Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αργεντίνικο tango στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Αργεντίνικο tango στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
tango

Η ομάδα τάνγκο της ΦΕΞ υποδέχεται τη νέα χορευτική χρονιά με τη milonga “El Barrio Antiguo” και τους maestros Κωνσταντίνο και Έφη Χαλντούπη

 

Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου το Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ πλημμυρίζουν αργεντίνικες μουσικές και μια ατμόσφαιρα- ταξίδι στις μιλόνγκες του Μπουένος Άιρες

 
 
Ο Jorge Mastropietro, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αργεντινής είχε πει ότι: «Το tango έχει τρεις κύριες εκφράσεις: το χορό, τη μουσική και την ποίηση» και «προσεγγίζει θέματα όπως το πάθος, η μοναξιά και η θλίψη». Πρόκειται για ένα χορό που γεννήθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα στις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση Ευρωπαϊκών, Νοτιοαμερικανικών και Αφρικανικών στοιχείων. Την περίοδο 1910-1920 διαδόθηκε και έγινε μόδα στην αστική τάξη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και αυτό συνέτεινε να γίνει αποδεκτό και από τους αστούς του Μπουένος Άιρες. Σήμερα, είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής χορός σε όλο τον κόσμο, που χορεύεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας σε αίθουσες χορού, σάλες ξενοδοχείων ,μπαρ και εστιατόρια, άλλα και σε πλατείες, αυλές, χώρους αναμονής Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο ένα ζευγάρι μπορεί να εμπνευστεί και να αφεθεί στους ήχους του μπαντονεόν.
Το αργεντίνικο τάνγκο αποτελεί ένα γνήσιο είδος αυτοσχεδιαστικού χορού, αφού δεν υπάρχουν χορογραφίες, παρά μόνο η επικοινωνία του ζευγαριού, ο συντονισμός του καβαλιέρου και της ντάμας που τους κάνει να κινούνται ρυθμικά σαν ενιαία οντότητα. Ο καθένας μπορεί να χορέψει τάνγκο, να διασκεδάσει με τους ρυθμούς τους και να απολαύσει την εμπειρία της προσέγγισης και της χορευτικής «συνομιλίας» που προσφέρει ο χορός. Η εξέλιξη βέβαια απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, αφοσίωση και πρακτική.
Όμως, ο ίδιος ο χαρακτήρα αυτού του χορού, οι ιδιαιτερότητές του, η ποιητικότητα και ο συναισθηματισμός του είναι αυτά που κάνουν το αργεντίνικο τάνγκο μια μοναδική εμπειρία.
 
11 χρόνια τάνγκο στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη, το τάνγκο ήρθε το 2003 μέσα από μια μικρή ομάδα παιδιών που δημιούργησαν τους Tango Aires και οι οποίοι το 2008 ενώθηκαν με μέλη άλλων ομάδων και «στέγασαν» τα μαθήματα, τους χορούς, τις εκδηλώσεις και την αγάπη τους γι’ αυτή την κουλτούρα στα εργαστήρια της ΦΕΞ. Διοργανώθηκαν μαθήματα με διάφορους δημοφιλείς δασκάλους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδρομές για τη συμμετοχή σε events από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για αρκετά χρόνια αποτέλεσε μεγάλη τύχη για την ομάδα το μεράκι και η αφοσίωση που επέδειξαν δύο από τα παλαιότερα μέλη, ο Ναπολέων Σγουρίδης και η Κατερίνα Κουρούτη οι οποίοι ανέλαβαν διδασκαλία και τα μαθήματα πρακτικής. Σκοπός της ομάδας είναι η διάδοση του Tango Argentino, και η βελτίωση και εξέλιξη των μελών της, διασκεδάζοντας. Άλλωστε, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό και για ένα τρόπο κοινωνικοποίησης, όπου, άνθρωποι με διαφορετικές ζωές, αλλά ίδιο ενδιαφέρον γι’ αυτό το είδος χορού, συναντιούνται, συζητούν, χορεύουν και περνούν καλά!
Τα τελευταία χρόνια και στην Ξάνθη το τάνγκο έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη δημοφιλία από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να το γνωρίσουν καλύτερα και να το τολμήσουν!
 
Με τη MilongaEl Barrio Antiguo“ υποδέχεται η ομάδα της ΦΕΞ τη νέα χρονιά
Η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ, ανοίγοντας τη νέα χορευτική χρονιά και στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2014, οργανώνει την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου σεμινάρια αργεντίνικου tango καθώς και την πρώτη Milonga “El Barrio Antiguo”. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γνωριμία με το χορό αυτό, για όσους ενδιαφέρονται να το μάθουν ή απλά να πάρουν μια ιδέα και να το απολαύσουν.
Στα σεμινάρια, αλλά και στη βραδινή εκδήλωση (milonga) η ομάδα της ΦΕΞ θα φιλοξενήσει τους maestros Κωνσταντίνο και Έφη Χαλντούπη , από τη Λάρισα. Το στυλ που χορεύουν είναι λιτό και αυθεντικό, δίνει δε γι’ αυτό το λόγο μια ρεαλιστική και «γεμάτη» εικόνα από τον τρόπο που χορεύεται το τάνγκο στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.
Η ομάδα αργεντίνικου τάνγκο της ΦΕΞ βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά, καταρτίζοντας το πρόγραμμα μαθημάτων για αρχάριους και πιο προχωρημένους, με καταξιωμένους δασκάλους και με ακούραστη διάθεση για να έχει πάντα το «στέκι» του στην Ξάνθη αυτός ο μοναδικός χορός. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και οι εγγραφές θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου.
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Τα σεμινάρια θαπραγματοποιηθούν:
-17.45 – 19.15: Tango Milonguero I (Όλα τα επίπεδα)
-19.30 – 21.00: Tango Milonguero II (Μεσαίοι-Προχωρημένοι)
Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν ακολουθία μαθημάτων πάνω στo Tango Milonguero και θα διεξαχθούν στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Πακέτα τιμών:
-Συμμετοχή σε ένα σεμινάριο 10€ με δωρεάν είσοδο στη Milonga “El Barrio Antiguo”
-Συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια 15€ με δωρεάν είσοδο στη Milonga “El Barrio Antiguo”
Στις 22:00 θα ξεκινήσει η Milonga “El Barrio Antiguo” con exhibición με τους Κωνσταντίνο και Έφη Χαλντούπη στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και στις μουσικές επιλογές θα είναι ο Πάνος Νικολέτος.
Είσοδος 5€ (με μπύρα ή κρασί). Πληροφορίες: 6948878929
 
 
Οι Maestros Κωνσταντίνος και η Έφη
 Οι Κωνσταντίνος και η Έφη Χαλντούπη είναι ζευγάρι στο tango και στη ζωή, παντρεμένοι με δύο παιδιά. Είναι επαγγελματίες χοροδιδάσκαλοι, ιδρυτές του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κοινότητα Φίλων Αργεντίνικου Tango» στη Λάρισα καθώς και διοργανωτές πληθώρας εκδηλώσεων.
Έχουν διοργανώσει με επιτυχία τις δύο μεγάλες Πανελλήνιες milongas το 2011 και 2012 στη Λάρισα, καθώς και πολλά άλλα tango events όπως: Festivalitos με τους μεγάλους Αργεντίνους Maestros Javier Rodriguez & Andrea Misse το 2007-2009-2011, τα festival “El Tango Total” το 2012 και 2013 και πολλά άλλα.Επίσης, είναι διοργανωτές της παλαιότερης milonga της πόλης, την «La Vanguardia milonga» από το 2006.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …