβιτς στον εξωτερικό χώρο της Περιφέρειας έναντι του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, κατά τον οποίο εξετάστηκαν 131 γυναίκες.

Την Κυριακή 12/10 η ίδια κινητή μονάδα βρισκόταν στον συνοικισμό των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός, ότι υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από τον γυναικείο πληθυσμό της περιοχής.

Στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος, που εκπονείται από το Υπουργείο Υγείας με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα, η κινητή μονάδα μαστογραφίας με το προσωπικό του Νοσοκομείου, βρέθηκε αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της Θράκης, δίνοντας την δυνατότητα ακόμη και σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες να εξεταστούν δωρεάν.

Όπως μας ανέφερε η Πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών Ξάνθης AHEPA κα Πέλα Βώβου-Παναρέτου «συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και φέτος με την οικονομική στήριξη των μελών των τμημάτων Ξάνθης και την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Θεαγένειου Νοσοκομείου με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτή την αναγκαία εξέταση σε πολλές γυναίκες της περιοχής μας». Η κα Βώβου με την βοήθεια της πρώην δημάρχου Εύας Τσακίρη και της κ. Σοφίας Χατζηστόικου κατέγραφαν επί ώρες τα ονόματα των ενδιαφερόμενων γυναικών, δίνοντας προτεραιότητα στις ανασφάλιστες και άπορες ξανθιώτισσες. Παρά την δυνατότητα αυτή, ήταν σχετικά μικρός ο αριθμός των ανασφάλιστων γυναικών που προσήλθαν και για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε η κα Τσακίρη, «σκεφτόμαστε την μεταφορά της μονάδας σε Κέντρο Υγείας την επόμενη χρονιά και την μίσθωση λεωφορείων για την απρόσκοπτη μετάβαση κάθε γυναίκας, η οποία στερείται ακόμη και τα πλέον αναγκαία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κινητής μονάδας μαστογραφίας:

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου: στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας

Σάββατο 11 Οκτωβρίου: στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Κυριακή 12 Οκτωβρίου: στον οικισμό Ρομά Δροσερού Ξάνθης

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου: στον εξωτερικό χώρο της Περιφέρειας Ξάνθης

Σάββατο 18 Οκτωβρίου: στο Πολύκεντρο ∆ενδροποτάμου Θεσσαλονίκης

Κυριακή 19 Οκτωβρίου: στο Πολιτιστικό Κέντρο ∆ιαβατών Θεσσαλονίκης

Η ΑΧΕΠΑ αποτελεί Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση γνωστή από τα αγγλικά αρχικά της: AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association). Είναι η μεγαλύτερη κοινοτική ελληνοαμερικανική οργάνωση. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα είναι η μεγάλη της οικονομική συνεισφορά για την δημιουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης (Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και η πτέρυγα ΑΧΕΠΑ του Ευαγγελισμού. Η ίδρυση τμημάτων της οργάνωσης στη Θράκη, σηματοδότησε το ενδιαφέρον αυτής για την περιοχή μας, την οποία επισκέφτηκε ο διοικητής της Νίκος Παπαδόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά κατά τις επαφές του «ζητήστε και θα λάβετε». Τα τμήματα ανδρών και γυναικών Ξάνθης συνεργάζονται με προώθηση πρωτοβουλιών σε θέματα υγείας (δωρεάν μαστογραφίες), παιδείας (ενίσχυση σχολείου Ίμβρου) κ.ά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…